Pixabay
StoryEditor

Bežná potravina ako liek. Toto sú zdravotné benefity, ktoré mnohí denne premárnime

29.10.2017, 17:36
Autor:
tasrtasr
Podporujú tráviace procesy, udržujú optimálne pH v jednotlivých častiach tráviacej sústavy v rámci činnosti enzýmov a pomáhajú vytvárať prostredie nevhodné pre činnosť nežiaducich druhov mikroorganizmov.

Tak hodnotia odborníci benefity probiotických baktérií Lactobacillus acidophilus pre ľudský organizmus. Medzi ich základné zdroje v potrave patria fermentované alebo kyslomliečne výrobky.

Liek, ukrytý v bežnej potravine

"Každý z kyslomliečnych výrobkov má svoje nesporné výhody, no kmeň Lactobacillus acidophilus prítomný v acidofilnom mlieku je jedným z najzaujímavejších mikroorganizmov z hľadiska zdravej črevnej mikroflóry. Produkuje enzýmy a vitamíny skupiny B, zvyšuje stráviteľnosť bielkovín, sacharidov a tiež tukov," priblížil odborník na výživu a gastroenterológ Peter Minárik s tým, že na slovenskom trhu sú dostupné acidofilné mlieka s rôznymi príchuťami.

Podľa odborníka ich pravidelná konzumácia pomáha predchádzať tráviacim problémom, aj prispievať k ich náprave, ak sa vyskytnú. Výsledky niektorých vedeckých štúdií naznačujú schopnosť acidofilných produktov chrániť pred cestovnou hnačkou, zmierniť nadúvanie a bolesti spojené so syndrómom dráždivého čreva či pomáhať žalúdku po užívaní antibiotík.

Benefity

Preventívny účinok konzumácie kyslomliečnych potravín s obsahom acidofilných baktérií spomínajú odborníci aj v súvislosti so ženami, ktoré trpia kvasinkové infekcie.

Probiotické kultúry môžu posilniť aktivitu užitočných laktobacilov, ktoré sú významnou súčasťou prirodzene sa vyskytujúcej mikroflóry v ženskom tele.

Malým deťom, ktoré sú v škôlke či v škole vystavené nepriaznivým vplyvom rôznych nežiaducich organizmov, môže pravidelná konzumácia acidofilných výrobkov pomôcť znížiť riziko nakazenia a zmierniť priebeh ochorenia.

Acidofilné laktobacily nie sú jediným kmeňom prospešných probiotických baktérií. Vlastné kultúry obsahujú aj ďalšie fermentované mliečne výrobky, ako sú jogurty, kefíry, kyslé mlieka a zákvasy.

01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 04 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:49