Dodávajú káve charakteristickú príchuť a vôňu: vanilky, čokolády, škorice či karamelu. Viete ale čo v nich naozaj je? Cukor. A poriadne veľa.
Podľa stránky Spoon University, (ktorá sa v rámci článkov venuje téme gastronómie, recenziám či radám, pozn. red.) môžu práve sirupy zvýšiť vašu túžbu po cukre, takže s týmito sladkými príchuťami opatrne.
„Ako barista vám rád ako prvý poviem, že nemáte šancu zistiť, koľkokrát vám personál sirup do kávy nadávkoval. Radšej sa divokých príchutí vanilky a karamelu zrieknite a skúste si vyrobiť sirup doma, ale vlastný a s prísadami, o ktorých viete."
"Všetko, čo potrebujete, je čistý trstinový cukor rozpustený vo vode. Z toho vznikne jednoduchý sirup, do ktorého potom môžete pridať prírodné arómy alebo extrakty ako vanilka, škorica alebo mandle. Nielenže to bude pre vás zdravšie, ale môže to byť zároveň zábavný experiment,“ radí pre Insider barista.
Ide o jednoduchú zmenu – pre niektorých možno ťažko prijímaná – ale prospešná. Žiadajte si odtučnené mlieko: ak nie nízkotučné, tak aspoň polotučné.
Latté bude mať rovnakú chuť, ale bude obsahovať menej kalórií. Podľa nutričných tabuliek 100 ml 1,5 percentného polotučného mlieka obsahuje 47 kilokalórií (kcal, čo je 47 tisíc kalórií - cal).
Pre porovnanie: nízkotučné mlieko - 0,5 percentné obsahuje v 100 ml 38 kcal. Môžete tiež vyskúšať náhrady za mlieko ako je mandľový nápoj (24 kcal v 100 ml). Pri objednávke sa pripravte na doplatok.
Dodávajú káve charakteristickú príchuť a vôňu: vanilky, čokolády, škorice či karamelu. Viete ale čo v nich naozaj je? Cukor. A poriadne veľa.
Podľa stránky Spoon University, (ktorá sa v rámci článkov venuje téme gastronómie, recenziám či radám, pozn. red.) môžu práve sirupy zvýšiť vašu túžbu po cukre, takže s týmito sladkými príchuťami opatrne.
„Ako barista vám rád ako prvý poviem, že nemáte šancu zistiť, koľkokrát vám personál sirup do kávy nadávkoval. Radšej sa divokých príchutí vanilky a karamelu zrieknite a skúste si vyrobiť sirup doma, ale vlastný a s prísadami, o ktorých viete."
"Všetko, čo potrebujete, je čistý trstinový cukor rozpustený vo vode. Z toho vznikne jednoduchý sirup, do ktorého potom môžete pridať prírodné arómy alebo extrakty ako vanilka, škorica alebo mandle. Nielenže to bude pre vás zdravšie, ale môže to byť zároveň zábavný experiment,“ radí pre Insider barista.
Smotana v prášku je najhoršia. To kvôli umelým prísadám, ktoré jej zabezpečujú trvanlivosť. Pokiaľ teda nemáte záujem o tuky z kukuričného sirupu a čiastočne hydrogenované rastlinné oleje, vyhnite sa jej.
Pokiaľ ide o tekuté smotany, tam sa to rôzni. Niektoré sú lepšie ako ostatné. Jedny obsahujú toľko škodlivých prísad a cukrov ako ich práškový „kolega“, iné sú ale zo zdravotného hľadiska omnoho bezpečnejšie a z toho ekologického vhodnejšie. Ich chuť je pritom rovnako dobrá.
„Trvalo mi roky, kým som si na ňu zvykol, ale akonáhle sa do nej zamilujete, je ťažké sa vrátiť k predošlým zvykom pitia kávy. Okrem toho vaše objednávky kávy budú omnoho bezproblémovejšie, čo oceníte“.