Flickr/Dave Nakayama
StoryEditor

Väzenkyne majú vlastnú reštauráciu. Za prácu v nej sa im odpočíta trest

24.10.2017, 10:37
Autor:
ČTKČTK
"Verím v druhú šancu", má väzenkyňa Arleth vytlačené na svojej pracovnej košeli.

Arleth Martínezová sa oblieka, pobozká fotografiu svojich detí a vychádza zo svojej cely. Prejde len niekoľko metrov a už je v prvej reštaurácii v kolumbijskom väzení, kde pracuje. Po vzore väznice Pollsmoor v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike alebo mužskej väznice v talianskom Miláne skúša čoraz viac nápravných zariadení tento typ začlenenia väzňov do bežného života, píše agentúra AFP.

Reštaurácia, kde sa väzenkyne cítia slobodne

26-ročná Arleth dostala trest šesť rokov za vydieranie. Fotografie jej sedemročných dvojčiat jej prinášajú šťastie. Mladú ženú previezli pred dvomi rokmi do  San Diega, ženskej väznice v karibskom prístave Cartagena de Indias.

Od vlaňajšieho decembra sa jej zmenil život: každý deň si oblečie čiernu uniformu a fialový turban a ide obsluhovať zákazníkov do reštaurácie El Interno. Toto slovo má v španielčine dva významy: môže to znamenať väzeň, ale aj vnútro.

"Aj keď som väzenkyňa, cítim sa slobodne. Tu je iné prostredie, nie je tu toľko mreží," vysvetľuje. San Diego je prvou ženskou väznicou v Kolumbii, ktorú čiastočne otvorili pre verejnosť. 

Pätnásť zo 150 väzenkýň, z ktorých niektoré čakajú na rozsudok a iné už boli odsúdené za prechovávanie drog alebo za zabitie, pracuje v kuchyni alebo obsluhuje hostí. Ide o projekt zameraný na začleňovanie väzenkýň do spoločnosti, zároveň ale znamená aj isté znižovanie trestu: za dva dni služby v reštaurácii sa im odpočíta jeden deň trestu.

Kvalitné jedlo do 30 eur

Menu v reštaurácii stojí 90 000 pesos (26 eur). Zahŕňa predjedlo, hlavné jedlo, dezert a čerstvý ovocný džús. Pokiaľ ide o hlavné jedlo, možno si vybrať medzi pokrmom z rýb, ceviche s kokosovým mliekom, ryžou s morskými plodmi alebo mäsovým pokrmom s miestnou omáčkou posta cartagenera.

Interno je príležitosťou pre vzdelávanie väzňov a ich začleňovanie do spoločnosti v krajine, kde je najviac trestancov z celej Južnej Ameriky. Od roku 2000 sa podľa Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) ich počet zvýšil z 51 500 na 119 500.

Sprísnenie trestov a vyššie sadzby za obchod s drogami preplnili 138 kolumbijských väzníc, kde celková kapacita nepresiahne 80 tisíc miest. Slogan "verím v druhú šancu" je na stene nad čiernou šípkou, označujúcou vstup do reštaurácie s kapacitou 50 hostí.

Interno ponúka večere od utorka do nedele. Po záverečnej - o 23:00 sa väzenkyne vracajú do svojich ciel. Rovnako ako ďalšie kolumbijské väznice je aj San Diego preplnená: je tu 150 žien na 100 miest a mnohé z nich na svoj proces ešte len čakajú.

Inšpirácia z Talianska

Reštauráciu otvorila nadácia Acción Interna, ktorej riaditeľka Johana Bahamónová sa inšpirovala podnikom InGalera na parkovisku milánskej väznice. Do reštaurácie chodia prevažne známe osobnosti a novinári.

"Keď prídu, vedia, že vstupujú do väzenia a že ich budú obsluhovať väzenkyne. Keď odchádzajú, sú spokojní, že sa stretli s talentovanými a odvážnymi ľuďmi," hovorí Bahamónová.

Pre Arleth je teraz život iný. Keď prišla do San Diega, bola zdrvená: drogy, nedostatok hygieny... Štyri mesiace musela spať na zemi spolu s ďalšími 25 väzenkyňami v jednej cele. Bála sa o svoje deti, ktoré zverila babke.

Na ich otca mala len spomienky spojené so zlým zaobchádzaním. Vlani sa vyučila za servírku. Práca v reštaurácii jej tiež umožnila, že dostala posteľ na spanie. "Tu prežijú len bojovníčky," usudzuje mladá žena.

01 - Modified: 2017-10-23 08:39:45 - Feat.: 0 - Title: TOP desať kaviarní, ktoré sú v kurze. Nájdu sa v nich milovníci nadčasového dizajnu aj hipsteri
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-20 10:30:00 - Feat.: - Title: Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 23:16