Logo

  • Dnešné vydanie HN
    • Profil
    • Zmena údajov
    • Zmena hesla
    • Adresy
    • História objednávok
    • Kontakt
    • Aktivácia predplatného
    • Zrušenie účtu
    • Odhlásiť
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle
Zavrieť

Chyby pri príprave cestovín, podľa šéfkuchárky

4. Diskriminujete klasiku

Nakupujete drahé cestoviny atraktívnych tvarov? Podľa šéfkuchárky je to zbytočné. Odporúča držať sa radšej klasiky. „Ja som verná značke De Cecco, ktorých cestoviny majú dobrú chuť a konzistentnú kvalitu,“ hovorí Robbinsonová. Odporúča vyberať si tie cestoviny, ktoré máte overené. Novinky vám nezaručia exkluzivitu.

Zavrieť
4/10
4. Diskriminujete klasiku
Zdroj: Pixabay

Chyby pri príprave cestovín, podľa šéfkuchárky

1. Používate malý hrniec

Pri varení cestovín vždy zvoľte väčší hrniec a pridajte viac vody, než si myslíte, že potrebujete. Cestoviny by mali mať dostatok priestoru v hrnci, aby sa mohli variť rovnomerne. Nevyhnutné je vodu osoliť.

1. Používate malý hrniec
Zdroj: Pixabay

Reklama

2. Do vody pridávate olej

"Ak pridávate do vody olej, zabraňujete tým, aby sa omáčka, ktorú následne pridávate na cestoviny prilepila. Je to chyba, omáčka je totiž neoddeliteľnou súčasťou cestovín. Olej do vody nepatrí.“

2. Do vody pridávate olej
Zdroj: Pixabay

3. Používate sitko a vodu vylievate

"Ak ste scedili cestoviny v umývadle, stratíte všetku varenú vodu - a táto vyvarená voda je dôležitou zložkou, ktorú potom využijete pri príprave omáčky. Niektoré hrnce majú tzv. košík, do ktorého sa voda z uvarených cestovín zachytáva, v reštauráciách sa cestoviny zas zvyknú vyberať kuchynskými kliešťami priamo z vody. Pri tomto spôsobe ale vyberajte cestoviny rýchlejšie, aby nedostali do seba viac vody, ako je potrebné.“

3. Používate sitko a vodu vylievate
Zdroj: Ples v opere

Reklama

4. Diskriminujete klasiku

Nakupujete drahé cestoviny atraktívnych tvarov? Podľa šéfkuchárky je to zbytočné. Odporúča držať sa radšej klasiky. „Ja som verná značke De Cecco, ktorých cestoviny majú dobrú chuť a konzistentnú kvalitu,“ hovorí Robbinsonová. Odporúča vyberať si tie cestoviny, ktoré máte overené. Novinky vám nezaručia exkluzivitu.

4. Diskriminujete klasiku
Zdroj: Pixabay

5. Omáčku nanášate na povrch cestovín

"Ak sa riadite obrázkami a videami, ako sa na povrch pripravených cestovín nanesie omáčka, je to chyba “ Ak servírujete cestoviny s omáčkou, pridávajte ju k cestovinám už na panvici, zmiešajte ich a dovárajte ich spoločne. Tieto posledné minúty sú rozhodujúce, lebo zabezpečia, aby cestoviny absorbovali viac chuti. Okrem toho jedlu prospeje, ak cestoviny ešte necháte trochu povariť v omáčke, do ktorej pridajte aj za lyžicu vody, ktorá vám ostala po varení cestovín. Tým, že obsahuje škrob sa vám omáčka ideálne zahustí a získa lepšiu a plnšiu chuť.

5. Omáčku nanášate na povrch cestovín
Zdroj: Pixabay

Reklama

6. Príliš veľa omáčky

Ak nechcete, aby vaše cestoviny, ktoré ste varili tak opatrne, doslova plávali v omáčke (bez ohľadu na to, aká je chutná), dodržujte pomer: 1 ½ až 2 šálky omáčky na 0,4 kg cestovín.

6. Príliš veľa omáčky
Zdroj: Pixabay

7. Cestoviny dávate na tanier

"Pri podávaní cestovín používam misky, ktoré sú vhodné pri takmer všetkých druhoch, od dlhých špagiet, cez fettuccini a mafaldini, až po krátke tvary cestovín ako ako rigatoni a noky. Lepšie sa takto konzumujú a dlhšie ostávajú teplé, ako na plytkom tanieri. Výnimkou tohto pravidla sú ravioli alebo crozetti , ktoré sa môžu rozpadnúť, ak ich v miske premiešate."

7. Cestoviny dávate na tanier
Zdroj: Pixabay

8. Cestoviny sú výlučne teplé jedlo

Nie všetky cestovinové omáčky potrebujete variť. „Napríklad jedným z mojich najobľúbenejších receptov v mojej knihe je omáčka z cherry paradajok alebo ak máte radi cesnak, jeho chuť oceníte najmä na jar. Vtedy je najlepší čas na výrobu omáčky s použitím jarného cesnaku, taktiež používam aj zelené, čerstvé stonky cesnaku, ktoré majú oveľa lepšiu chuť ako cesnak, ktorý bežne kupujeme.“ A pripravujú sa za studena.

8. Cestoviny sú výlučne teplé jedlo

9. Zvyšky jedál z cestovín vyhadzujete

"Takmer všetky cestoviny, ktoré vám ostali sa dajú ešte zužitkovať (s výnimkou plnených). Môžete ich vyprážať, opekať, druhý dych im dodáte aj pridaním vajec či strúhaného syra. Stačí ich napríklad zapiecť v rúre s iným ingredienciami alebo ich pripravujeme na panvici."

9. Zvyšky jedál z cestovín vyhadzujete
Zdroj: Pixabay

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT