Vajíčka patria k najkvalitnejším potravinám prírody, a či už jete omeletu na raňajky, obed, alebo na večeru, dokážu vám poskytnúť vysoko kvalitné bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny. Dajte si však na ne pozor, ak si ich objednávate v reštauráciách. Zvyčajne sú pripravované aspoň z troch vajíčok, navyše v kombinácii s plnotučnými druhmi syrov. Radšej sa rozhodnite pre omelety s mäkkými druhmi syru, akým je feta či mozzarela, a doplňte ich špenátom a hubami.
Nenechajte sa zmiasť slovom „šalát“ a presvedčením, že ide o nízkokalorické jedlo, varuje nutričná terapeutka Limor Baumová. Ázijské kuracie šaláty sú zvyčajne podávané s vyprážanými rezancami a arašidovými dresingmi, pričom oba predstavujú kalorickú záťaž pre váš organizmus.
Vajíčka patria k najkvalitnejším potravinám prírody, a či už jete omeletu na raňajky, obed, alebo na večeru, dokážu vám poskytnúť vysoko kvalitné bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny. Dajte si však na ne pozor, ak si ich objednávate v reštauráciách. Zvyčajne sú pripravované aspoň z troch vajíčok, navyše v kombinácii s plnotučnými druhmi syrov. Radšej sa rozhodnite pre omelety s mäkkými druhmi syru, akým je feta či mozzarela, a doplňte ich špenátom a hubami.
Zemiaky sú bohaté na dôležité živiny ako vitamíny C a B6 a draslík, no ako pri väčšine potravín, aj v tomto prípade je lepšie pripraviť si ich doma. V reštauráciách sa totiž často pripravujú s použitím veľkého množstva tuku, aby získali chrumkavú kôrku. Nehovoriac o tom, že dresingy z kyslej smotany, syru a slaniny vám pridajú kalórie a prispievajú aj k upchávaniu ciev. Zvoľte skôr kombinácie zemiakov a fazule, avokáda či gréckeho jogurtu.
Táto voľba takisto pôsobí na prvý dojem úplne neškodne. Problémom však býva množstvo cukru, ktorým sa často vyrovnáva kyslosť paradajok. Porcia testovanej paradajkovej polievky s krutónmi, tzv. panery, mala 450 kalórií a 32 gramov tuku, pričom 18 z nich bolo nasýtených.
Zeleninové a tofu jedlá vzbudzujú dojem, že ide o stávku na (zdravú) istotu, no v skutočnosti od nej môžu byť na míle vzdialené. Najmä v čínskych bufetoch, kde vám jedlá tohto typu zvyknú obsahovať veľké množstvo oleja. Napríklad porcia vyprážaných baklažánov obsahuje aj 1010 kalórií, 88 g tuku a 3350 mg sodíka.
Pôsobia ako jedna z najzdravších možností v rámci rýchleho občerstvenia, no zdanie môže klamať. Zvlášť, ak súčasťou sendviču nie sú grilované, ale vyprážané ryby (čo sa deje pomerne často). Mnohé z týchto sendvičov majú podľa výpočtov odborníčky na zdravú výživu Karen Anselovej viac ako 700 kalórií a 40 gramov tuku. Navyše – zvyčajne obsahujú vysoký podiel soli.
Pokiaľ ich namixujete zo správnych prísad, môžu vám poskytnúť veľa zdravých antioxidantov a fytochemikálií. Takisto ale pri nesprávnom postupe, môžu tiež poriadne rozkolísať hladinu cukru v krvi. Mnohé z nich sú totiž nabité „neviditeľnými“ kalóriami v rovnakom množstve, ako obsahuje bežné hlavné jedlo. A navyše vás nenasýtia na rovnako dlhú dobu. Už po hodine – dvoch budete mať opäť nutkanie si čosi zajesť.
Pokiaľ vyslovene netrpíte celiakiou, radšej týmto potravinám príliš neholdujte. Podľa skúseností dietológov sú často bohatšie na nasýtené tuky a cholesterol, na druhej strane chudobnejšie o vlákninu a kľúčové živiny. Dôkazom sú napríklad mrazené pizze. Skúste si niekedy pozrieť nutričné informácie na bezlepkovej a klasickej.