V reštauráciách je asi stonásobne viac baktérií ako vo fastfoodoch, píše ekonomický portál Business Insider.
Pritom, reťazce rýchleho občerstvenia majú horšiu reputáciu ako drahšie a luxusnejšie reštaurácie. No kontroly hygienikov v Spojených štátoch dopadli presne naopak.
Aké sú dôvody? Zamestnanci fastfoodov majú omnoho menej príležitostí na šírenie baktérií a ich prevádzky podliehajú prísnej kontrole. Tieto dva faktory výrazne znižujú riziká nákaz.
Kontrolóri zbierali vzorky v troch prevádzkach rýchleho občerstvenia a v troch pomerne luxusných reštauráciách. Výsledky ich analýzy potvrdili, že špičkové reštauračné lokality sú dobrými hostiteľmi pre baktérie.
Priemerný počet kolónií baktérií v miestach rýchleho občerstvenia bolo okolo 20 tisíc. V luxusných reštauráciách to bolo až 100-násobne viac, 2,7 milióna.
Centrum pre vedu vo verejnom záujme už v minulosti vyhlásilo, že McDonald's a ďalšie podobné reťazce rýchleho občerstvenia "môžu byť najbezpečnejšími miestami kde sa môžete najesť," uviedol magazín Time.
Nebezpečné príležitosti
Za týmito analýzami sú pravdepodobne jednoduché dôvody. Pracovníci rýchleho občerstvenia majú menej príležitostí na šírenie baktérií. Väčšinou totiž nepracujú so surovými potravinami. Jedlo z fastfoodov pochádza zo zmrznutých polotovarov, ktoré personál iba ohreje alebo vysmaží.
Reštauračný reťazec Chiplote má bohaté skúsenosti s nákazami, aj keď si na prípravu jedla dáva veľký pozor. V roku 2015 sa u nich objavila epidémia E.coli, preto začali vyvíjať bezpečnejšie postupy pri príprave jedál.
Je tiež pravda, že prevádzky rýchleho občerstvenia majú prísnejšie predpisy ako niektoré drahšie reštaurácie. Spoločnosti stanovujú striktné pravidlá na umývanie rúk, teplotu a čas potrebný na prípravu jedla.
Platí, že vo fastfoode je možno menší priestor na kreativitu, ale aj menší priestor pre chyby, píše Business Insider.