masloReuters
StoryEditor

Francúzi sú znepokojení. V ich obchodoch chýba základná potravina, bez ktorej si nevedia predstaviť život

16.11.2017, 09:07
Autor:
ČTkČTk
Je ťažké predstaviť si krajinu, kde berú maslo vážnejšie, ako vo Francúzsku.

Považujú ho za nevyhnutnú surovinu pri príprave omáčok aj pri pečení. Bez masla by bol croissant iba neforemnou hrudkou múky a preslávenému francúzskemu sendviču Croque-Monsieur so šunkou by chýbala základná chuť. 

Takže prázdny regál v obchode, kde mali byť hory masla, je vo Francúzsku niečo ako suchá bageta - hlboko znepokojujúce, napísali noviny The New York Times. 

Kvôli európskej produkcii mliečnych výrobkov a nárastu dopytu zo svetových trhov sa práve v týchto dňoch stretávajú Francúzi s prázdnymi regálami.

A niektorým sa s tým rozhodne nechystajú zmieriť. Laurence Meyreová, 53-ročná profesorka, si už urobila dôkladné zásoby: "Povedala som si - nemať vo Francúszku maslo? To je šokujúce," povedala novinárom v supermarkete.

Zatiaľ sa v krajine nič zásadné nedeje. No miestni sú v pozore. Podľa štatistík Francúzsko skonzumuje bezkonkurenčne najviac masla na obyvateľa, rozhodne nejde o marginálny problém.

Preto francúzske médiá chŕlia rady, ako nahradiť maslo, alebo ako si pripraviť vlastné. Jeden titulok sa naliehavo pýtal, či bude na Vianoce dosť tejto potraviny. Minister pôdohospodárstva dostal túto otázku aj v parlamente. Na internete užívatelia zdieľajú fotografie prázdnych regálov a vtipálkovia zverejňujú inzeráty ponúkajúce malé množstvo masla za nehorázne ceny. Vznikol už aj hashtag #BeurreGate .

Minulý rok v krajine spotrebovali zhruba osem kilogramov masla na jedného obyvateľa. To je viac ako dvojnásobok priemeru Európskej únie a viac ako trojnásobok množstva v Spojených štátoch.

Gérard Calbrix, šéf ekonomických záležitostí Zväzu francúzskych spracovvateľov mliečnych produktov povedal, že s nedostatkom masla počítali už od jari.  "Počas posledného roku, od júna 2016 do tohtoročného leta v Európe klesla produkcia mlieka," dodal. "A zároveň stúpol dopyt po masle na všetkých svetových trhoch."

​Produkcia mlieka v Európe, ktorá klesla už dávnejšie, keď v roku 2015 skončili mliečne kvóty Európskej nie, sa počas leta 2016 prepadla ešte nižšie. A to kvôli zlej úrode a nepriaznivému počasiu.

Medzitým, priamo úmerne tomu, ako zo seba maslo striaslo povesť "nezdravej potraviny", stúpol celosvetový dopyt po ňom, zvlášť v Spojených štátoch a v Číne.

Len vo Francúzsku stúpla spotreba masla v rokoch 2013 až 2015 o päť percent. Výsledok? Ceny masla prudko vzrástli. 

Nie je to len problém Francúzska. Nedostatok masla pociťuje viacero európskych krajín, vrátane Slovenska."Nedostatok istých produktov v regáloch je známkou napätia medzi niektorými veľkými obchodmi a ich dodávateľmi," uviedol Calbrix s tým, že mnohí obchodníci odmietajú zaplatiť za maslo zvýšenú trhovú cenu. 

01 - Modified: 2023-10-08 12:15:55 - Feat.: - Title: Američania zistili, že si môžu maslo natrieť na chlieb. Sú z toho takí nadšení, že z toho urobili trend na TikToku 02 - Modified: 2023-04-03 16:00:19 - Feat.: - Title: Maslo zažíva nevídaný pád. Dá sa kúpiť aj o polovicu lacnejšie, než káže strop potravín 03 - Modified: 2023-02-04 16:00:00 - Feat.: - Title: Skrášľovanie podľa našich babičiek: Droždie na akné alebo maslo na vrásky a jazvy 04 - Modified: 2022-10-25 04:00:00 - Feat.: - Title: Maslo alebo masť? Oboje zaraďte do jedálnička, masť má dokonca v niektorých prípadoch navrch 05 - Modified: 2022-05-16 13:00:00 - Feat.: - Title: Andrej Danko zle porovnal ceny masla v Londýne a na Slovensku. Ľudia ho vysmiali v komentároch
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:40