Nechoďte sa do nich najesť hneď po otvorení. Reštaurácie totiž čistia kuchynské vybavenie agresívnymi chemikáliami, ktoré môžu ráno zostať na kuchynských strojoch a doskách a dostať sa priamo na vaše jedlo.Flickr
StoryEditor

V luxusných reštauráciách objavili hygienici stonásobne viac baktérií ako vo fastfoodoch

03.12.2017, 23:01
Autor:
lezolezo

V reštauráciách je asi stonásobne viac baktérií ako vo fastfoodoch, píše ekonomický portál Business Insider.

Pritom, reťazce rýchleho občerstvenia majú horšiu reputáciu ako drahšie a luxusnejšie reštaurácie. No kontroly hygienikov v Spojených štátoch dopadli presne naopak. 

Aké sú dôvody? Zamestnanci fastfoodov majú omnoho menej príležitostí na šírenie baktérií a ich prevádzky podliehajú prísnej kontrole. Tieto dva faktory výrazne znižujú riziká nákaz. 

72 recenzií, 4,5 hviezdičky kvality. Super jedlo, výborný personál a prijateľné ceny. Takto vyzerajú najčastejšie hodnotenia zákazníkov. „Odporúčam každému, prijemná atmosféra, obsluha, skvelé jedlo....predražené nápoje,“ píše sa v recenzii. Pre mnohých Bratislavčanov je to najlbľúbenejší street food. „Pho fajn možno mu chýba viac chuti viac koriandru ale rezance a všetko ostatné najlepšie aké som kedy jedol z vietnamskej kuchyne,“ nešetrí chválou ďalší zákazník. 72 recenzií, 4,5 hviezdičky kvality. Super jedlo, výborný personál a prijateľné ceny. Takto vyzerajú najčastejšie hodnotenia zákazníkov. „Odporúčam každému, prijemná atmosféra, obsluha, skvelé jedlo....predražené nápoje,“ píše sa v recenzii. Pre mnohých Bratislavčanov je to najlbľúbenejší street food. „Pho fajn možno mu chýba viac chuti viac koriandru ale rezance a všetko ostatné najlepšie aké som kedy jedol z vietnamskej kuchyne,“ nešetrí chválou ďalší zákazník. Facebook/Papaya

Kontrolóri zbierali vzorky v troch prevádzkach rýchleho občerstvenia a v troch pomerne luxusných reštauráciách. Výsledky ich analýzy potvrdili, že špičkové reštauračné lokality sú dobrými hostiteľmi pre baktérie.

Priemerný počet kolónií baktérií v miestach rýchleho občerstvenia bolo okolo 20 tisíc. V luxusných reštauráciách to bolo až 100-násobne viac, 2,7 milióna. 

Centrum pre vedu vo verejnom záujme už v minulosti vyhlásilo, že McDonald's a ďalšie podobné reťazce rýchleho občerstvenia "môžu byť najbezpečnejšími miestami kde sa môžete najesť," uviedol magazín Time.

Štefánka je jednou z najznámejších bratislavských kaviarní a reštaurácií. Preslávená je históriou a tradíciou, ako aj úrovňou poskytovaných služieb. S malou prestávkou sa od roku 1904 nachádza dodnes na prízemí domu na nároží ulice Palisády č. 59 a Štefánikovej ulice. Do chrumkava opečená kačica, lahodné mäso rozplývajúce sa na jazyku, mastené lokše a dusená kapusta, je aj tu zaručený spôsob, ako ulahodiť svojim chuťovým bunkám. Štefánka je jednou z najznámejších bratislavských kaviarní a reštaurácií. Preslávená je históriou a tradíciou, ako aj úrovňou poskytovaných služieb. S malou prestávkou sa od roku 1904 nachádza dodnes na prízemí domu na nároží ulice Palisády č. 59 a Štefánikovej ulice. Do chrumkava opečená kačica, lahodné mäso rozplývajúce sa na jazyku, mastené lokše a dusená kapusta, je aj tu zaručený spôsob, ako ulahodiť svojim chuťovým bunkám. zlavadna.sk

Nebezpečné príležitosti

Za týmito analýzami sú pravdepodobne jednoduché dôvody. Pracovníci rýchleho občerstvenia majú menej príležitostí na šírenie baktérií. Väčšinou totiž nepracujú so surovými potravinami. Jedlo z fastfoodov pochádza zo zmrznutých polotovarov, ktoré personál iba ohreje alebo vysmaží. 

Reštauračný reťazec Chiplote má bohaté skúsenosti s nákazami, aj keď si na prípravu jedla dáva veľký pozor. V roku 2015 sa u nich objavila epidémia E.coli, preto začali vyvíjať bezpečnejšie postupy pri príprave jedál.

Je tiež pravda, že prevádzky rýchleho občerstvenia majú prísnejšie predpisy ako niektoré drahšie reštaurácie. Spoločnosti stanovujú striktné pravidlá na umývanie rúk, teplotu a čas potrebný na prípravu jedla.

Platí, že vo fastfoode je možno menší priestor na kreativitu, ale aj menší priestor pre chyby, píše Business Insider.

01 - Modified: 2017-10-30 13:28:04 - Feat.: 0 - Title: Nevýrazné chute a chaos vo vínnej karte. Pavel Pospíšil testoval luxusný podnik v centre Bratislavy 02 - Modified: 2017-11-27 05:31:23 - Feat.: 0 - Title: V tejto reštaurácii kedysi kraľoval Židek, nový šéfkuchár si ešte musí nájsť svoj štýl 03 - Modified: 2017-12-01 08:27:36 - Feat.: 0 - Title: Najlepší český šéfkuchár na rovinu: Biopotravinám neverím, je to len marketing
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 21:42