Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
01.10.2021, 00:00

Znižuje stres, pomáha s tlakom aj v liečbe nádorov. Poznáte túto superpotravinu z našich záhrad?

  • Pozná ju takmer každý a možno o tom ani nevie.
  • Arónia je totiž vznešený názov pre starú známu jarabinu čiernu.
  • Táto pomerne bežná a obyčajná plodina sa dnes radí medzi superpotraviny. A právom.
  • Ak teda ešte nemáte aróniu na svojej záhrade, na jeseň je ideálny čas na jej výsadbu.
Znižuje stres, pomáha s tlakom aj v liečbe nádorov. Poznáte túto superpotravinu z našich záhrad?
Zdroj: Pixabay (ilustračná)

V parkoch, na okrajoch zalesnených priestorov, ale aj na záhradách. Tam všade môžeme nájsť aróniu, čiže jarabinu čiernu s tmavými aromatickými plodmi. Za jej objavom v roku 1910 stojí ruský biológ a pestovateľ ovocia Ivan Mičurin a dnes o nej odborníci nadnesene hovoria ako o záchrancovi civilizácie.

"Jej bobule obsahujú veľa dôležitých látok, ktoré prospievajú telu v boji s civilizačnými chorobami," uvádza Debra Rose Wilsonová, psychologička so zameraním na zdravý životný štýl. Tým myslíme napríklad vysoký krvný tlak, zlý cholesterol alebo vysokú hladinu stresu, uvádza portál iDnes.cz.

Proti rakovine aj stresu

Tmavomodré až čierne plody dozrievajú na konci leta, zhruba od polovice augusta do konca septembra. A treba povedať, že len v máloktorej bobuli nájdete takú vysokú kombináciu jódu, draslíka a horčíka.

Vďaka nim lepšie funguje metabolizmus aj nervový systém. Pozitívne posilňujú aj emočnú vyrovnanosť. Arónia je okrem toho bohatá na vápnik, fosfor a veľa vitamínov, spomenieme hlavne vitamín C, ktorý má zásadný vplyv na poškodené cievy.

Čo je však u nej podstatné, sú takzvané antokyány. Ide o látky so silnými protirakovinovými účinkami, ktoré navyše nepôsobia len preventívne, odborníci totiž tvrdia, že u niektorých typov rakoviny, v prvom rade u tých, ktoré napádajú tráviaci trakt - môžu antokyány dokázať nádorové bunky ničiť, a tak zamedziť rastu už vytvorených tumorov.

Starostlivosť a využitie

Pokiaľ chcete jarabinu čiernu pestovať na záhrade, stačí pre ňu nájsť dostatočne slnečné miesto, ona si už poradí sama. Keď sa urodí, plody trhajte opatrne, aby ste ich nerozpučili.

Dobrá správa je, že arónia dlho vydrží - vďaka spomínaným antokyánom ju totiž nenapadá pleseň ani škodcovia, stačí ju teda len nasypať do misky.

Bobule môžete jesť surové, sú však dosť trpké, preto sa väčšina ľudí rozhodne pre rôzne formy spracovania. Tým síce plody stratia pár vitamínov, ale keďže ich má arónia toľko, nemusí vám to byť ľúto.

Najčastejšie sa bobule spracovávajú ako džem. Stačí ich opláchnuť, zmiešať podľa chuti s cukrom alebo s medom a v rúre piecť asi hodinu pri teplote 200 stupňov. Občas zmes premiešajte a na posledných pár minút pridajte škoricu.

Prípadne možno plody roztlačiť či rozmixovať a postupovať ako pri príprave bežnejších ovocných džemov. Pokiaľ chcete džem bez zrniečok, pred pridaním cukru s pektínom zmes prepasírujte cez sitko. To, čo zostane, môžete využiť do pečeného čaju.

Ďalšou možnosťou je kompót: nechajte najprv hodinu plody jarabiny v pohároch so studenou vodou so šťavou z citróna (pomer záleží na vašej chuti). Potom pridajte cukor, klinčeky a škoricu a 30 minút sterilizujte na 85 °C. Citrónová šťava sa hodí aj do sirupu.

Dajte ju spolu s asi dvomi litrami plodov do štvorlitrového pohára a zalejte vychladnutou prevarenou vodou. Nechajte dva dni postáť, plody roztlačte a prekvapkajte ich cez plátno.

Aróniu môžete sušiť aj na veľkom plechu na radiátore približne štyri dni. Jej plody sú využiteľné aj vo forme ovocných sypaných čajov, ako prísada k müsli, ale aj do koláčov či iných sladkostí.