Nielen vaše srdce, ale aj mozog pri presoľovaní trpí. Podľa kanadskej štúdie z roku 2011, ktorá sledovala 1200 dospelých so sedavým spôsobom života, ľudia s vysokým obsahom sodíka v strave mali vyššiu pravdepodobnosť poklesu kognitívnych funkcií ako jedinci, ktorí prijímali menej soli. "Ak má nadmerný príjem sodíka (soli) podiel na vzniku hypertenzie a následne mozgovej mŕtvice, je viac než jasné, že funkciu mozgu ovplyvňuje," hovorí nutričná špecialistka Pavlína Dostalíková, ktorá odporúča používať soľ v kuchyni iba v obmedzenom množstve. Podľa nej musíme myslieť aj na to, že jeme priemyselne spracované potraviny. "Týka sa to predovšetkým solených pochutín ako chipsy, slané tyčinky. U nich však o soli vieme. Oveľa väčší pozor si musíme dať na pečivo a to sa týka supermarketov a domácich pekární. Nie je to len o soli, ktorú nájdeme na povrchu rožku. Väčšinou vôbec netušíme, že presolené sú aj raňajkové cereálie, ako napríklad kukuričné, či iné lupienky, aj tie z celozrnnej múky. Vyhnúť by sme sa mali aj údeninám, niektorým druhom syrov, polotovarom a obľúbeným ázijským bistrám a pečive sa soleným posypom na povrchu. Je jasné, že sa všetkým soleným potravinám vyvarovať nemôžeme, ale vrelo odporúčam naučiť sa čítať obaly potravín a do svojho hľadáčika k hodnotám cukrov a tukov priradiť aj obsah soli. A to aj tam, kde by ste to nečakali," radí nutričná špecialistka.
Ak máte po obede veľký smäd, pravdepodobne bol váš pokrm príliš slaný. Potraviny s vysokým obsahom sodíka, ako sú napríklad zemiakové lupienky, pizza, omáčka na špagety, alebo klasika v podobe gulášu či sviečkovej vyvolávajú veľký pocit smädu. Príjem väčšieho množstva soli vedie k zvýšenej koncentrácii sodíka v krvi, mozog si toto zahustenie krvi vysvetká ako stratu vody a nasleduje neodbytné nutkanie doplniť tekutiny.
Soľ zadržiava v tele vodu, čo sa často prejaví vo forme opuchov na rôznych častiach tela alebo tiež nadúvaním, celulitídou a nadmerným potením. Podľa odborníkov z kliniky Mayo opuch môže byť príznakom skrytého ochorenia, ale mohol by tiež znamenať nadbytok sodíka vo vašom jedálničku. Okrem obmedzenia príjmu soli dbajte v tomto prípade na dostatočný príjem tekutín, dehydratácia môže ešte zvýšiť zadržiavanie vody v tele. Pri probléme so zadržiavaním vody v tele je vhodné zaradiť do jedálnička potraviny bohaté na draslík, ako sú marhule, banány, zemiaky, datle, avokádo a strukoviny.
Nielen vaše srdce, ale aj mozog pri presoľovaní trpí. Podľa kanadskej štúdie z roku 2011, ktorá sledovala 1200 dospelých so sedavým spôsobom života, ľudia s vysokým obsahom sodíka v strave mali vyššiu pravdepodobnosť poklesu kognitívnych funkcií ako jedinci, ktorí prijímali menej soli. "Ak má nadmerný príjem sodíka (soli) podiel na vzniku hypertenzie a následne mozgovej mŕtvice, je viac než jasné, že funkciu mozgu ovplyvňuje," hovorí nutričná špecialistka Pavlína Dostalíková, ktorá odporúča používať soľ v kuchyni iba v obmedzenom množstve. Podľa nej musíme myslieť aj na to, že jeme priemyselne spracované potraviny. "Týka sa to predovšetkým solených pochutín ako chipsy, slané tyčinky. U nich však o soli vieme. Oveľa väčší pozor si musíme dať na pečivo a to sa týka supermarketov a domácich pekární. Nie je to len o soli, ktorú nájdeme na povrchu rožku. Väčšinou vôbec netušíme, že presolené sú aj raňajkové cereálie, ako napríklad kukuričné, či iné lupienky, aj tie z celozrnnej múky. Vyhnúť by sme sa mali aj údeninám, niektorým druhom syrov, polotovarom a obľúbeným ázijským bistrám a pečive sa soleným posypom na povrchu. Je jasné, že sa všetkým soleným potravinám vyvarovať nemôžeme, ale vrelo odporúčam naučiť sa čítať obaly potravín a do svojho hľadáčika k hodnotám cukrov a tukov priradiť aj obsah soli. A to aj tam, kde by ste to nečakali," radí nutričná špecialistka.
Strava bohatá na sodík môže zabraňovať správnej funkcii obličiek. Podľa organizácie World Action on Salt and Health môže nadbytok soli zvýšiť množstvo bielkovín v moči. Výsledkom je vyššie riziko ochorenia obličiek. Častým dôsledkom nadmerného solenia sú obličkové kamene, ktoré sa môžu vyskytnúť kdekoľvek v močových cestách - v obličkách, močovode aj močovom mechúre. Ich prítomnosť sa prejaví prudkou intenzívnou bolesťou v boku či podbrušku, ktorú nazývame kolika. Táto bolesť môže vystreľovať až do slabín či oblasti genitálií. S ochorením obličiek sa zvyšuje riziko mŕtvice a infarktu.
Nadbytok soli v strave zvyšuje riziko vzniku hypertenzie čiže vysokého krvného tlaku. Hypertenzia vedie k mnohým ďalším zdravotným komplikáciám, ako sú kardiovaskulárne problémy, mozgová mŕtvica či infarkt. Zníženie príjmu soli, napríklad len o jeden gram denne, vám podľa odborníkov pomôže mať krvný tlak pod kontrolou. Na prevenciu vysokého krvného tlaku je potrebné dbať od raného detstva. Dojčatá by nemali prijímať viac ako 1 gram soli denne, batoľatá 2 gramy a deti školského veku a adolescenti by nemali prekročiť 5 gramov soli denne. Bohužiaľ realita je iná a neúmerne sa solí už v materských škôlkach a školských jedálňach. Medzi ďalšie najčastejšie vonkajšie príčiny vzniku hypertenzie patrí predovšetkým nezdravý štýl života, stres, nadváha, fajčenie, či zvýšená konzumácia alkoholu.