„Ideme podľa orginálnej receptúry z roku 1937, ktorá patrila Martinskému cechu mäsiarov,” hovorí o svojej originálnej pochúťke Erik Langer. Pod značkou „U starého somára” vyrába poctivé, originálne paštéty – teriny: „Pracujeme jedinečným spôsobom výroby, technologický postup je momentálne na Slovensku unikátom. Snažíme sa vytvoriť chute, ktoré by nám pripomínali naše detstvo. Presne takýto produkt totiž vyrábali aj naši starí rodičia.” Teriny U starého somára vyrábajú zložitým technologickým postupom, bez emulgátorov, stabilizátorov, umelých farbív, dochucovadiel a glutamanu sodného: „Sú z čistého mäsa, pečene, nepoužívame žiaden mäsový separát, tak ako je to pri väčšine dostupných paštét. V našich nenájdete ani múku ani škrob.”Wine and company
StoryEditor

Oživili receptúru starú 80 rokov. Mladí Slováci vyrábajú unikátne paštéty

28.08.2018, 09:10
Urobiť dobrú paštétu vôbec nie je jednoduché. A ešte ťažšie je, keď chcete postupovať podľa starých receptúr, bez zbytočných emulgátorov a farbív.

„Ideme podľa orginálnej receptúry z roku 1937, ktorá patrila Martinskému cechu mäsiarov,” začína rozprávanie o svojej originálnej pochúťke Erik Langer. Pod značkou „U starého somára” vyrába poctivé, originálne paštéty – teriny: „Pracujeme jedinečným spôsobom výroby, technologický postup je momentálne na Slovensku unikátom. Snažíme sa vytvoriť chute, ktoré by nám pripomínali naše detstvo. Presne takýto produkt totiž vyrábali aj naši starí rodičia.”

Teriny U starého somára vyrábajú zložitým technologickým postupom, bez emulgátorov, stabilizátorov, umelých farbív, dochucovadiel a glutamanu sodného: „Sú z čistého mäsa, pečene, nepoužívame žiaden mäsový separát, tak ako je to pri väčšine dostupných paštét. V našich nenájdete ani múku ani škrob.”

 Slováci sú konzervatívni a väčšinou idú na istotu. Najradšej si kupujú domácu, pálivú a pečeňovú terinu.

Wine and company

​ Erikovi Langerovi sa postupne podarilo urobiť zo svojej záľuby aj zaujímavý obchodný artikel. Aj keď priznáva, že to vôbec nebolo ľahké: „Na začiatku to vôbec nebolo jednoduché, ale s veľkou snahu a poctivou prácou sa nám to podarilo. Dnes už môžeme povedať, dopyt stále rastie. Naše teriny sú pritom oproti konkurenčným produktom výrazne drahšie. No máme stálych a verných partnerov, predávame v malých biopotravinách, farmárskych obchodníkoch. Ideme si svojou cestou. Podstatnejšia je pre nás kvalita ako kvantita.”

01 - Modified: 2017-12-06 14:14:19 - Feat.: 0 - Title: Spojili domáci džem a remeselné pivo, z nápadu vznikol unikátny gastrokoncept
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:28