masloReuters
StoryEditor

Robíte si zásoby masla v mrazničke? O týchto varovaniach by ste mali vedieť

10.11.2017, 23:01
Autor:
bmabma
Cukrári varujú pred mrazením masla, ktoré už raz bolo zmrazené

Mrazenie masla je úplne bežná vec. V týchto dňoch je to totiž strategická surovina. Mrazené maslo sa bežne používalo aj v minulosti a bez problémov sa z neho varilo, píše iDnes.

"Len pozor na to, aby ste nezmrazovali už raz mrazené maslo a takých je v obchode veľa," varuje cukrárka Pavlína Berzciaová, viceprezidentka Asociácie kuchárov a cukrárov ČR.

Odporúčania

"Keď uchovávate čerstvé maslo v mrazničke pri minimálne mínus 18 stupňoch, pokojne ho takto môžete držať mesiac aj dva. Lenže keď je zmrazené už dvakrát, môže sa z neho po rozmrazení uvoľňovať tekutina. To maslo už nie je také hladké. Ak ho skladujete správne, na chuti samotnej to nespoznáte, pokiaľ ale teplota nie je dostatočná, môže mať tendenciu žltnúť," vysvetľuje cukrárka.

Odporúča ho skladovať v tej priehradke mrazničky, ktorú tak často neotvárate, aby sa zbytočne nezvyšovala teplota nad -18 stupňov. Mrazené maslo síce neodsudzuje, ale jedným dychom pripomína, že kto si obľúbil chuť čerstvého masla, z mrazničky ho naozaj nevydoluje.

Ale to je rovnaké u všetkých potravín: čerstvú rybu nenahradí ani tá akokoľvek dobrá zmrazená. V mrazení masla nevidí problém ani šéfkuchár Radek David.

"Tak sa to robilo vždy: keď bol niečoho prebytok, tak sa to zmrazilo. Mliečny tuk je navyše veľmi stabilný, takže pri správnom skladovaní podľa mňa v mraze vydrží pokojne aj rok," hovorí.

Podľa neho je potom ideálne nechať ho pomaly "povoliť" v chladničke. A pri varení nikto nemôže poznať, že nešlo o čerstvé maslo. "Správa sa na panvici úplne rovnako a chuť je totožná. My máme napríklad na Ukrajine sesterské reštaurácie a tie v tamojšom Metre bežne mrazené maslo kupujú a keď tam jazdíme pripravovať nové sezónne recepty, varíme z neho a žiadnu odlišnosť nevidím," pridáva osobnú skúsenosť.

Čerstvému maslu sa je ťažko vyrovnať

Jeho slová potvrdzuje aj profesorka Jana Hajšlová, ktorá sa na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe zaoberá kvalitou potravín.

"Maslo obsahuje 82 percent tuku, ktorý mrazením nijako nedegraduje. Jediné, čo môže spôsobiť žltnutie masla, je nesprávne skladovanie. Ale toho sa bežný spotrebiteľ, ktorý si len vyrovnáva sezónne výkyvy ceny nemusí obávať," hovorí.

K žltnutiu dochádza skôr pri dlhodobom skladovaní zmrazeného masla, kde môže byť riziko rýchlejšej oxidácie počas rozmrazenia. Tým sa rýchlejšie rozkladá mliečny tu a maslo žltne.

Hoci je teda zmrazené maslo v kuchyni pre varenie vhodné a pre pečenie použiteľné, je predsa len rozdiel, a to hlavne v senzorických vlastnostiach. 

Zmrazovanie masla:

  • Pre mrazenie vyberajte maslo, ktoré je označené ako "čerstvé maslo". Pri iných nemáte istotu, že už niekedy nebolo skladované zmrazením, či nejde o výpredaj strategických štátnych zásob, či už tuzemských, či zahraničných.
  • Minimálna teplota pre zmrazovanie je -18 ° C.
  • Maslo skladujte v priehradke, ktorú často neotvárate, aby sa nezvýšila ako teplota, tak nebezpečenstvo oxidácie mliečneho tuku, teda žltnutie.
  • Maslo rozmrazujte pomaly v chladničke.
01 - Modified: 2021-11-29 13:35:32 - Feat.: 0 - Title: VIDEO: Nekupujte predražené maslo. Vyrobte si ho sami doma za päť minút 02 - Modified: 2017-09-28 16:14:56 - Feat.: 0 - Title: Maslo je drahé, ale zdravé. Ako reagujú Slováci na vysoké ceny? (anketa) 03 - Modified: 2017-10-14 20:41:53 - Feat.: 0 - Title: Igor Bukovský podrobil maslo a mlieko ostrej kritike: Nie sú zdraviu prospešné, je to mýtus
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:22