Bedľa červenajúca spôsobuje u citlivejších jedincov alergickú reakciu. Toxíny v nej (aspoň zatiaľ) neboli preukázané. Niektorí ju konzumujú bez problémov, u citlivých jedincov môže spôsobiť zvracanie, hnačku aj potenie. "Na reze alebo pri poškriabaní najprv zoranžovie, neskôr sčervená. Nie je jedovatá, ale môže spôsobiť silné tráviace ťažkosti a potenie, "radí Tereza Tejklová, ako túto bedľu bezpečne určiť.iDnes/Jan Kramoliš
StoryEditor

Sezóna bedlí odštartovala. Rozlíšite jedlú od jedovatej? Rozdiely sú v týchto detailoch

29.09.2017, 00:01
Autor:
mcemce
Hubárska sezóna vrcholí a s ňou aj rast obľúbených bedlí.

Pre laikov často bedle predstavujú huby, ktoré si nemožno pomýliť, lenže opak je pravdou. Niektoré druhy sú dokonca prudko jedovaté a postihnutí majú šťastie, keď skončia načas v nemocnici, píše iDnes.

Nič moc nie sú ani alergické reakcie v podobe zvracania, hnačky a potenia. Bedle momentálne rastú snáď všade a jednoznačne ich je viac ako tých z nás, ktorí bezpečne rozoznajú tie jedlé. Ako sa teda v bedliach bezpečne vyznať?

V galérii si pozriete najznámejšie bedle, ktoré môžete bez obáv konzumovať a prejdete k tým, ktorým sa naopak treba vyhnúť.

​Neľutujte teda čas a zájdite na niektorú z aktuálne prebiehajúcich hubárskych výstav, kde si môžete zblízka prezrieť celý rad druhov bedlí.

Môžete sa aj stretnúť s odborníkmi, ktorí vám donesené huby určia naozaj bezpečne. Minimalizovanie rizika otravy za to určite stojí. Prípadne sa pred konzumáciou poraďte s odborníkmi na diaľku: požiadať o určenie nafotenej huby (ideálne celej plodnice aj jej priečneho rezu) s popisom miesta nálezu možno vo facebookovej skupine Huby či mykologická poradňa.

"Strašiaky" v tráve

Bez toho aby ste cielene chodili za hubami do lesa, pomerne často sa môžete stretnúť aj s Bedľou záhradnou (Chlorophyllum brunneum), a to pokojne priamo v záhonoch alebo pod ovocnými stromami v svojej záhrade.

Aj keď sa zatiaľ nepreukázalo, že by obsahovala toxíny, ľudia po nej často mávajú veľa nepríjemné alergické reakcie (vracanie, hnačka, celková slabosť) a mykológovia jej zber a konzumáciu neodporúčajú.

Jedovatá je tiež bedľa Bresadolova (ktorá je navyše väčšieho vzrastu), bedľa klamlivá či bedlička fialovkastá. A tým výpočet jedovatých druhov bedlí zďaleka nekončí. Asi najjednoduchší spôsob, ako sa vyhnúť prípadným problémom, je zbierať len bezpečne určenú bedľu vysokú.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 08:03