Logo

  • Dnešné vydanie HN
    • Profil
    • Zmena údajov
    • Zmena hesla
    • Adresy
    • História objednávok
    • Kontakt
    • Aktivácia predplatného
    • Zrušenie účtu
    • Odhlásiť
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle
Zavrieť

Jedlá, ktoré si neobjednávajte

5. Mäso s kosťou

Mäso podávané s kosťou zákonite znamená menej mäsa. Menšie kusy mäsa sa prepečú rýchlejšie, na rozdiel od tých väčších, vrátane porcií, ktoré sa pripravujú s kosťou. Týka sa to bravčového, kuracieho aj hovädzieho.

Napriek tomu, že zvonku vyzerá chrumkavo, zvnútra môže byť surové, a tým aj potenciálne nebezpečné na prítomnosť baktérii a chorôb. Buďte opatrní aj pri steakoch, ktoré tiež musia byť pripravené pri určitej teplote, lebo len tá dokáže baktérie v jedle zničiť.

Aj burger alebo tatársky biftek – čiže neupravené bravčové a kuracie mäso - sú podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA nebezpečné a môžu spôsobiť choroby.

Zavrieť
5/20
5. Mäso s kosťou
Zdroj: Pixabay

Jedlá, ktoré si neobjednávajte

1. Ľadový šalát

Baktérie sa môžu skrývať medzi šalátovými listami aj na ich okrajoch. Jedlo pripravené z ľadového šalátu je jedna z najväčších "zlodejín" v gastro priemysle. To podporuje už len jeden základný fakt, že ľadový šalát tvorí z hlavnej časti voda,hovorí Peter Chastain, šéfkuchár a majiteľ reštaurácie California's Prima Ristorante.

Okrem toho netreba zabúdať na baktérie, ktoré šalát často ukrýva, nakoľko nie vždy je dôkladne umytý. "Myslíte si, že tým najviac nehygienickým v reštaurácii sú citróny vo vode? Omyl, sú to šaláty," hovorí Cannon.

Šalát sa takmer vždy podáva mokrý alebo vlhký, čo by malo byť pre vás výstražným znamením. Vlhký šalát je totiž kombinácia vlažnej vody a keď k tomu pridáme majonézu alebo dresing, katastrofa je na svete, dodáva šéfkuchár.

1. Ľadový šalát
Zdroj: Pixabay

Reklama

2. Najpredávanejšie položky

Reštaurácie alebo podniky rýchleho občerstvenia ponúkajú v rámci menu aj prehľad svojich najpredávanejších položiek. Háčik je však v tom, že najpredávanejšie položky sú často vopred pripravené a balené. Uskladnené sú pritom tak, aby sa mohli hneď predávať, čo je priestor na rozvoj chorôb.

„Voľte menej populárne jedlá, pri ktorých je vyššia možnosť, že vám ich pripravia na objednávku," hovorí Howard Cannon, generálny riaditeľ Restaurant Expert Witness a autor knihy "Kompletný sprievodca na rozbehnutie reštaurácie aj pre idiota" ("The Complete Idiot's Guide to Starting A Restaurant) a dodáva: "Čokoľvek, čo na vás v podniku ´čaká´ pokryté majonézou, pravdepodobne nebude také úžasné.“

2. Najpredávanejšie položky
Zdroj: Pixabay

3. Voda z vodovodu

"Jednou z najnebezpečnejších položiek v reštaurácii je voda," hovorí Cannon. Čokoľvek, čo sa dlhšie nachádzalo v teplote medzi 4 stupňami a 60 stupňami Celzia,je ohrozené výskytom baktérií. Ak si teda sadáte k stolu, kde je už pripravená karafa s vodou a voda v nej sa vám vidí vlažná či teplá, požiadajte o druhú.

3. Voda z vodovodu
Zdroj: Pixabay

Reklama

4. Občerstvenie, ktoré je zadarmo

Vzhľadom k tomu, že oriešky, praclíky či podobné občerstvenie sú servírované voľne a zadarmo, zamestnanci podnikov a reštaurácií nezvyknú každému zákazníkovi servírovať stále nové porcie. To, čo v rámci voľného občerstvenia jete, jete po iných.

4. Občerstvenie, ktoré je zadarmo
Zdroj: Flickr

5. Mäso s kosťou

Mäso podávané s kosťou zákonite znamená menej mäsa. Menšie kusy mäsa sa prepečú rýchlejšie, na rozdiel od tých väčších, vrátane porcií, ktoré sa pripravujú s kosťou. Týka sa to bravčového, kuracieho aj hovädzieho.

Napriek tomu, že zvonku vyzerá chrumkavo, zvnútra môže byť surové, a tým aj potenciálne nebezpečné na prítomnosť baktérii a chorôb. Buďte opatrní aj pri steakoch, ktoré tiež musia byť pripravené pri určitej teplote, lebo len tá dokáže baktérie v jedle zničiť.

Aj burger alebo tatársky biftek – čiže neupravené bravčové a kuracie mäso - sú podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA nebezpečné a môžu spôsobiť choroby.

5. Mäso s kosťou
Zdroj: Pixabay

Reklama

6. Prezdobené špeciality

Aby sa v reštauráciách zabránilo situácii, keď sa nejaká položka z menu minie, zamestnanci často objednávajú viac potravín, ako vôbec potrebujú. Na konci dňa sa prebytočné suroviny uložia, aby sa na druhý deň mohli premeniť na „špeciálne špeciality“, zamaskované omáčkou, upozorňuje Stephen Zagor, z firmy Hospitality & Culinary Resources, v časopise SmartMoney spoločnosti Wall Street Journal.

Pozor na mäso, ktoré bolo nakrájané alebo zamaskované do jedál z cestovín, gulášov alebo polievky.

6. Prezdobené špeciality
Zdroj: Flickr

7. Grilovanie v reštaurácii samotným zákazníkom

Reštaurácie s vstavaným grilom priamo na stole vyzerajú atraktívne a zábavne. Ale: "Dusené jedlá, pripravované priamo zákazníkmi na špeciálnych stoloch, sú ohrozené samotnými zákazníkmi, ktorí kýchajú, kašlú alebo jedlo pripravujú nesprávnym spôsobom," hovorí Chastain. Jeden kórejský podnik zameraný na grilovanie zatvorili po tom, čo Southern Nevada Health District u nich zaznamenal neuveriteľných 53 porušení a chýb. Nechajte teda varenie šéfkuchárom.

7. Grilovanie v reštaurácii samotným zákazníkom
Zdroj: Flickr

8. Sekaná

Často je tam viac plnky ako mäsa, v reštaurácii si však radi myslia, že ak obalia jedlo v dostatočnom množstve omáčok a korenia, nevšimnete si to. Mnohé reštaurácie v menu používajú aj lákavé popisné slová ako "po domácky pripravované", "podľa domáceho receptu", "domáce", ale najhoršie je, keď použijú slovo "mama". Neurážajte svoju mamu. Objednajte si kvalitný burger alebo dobre prepečený steak.

8. Sekaná
Zdroj: Pixabay

9. Morské plody (bohvieodkiaľ)

Morské plody zvyčajne nepochádzajú z miesta, odkiaľ je uvedené. Pokiaľ nemáte overené informácie o tom, odkiaľ sú, nikdy si nemôžete byť istí ich pôvodom

A okrem toho - podobne ako vy sami niekedy v kuchyni použijete radšej lacnejšiu rybu, tak isto to robievajú aj v reštauráciách.

9. Morské plody (bohvieodkiaľ)
Zdroj: Flickr

10. "Gurmánske" hamburgery

 Hľuzovkový olej je nadhodnotená zložka. Mnohí zákazníci sa mýlia, ak si myslia, že v prípade hľuzovkového oleja dostanú chuť vysokej ceny za relatívne a „výnimočne“ nízku cenu. Dávajte si pozor: Väčšina komerčných hľuzoviek sa vyrába zmiešaním olivového oleja s laboratórne vyrábanou chemikáliou.

Sprievodca reštauráciami Zagat zaradil hľuzovkový olej na zoznam ako jednu z ôsmich najviac nadhodnotených surovín o slovami, že "je to neprijateľné, nadhodnotené a vyrobené z lacného materiálu."

10. "Gurmánske" hamburgery
Zdroj: flickr

11. Zmrzlina

Radšej si kúpte zmrzlinu v obchode. Ak nie je exotická alebo vyrobená priamo v podniku, nestojí za to. "Myšlienka na to, že v reštaurácii mám minúť peniaze za rovnakú značku zmrzliny, ktorú môžem kúpiť v obchode s potravinami, vo mne vzbudzuje len nechuť," hovorí Mark Ladisky, hlavný operatívny konzultant pre Synergy Restaurant Consultants.

11. Zmrzlina
Zdroj: Flickr

12. Kura

Buďte odvážnejší. Je to len lacné mäso, ktoré sa značne zvýrazní. To je jedno z tajomstiev, ktoré vám reštaurátorský personál nehovorí.

12. Kura
Zdroj: Flickr

13. Pizza

 Cena pizze z reštaurácie nestojí za to. Pizza je zlatá baňa pre reštaurácie: lacné ingrediencie a veľké príplatky. Kúpa pizze z reštaurácie, ktorá na jej prípravu nie je priamo určená, je podľa Ladiskeho plytvanie peniazmi a paradajkami.

"Nemôžem zaručiť, že nevyhadzujete peniaze do vzduchu, keď dostanete pizzu vytiahnutú z mrazničky, ktorá je potom len upečená," hovorí.

13. Pizza
Zdroj: Flickr

14. Zelené struky

Nestoja za tie peniaze. Môže to byť najlacnejšie predjedlo v ponuke, nikdy však nezaplatíte tak málo, koľko naozaj stojí.

14. Zelené struky
Zdroj: Pixabay

15. Koše na chlieb

Nenechajte sa oklamať. Kôš s chlebom má byť zadarmo.

15. Koše na chlieb
Zdroj: Pixabay

16. Nikdy si neobjednávajte ryby v pondelok

Podľa známeho a zosnulého šéfkuchára Anthonyho Bourdaina, každý týždeň väčšina reštaurácií objednáva čerstvé ryby vo štvrtok alebo v piatok, aby sa zásobili na rušný víkend. Preto v pondelok už ryby nebudú také čerstvé ako by mali byť, nakoľko v čerstvom stave ostávajú po dobu troch dní.

16. Nikdy si neobjednávajte ryby v pondelok
Zdroj: Flickr

17. Vynechajte hovädzie mäso Kobe

Na rovinu, hovädzie mäso Wagyu a Kobe sú v bežne navštevovaných reštauráciách veľmi zriedkavé. Po prvé kvôli tomu, že sú podávané v malých porciách a po druhé pre ich extrémne ceny. Vedzte, že ak vám povedia, že v hamburgeri sa nachádza práve Kobe hovädzie, s najväčšou pravdepodobnosťou klamú. Preto si radšej burger s týmto druhom mäsa v názve neobjednávajte, lebo dostanete oproti tomu, čo očakávate, odpad.

17. Vynechajte hovädzie mäso Kobe
Zdroj: Flickr

18. Prestaňte s „nahradzovaním“

"Pokiaľ ste na nejakú zložku v porcii alergický, nevymieňajte jednu ingredienciu za inú. V dôveryhodnej reštaurácii, kuchár vie, čo robí," radí Christopher Faulkner, kuchár v Solomona & Kuffa. Todd Mitgang z Crave Fishbar poukazuje na to, kuchári zvolia prísady pre zvýraznenie alebo vyrovnanie chuti, takže každá z nich má svoj účel. "Nesnažte sa vybočiť z menu," hovorí. "Verte kuchárovi."

18. Prestaňte s „nahradzovaním“
Zdroj: Flickr

19. Cestoviny v pizzerii

ZZistite si silnú stránku reštaurácie. Podľa Michaela Armstronga, šéfkuchára newyorského Dream Downtown (Bodega Negra, Bodega Negra Café) by ste si mali zistiť, respektíve overiť, čo je špecialitou konkrétnej reštaurácie a držať sa toho. "Vyhnite sa cestovinám v pizzerii, rybám v steakhouse, kuraciemu teriyaki v reštaurácii, kde podávajú primárne sushi a tak ďalej," upozorňuje.

19. Cestoviny v pizzerii
Zdroj: Flickr

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT