Logo

  • Dnešné vydanie HN
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Kariéra
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle
Zavrieť

Osem „zdravých“ jedál, ktoré sú horšie ako cheesburger

Omeleta

Vajíčka patria k najkvalitnejším potravinám prírody, a či už jete omeletu na raňajky, obed, alebo na večeru, dokážu vám poskytnúť vysoko kvalitné bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny. Dajte si však na ne pozor, ak si ich objednávate v reštauráciách. Zvyčajne sú pripravované aspoň z troch vajíčok, navyše v kombinácii s plnotučnými druhmi syrov. Radšej sa rozhodnite pre omelety s mäkkými druhmi syru, akým je feta či mozzarela, a doplňte ich špenátom a hubami.

Zavrieť
2/9
 Omeleta
Zdroj: Pixabay

Osem „zdravých“ jedál, ktoré sú horšie ako cheesburger

Ázijské kuracie šaláty

Nenechajte sa zmiasť slovom „šalát“ a presvedčením, že ide o nízkokalorické jedlo, varuje nutričná terapeutka Limor Baumová. Ázijské kuracie šaláty sú zvyčajne podávané s vyprážanými rezancami a arašidovými dresingmi, pričom oba predstavujú kalorickú záťaž pre váš organizmus.

Ázijské kuracie šaláty
Zdroj: Flickr

Reklama

Omeleta

Vajíčka patria k najkvalitnejším potravinám prírody, a či už jete omeletu na raňajky, obed, alebo na večeru, dokážu vám poskytnúť vysoko kvalitné bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny. Dajte si však na ne pozor, ak si ich objednávate v reštauráciách. Zvyčajne sú pripravované aspoň z troch vajíčok, navyše v kombinácii s plnotučnými druhmi syrov. Radšej sa rozhodnite pre omelety s mäkkými druhmi syru, akým je feta či mozzarela, a doplňte ich špenátom a hubami.

 Omeleta
Zdroj: Pixabay

Pečené zemiaky

Zemiaky sú bohaté na dôležité živiny ako vitamíny C a B6 a draslík, no ako pri väčšine potravín, aj v tomto prípade je lepšie pripraviť si ich doma. V reštauráciách sa totiž často pripravujú s použitím veľkého množstva tuku, aby získali chrumkavú kôrku. Nehovoriac o tom, že dresingy z kyslej smotany, syru a slaniny vám pridajú kalórie a prispievajú aj k upchávaniu ciev. Zvoľte skôr kombinácie zemiakov a fazule, avokáda či gréckeho jogurtu.

Pečené zemiaky
Zdroj: Pixabay

Reklama

Paradajková polievka

Táto voľba takisto pôsobí na prvý dojem úplne neškodne. Problémom však býva množstvo cukru, ktorým sa často vyrovnáva kyslosť paradajok. Porcia testovanej paradajkovej polievky s krutónmi, tzv. panery, mala 450 kalórií a 32 gramov tuku, pričom 18 z nich bolo nasýtených.

Paradajková polievka
Zdroj: Pixabay

Bezmäsité jedlá v čínskych reštauráciách

Zeleninové a tofu jedlá vzbudzujú dojem, že ide o stávku na (zdravú) istotu, no v skutočnosti od nej môžu byť na míle vzdialené. Najmä v čínskych bufetoch, kde vám jedlá tohto typu zvyknú obsahovať veľké množstvo oleja. Napríklad porcia vyprážaných baklažánov obsahuje aj 1010 kalórií, 88 g tuku a 3350 mg sodíka.

 Bezmäsité jedlá v čínskych reštauráciách
Zdroj: Pixabay

Reklama

Rybie sendviče

Pôsobia ako jedna z najzdravších možností v rámci rýchleho občerstvenia, no zdanie môže klamať. Zvlášť, ak súčasťou sendviču nie sú grilované, ale vyprážané ryby (čo sa deje pomerne často). Mnohé z týchto sendvičov majú podľa výpočtov odborníčky na zdravú výživu Karen Anselovej viac ako 700 kalórií a 40 gramov tuku. Navyše – zvyčajne obsahujú vysoký podiel soli.

Rybie sendviče
Zdroj: Pixabay

Smoothies

Pokiaľ ich namixujete zo správnych prísad, môžu vám poskytnúť veľa zdravých antioxidantov a fytochemikálií. Takisto ale pri nesprávnom postupe, môžu tiež poriadne rozkolísať hladinu cukru v krvi. Mnohé z nich sú totiž nabité „neviditeľnými“ kalóriami v rovnakom množstve, ako obsahuje bežné hlavné jedlo. A navyše vás nenasýtia na rovnako dlhú dobu. Už po hodine – dvoch budete mať opäť nutkanie si čosi zajesť.

Smoothies
Zdroj: Pixabay

Čokoľvek bezlepkové (gluten free)

Pokiaľ vyslovene netrpíte celiakiou, radšej týmto potravinám príliš neholdujte. Podľa skúseností dietológov sú často bohatšie na nasýtené tuky a cholesterol, na druhej strane chudobnejšie o vlákninu a kľúčové živiny. Dôkazom sú napríklad mrazené pizze. Skúste si niekedy pozrieť nutričné informácie na bezlepkovej a klasickej.

Čokoľvek bezlepkové (gluten free)
Zdroj: Pixabay

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT