Logo

  • Dnešné vydanie HN
    • Profil
    • Zmena údajov
    • Zmena hesla
    • Adresy
    • História objednávok
    • Kontakt
    • Aktivácia predplatného
    • Zrušenie účtu
    • Odhlásiť
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle
Zavrieť

Ako spoznáte, že jete príliš soli?

Zhoršenie mozgových funkcií

Nielen vaše srdce, ale aj mozog pri presoľovaní trpí. Podľa kanadskej štúdie z roku 2011, ktorá sledovala 1200 dospelých so sedavým spôsobom života, ľudia s vysokým obsahom sodíka v strave mali vyššiu pravdepodobnosť poklesu kognitívnych funkcií ako jedinci, ktorí prijímali menej soli. "Ak má nadmerný príjem sodíka (soli) podiel na vzniku hypertenzie a následne mozgovej mŕtvice, je viac než jasné, že funkciu mozgu ovplyvňuje," hovorí nutričná špecialistka Pavlína Dostalíková, ktorá odporúča používať soľ v kuchyni iba v obmedzenom množstve. Podľa nej musíme myslieť aj na to, že jeme priemyselne spracované potraviny. "Týka sa to predovšetkým solených pochutín ako chipsy, slané tyčinky. U nich však o soli vieme. Oveľa väčší pozor si musíme dať na pečivo a to sa týka supermarketov a domácich pekární. Nie je to len o soli, ktorú nájdeme na povrchu rožku. Väčšinou vôbec netušíme, že presolené sú aj raňajkové cereálie, ako napríklad kukuričné, či iné lupienky, aj tie z celozrnnej múky. Vyhnúť by sme sa mali aj údeninám, niektorým druhom syrov, polotovarom a obľúbeným ázijským bistrám a pečive sa soleným posypom na povrchu. Je jasné, že sa všetkým soleným potravinám vyvarovať nemôžeme, ale vrelo odporúčam naučiť sa čítať obaly potravín a do svojho hľadáčika k hodnotám cukrov a tukov priradiť aj obsah soli. A to aj tam, kde by ste to nečakali," radí nutričná špecialistka.

Zavrieť
4/6
Zhoršenie mozgových funkcií
Zdroj: Pixabay

Ako spoznáte, že jete príliš soli?

Zvýšený pocit smädu

Ak máte po obede veľký smäd, pravdepodobne bol váš pokrm príliš slaný. Potraviny s vysokým obsahom sodíka, ako sú napríklad zemiakové lupienky, pizza, omáčka na špagety, alebo klasika v podobe gulášu či sviečkovej vyvolávajú veľký pocit smädu. Príjem väčšieho množstva soli vedie k zvýšenej koncentrácii sodíka v krvi, mozog si toto zahustenie krvi vysvetká ako stratu vody a nasleduje neodbytné nutkanie doplniť tekutiny.

 Zvýšený pocit smädu
Zdroj: Pixabay

Reklama

Nafukovanie a opuchy tela

Soľ zadržiava v tele vodu, čo sa často prejaví vo forme opuchov na rôznych častiach tela alebo tiež nadúvaním, celulitídou a nadmerným potením. Podľa odborníkov z kliniky Mayo opuch môže byť príznakom skrytého ochorenia, ale mohol by tiež znamenať nadbytok sodíka vo vašom jedálničku. Okrem obmedzenia príjmu soli dbajte v tomto prípade na dostatočný príjem tekutín, dehydratácia môže ešte zvýšiť zadržiavanie vody v tele. Pri probléme so zadržiavaním vody v tele je vhodné zaradiť do jedálnička potraviny bohaté na draslík, ako sú marhule, banány, zemiaky, datle, avokádo a strukoviny.

Nafukovanie a opuchy tela
Zdroj: Pixabay

Zhoršenie mozgových funkcií

Nielen vaše srdce, ale aj mozog pri presoľovaní trpí. Podľa kanadskej štúdie z roku 2011, ktorá sledovala 1200 dospelých so sedavým spôsobom života, ľudia s vysokým obsahom sodíka v strave mali vyššiu pravdepodobnosť poklesu kognitívnych funkcií ako jedinci, ktorí prijímali menej soli. "Ak má nadmerný príjem sodíka (soli) podiel na vzniku hypertenzie a následne mozgovej mŕtvice, je viac než jasné, že funkciu mozgu ovplyvňuje," hovorí nutričná špecialistka Pavlína Dostalíková, ktorá odporúča používať soľ v kuchyni iba v obmedzenom množstve. Podľa nej musíme myslieť aj na to, že jeme priemyselne spracované potraviny. "Týka sa to predovšetkým solených pochutín ako chipsy, slané tyčinky. U nich však o soli vieme. Oveľa väčší pozor si musíme dať na pečivo a to sa týka supermarketov a domácich pekární. Nie je to len o soli, ktorú nájdeme na povrchu rožku. Väčšinou vôbec netušíme, že presolené sú aj raňajkové cereálie, ako napríklad kukuričné, či iné lupienky, aj tie z celozrnnej múky. Vyhnúť by sme sa mali aj údeninám, niektorým druhom syrov, polotovarom a obľúbeným ázijským bistrám a pečive sa soleným posypom na povrchu. Je jasné, že sa všetkým soleným potravinám vyvarovať nemôžeme, ale vrelo odporúčam naučiť sa čítať obaly potravín a do svojho hľadáčika k hodnotám cukrov a tukov priradiť aj obsah soli. A to aj tam, kde by ste to nečakali," radí nutričná špecialistka.

Zhoršenie mozgových funkcií
Zdroj: Pixabay

Reklama

Problémy s obličkami

Strava bohatá na sodík môže zabraňovať správnej funkcii obličiek. Podľa organizácie World Action on Salt and Health môže nadbytok soli zvýšiť množstvo bielkovín v moči. Výsledkom je vyššie riziko ochorenia obličiek. Častým dôsledkom nadmerného solenia sú obličkové kamene, ktoré sa môžu vyskytnúť kdekoľvek v močových cestách - v obličkách, močovode aj močovom mechúre. Ich prítomnosť sa prejaví prudkou intenzívnou bolesťou v boku či podbrušku, ktorú nazývame kolika. Táto bolesť môže vystreľovať až do slabín či oblasti genitálií. S ochorením obličiek sa zvyšuje riziko mŕtvice a infarktu.

Problémy s obličkami
Zdroj: Pixabay

Vysoký krvný tlak

Nadbytok soli v strave zvyšuje riziko vzniku hypertenzie čiže vysokého krvného tlaku. Hypertenzia vedie k mnohým ďalším zdravotným komplikáciám, ako sú kardiovaskulárne problémy, mozgová mŕtvica či infarkt. Zníženie príjmu soli, napríklad len o jeden gram denne, vám podľa odborníkov pomôže mať krvný tlak pod kontrolou. Na prevenciu vysokého krvného tlaku je potrebné dbať od raného detstva. Dojčatá by nemali prijímať viac ako 1 gram soli denne, batoľatá 2 gramy a deti školského veku a adolescenti by nemali prekročiť 5 gramov soli denne. Bohužiaľ realita je iná a neúmerne sa solí už v materských škôlkach a školských jedálňach. Medzi ďalšie najčastejšie vonkajšie príčiny vzniku hypertenzie patrí predovšetkým nezdravý štýl života, stres, nadváha, fajčenie, či zvýšená konzumácia alkoholu.

Vysoký krvný tlak
Zdroj: Pixabay

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT