Logo

  • Dnešné vydanie HN
    • Profil
    • Zmena údajov
    • Zmena hesla
    • Adresy
    • História objednávok
    • Kontakt
    • Aktivácia predplatného
    • Zrušenie účtu
    • Odhlásiť
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle

Ako skladovať potraviny v chladničke cez leto?

Mäso - chladené

Chladené krájané mäso môže byť v chladničke pri teplote nula až štyri stupne Celzia 24 hodín, rovnako tak možno postupovať s vákuovo baleným mäsom po otvorení obalu.

Zavrieť
1/9
Mäso - chladené
Zdroj: Pixabay

Ako skladovať potraviny v chladničke cez leto?

Mäso - chladené

Chladené krájané mäso môže byť v chladničke pri teplote nula až štyri stupne Celzia 24 hodín, rovnako tak možno postupovať s vákuovo baleným mäsom po otvorení obalu.

Mäso - chladené
Zdroj: Pixabay

Reklama

Mäso - tepelne pripravené

Pečené, varené, dusené a vyprážané mäso vcelku pri spomínanej teplote zase najviac 24 hodín.

Mäso - tepelne pripravené
Zdroj: Pixabay

Naložené mäso

"Naložené mäso by malo vydržať približne 48 hodín," informuje ÚVZ SR. Ide o odporúčaný čas skladovania, nemusí byť pravidlom, dôležité je orientovať sa údajmi výrobcu na obale, takisto vôňou a vzhľadom.

Naložené mäso
Zdroj: Pixabay

Reklama

Omáčky, dresingy

Zostatky z majonéz, dresingov a studených omáčok treba skladovať pri teplote nula až štyri stupne Celzia maximálne 48 hodín.

Omáčky, dresingy
Zdroj: Pixabay

Konzervy

Nespotrebované konzervy s ovocím, zeleninou, hubami či rybami v oleji treba skladovať pri teplote nula až štyri stupne Celzia najviac 24 hodín.

Konzervy
Zdroj: Pixabay

Reklama

Zelenina

Očistená či nakrájaná zelenina vydrží pri rovnakej teplote 12 hodín. "Ak ju spotrebiteľ plánuje použiť ako ozdobu alebo spracovať do šalátov, treba ju spracovať čo najrýchlejšie, a to do troch hodín," radí ÚVZ SR.

Zelenina
Zdroj: Pixabay

Šaláty

Zeleninové, strukovinové, cestovinové, rybacie a ovocné šaláty vydržia pri teplote nula až štyri stupne Celzia 12 hodín, pri teplote päť až osem stupňov Celzia šesť hodín. Varené cestoviny, zemiaky, ryža, strukoviny a vajcia na ďalšie spracovanie, ktoré boli prílohou k pokrmu, možno skladovať pri spomínanej teplote 12 hodín, obložené misy, mäsové nárezy, strúhané a krájané syry zase 24 hodín, pri teplote päť až osem stupňov Celzia 12 hodín.

Šaláty
Zdroj: Pixabay

Odporúčania na záver

Teplo praje napríklad šíreniu salmonelózy. Jedlo konzumované v surovom stave treba preto dokonale umyť, potraviny zase poriadne prevariť alebo inak tepelne upraviť v pitnej vode. Slepačie vajcia v jedlách musia byť poriadne tepelne spracované. Dôkladné varenie usmrcuje mikroorganizmy, jedlo sa však musí variť minimálne 20 minút pri teplote 70 stupňov Celzia. Uvarené jedlo treba ihneď zjesť, ak sa opäť ohrieva, tak opäť pri minimálnej teplote 70 stupňov Celzia. Dôležité je zabrániť skríženej kontaminácii surových a už uvarených jedál. Pre prácu so surovým mäsom by mali mať gazdiné špeciálne vyhradené kuchynské pomôcky.

Odporúčania na záver
Zdroj: Pixabay

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT