Flickr.com
StoryEditor

Chute, ktoré predstierajú, že sú niečím iným. Chémia robí s potravinami divy

19.09.2017, 11:57
Autor:
ČTKČTK
Ak pijete mangový džús, predpokladáte, že hlavnou ingredienciou je mango. No často to vôbec nie je pravda.

Potravinové náhrady, ktoré sa tvária ako niečo úplne iné, sú veľmi časté, píše spravodajský server BBC News. 

Záhady fialovej farby 

Moderná chémia umožnila rôzne chute a farby. A pritom, náhrady môžu byť veľmi prekvapivé. Napríklad šťava z fialovej mrkvi. Pravdepodobne, väčšina z konzumentov ani netuší, že fialová mrkva vôbec existuje, a už vôbec s ňou nemajú priamu skúsenosť v kuchyni. Pritom, fialová mrkva, ktorej farba pochádza z flavonoidu antokyan, má nevšedné vlastnosti. Antokyany sa vyskytujú v čučoriedkach, čiernej ryži, dokonca aj v niektorých jesenných listoch. Fungujú ako antioxidanty a vďaka tomu sa stali miláčikom potravinárskeho odvetvia, ktoré produkuje takzvané superpotraviny. 

Táto sýta farba má aj ďalšiu výhodu - antokyany z rôznych rastlinných zdrojov, vrátane fialovej mrkvi, sú v Európskej únii povolené a môžu sa používať ako potravinové farbivo. Podľa ich pôvodu a chemického zloženia môžu zafarbiť jedlo na červeno, modro alebo fialovo. 

Vedci napríklad experimentovali s jogurtom zafarbeným extraktom z fialovej mrkvi, skúšali aj fialové kukuričné klasy a na fialovo zafarbili aj mlieko. 

Nie je džús ako džús

Ďalšou zámenou je napríklad exotické ovocie v džúsoch a šťavách. Ak sa bližšie pozriete na etikety, zistíte, že ide prevažne o jablkovú alebo hroznovú šťavu.

Skupina na ochranu práv spotrebiteľov The Which? v roku 2012 napísala, že mangovo-múčenkové smoothie z Tesca obsahuje 47 percent jablčnej šťavy, 23 percent mangového pyré a 4 percentá pyré z múčenky. Lacné druhy štiav, ako je práve jablčná alebo hroznová, sú ideálnym nosičom podstatne drahších príchutí.

V súčasnosti majú výrobcovia povinnosť uvádzať na etiketách ich zloženie v poradí, ktoré zodpovedá obsahu. Ak ide napríklad o nápoj s príchuťou liči, múčenky, mange či ďalších druhov exotického ovocia, môže nápoj obsahovať podstatné množstvo jablkovej šťavy. Ale, musí to jasne označovať už názov. Teda, namiesto mangového džúsu, to musí byť jablkovo-mangový džús. 

Ak si nabudúce doprajete jogurt s vysokým obsahom vlákniny, napijete sa mangového džúsu alebo napríklad, výrazne fialového mlieka, všimnite si aké chameleóny sa dostali do vášho jedla. Možno si ich obľúbite, alebo sa im naopak, budete snažiť vyhnúť. 

Isté ale je, že potravinári si zaslúžia obdiv za vynaliezavosť. 

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:39