StoryEditor

Šéfkuchár Pohlreich dokazuje, ako jednoducho dostanete z dobrých surovín maximum

19.10.2017, 00:01
Autor:
mcemce
Variť sa dá aj šetrne a jednoducho

"Sous-vide je kamoš, nie súper. Pomôže vám uvariť veci, o ktorých ste si v živote mysleli, že sú nerealizovateľné, "opisuje Pohlreich francúzsku metódu varenia. Z dobrých surovín dostane maximum, šetrí čas a výsledok je chuťovou bombou, píše iDnes.

Vysoká gastronómia stojí za vyskúšanie aj doma. Sous-vide (v preklade z francúzštiny znamená "vo vákuu") je kuchárska metóda, pri ktorej sa potraviny pripravujú vo vzduchotesnom umelohmotnom obale vo vodnom kúpeli s kontrolovanou teplotou.

Je veľmi šetrná, umožní dostať z kvalitnej suroviny maximum a naozaj si ju vychutnať. Pritom nie je nijako zložitá, zvládnete ju aj v bežnej kuchyni. Teda s patričným vybavením: potrebujete kvalitné vákuovačku a rúru s termostatom.

​Zdeněk Pohlreich sa venoval metóde sous-vide v treťom diele svojej kuchárskej akadémie, ktorú premiérovo odvysielala Prima. Najprv zašiel za kolegom Davidom Saskom do reštaurácie Coda, pretože ho považuje za guru tejto metódy

Tú vo Francúzsku rozpracovali v 70. rokoch pre šetrnú prípravu foie gras, teda tých najjemnejších husacích pečení. To je veľmi drahá surovina, ktorá pri spracovaní touto metódou nestratí svoju váhu a vyťažíte z nej maximum chuti.

Skvele ale pripravíte aj bravčovú panenku či jahňacie kotletky, tie stačí vložiť do vodného kúpeľa s teplotou 57 stupňov na obyčajné 2,5 hodiny. "Pri viac ako 55 stupňoch sa totiž rozloží kolagén a kotletky sú vo výsledku šťavnaté a ružové," vysvetľuje Šašek.

Vďaka šetrnosti sa táto príprava hodí aj na rybie mäso. Zdeněk Pohlreich vo svojej akadémii touto metódou pripravuje hovädzie rebierka, ktorá nechá vo vákuu pretvárať v rozpadajúcu sa lahôdku celých 10 hodín.

Po celú tú dobu nemusíte byť v kuchyni - pre predstavu sa pozrite na naše úvodné video. Ak budete mať možnosť si túto metódu niekde vyskúšať, napríklad na kurze či u priateľov, neváhajte. Je to úplne iné "varenie" a výsledok chuťovo naozaj stojí za to. Či sa ale sous-vide bežnejšie uplatnia v našich domácnostiach, ukáže až čas.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 22:39