Deviata je vňať červenej repy, ktorá je nabitá minerálmi, vitamínmi skupiny B a vitamínom K.
Víťaznú desiatku štartuje morská ryba lutjanus (po anglicky red snapper), ktorá je veľmi bohatá na prospešné živiny, ale autori zoznamu upozorňujú, že niekedy môže obsahovať aj nebezpečné toxíny.
Deviata je vňať červenej repy, ktorá je nabitá minerálmi, vitamínmi skupiny B a vitamínom K.
Možno najprekvapivejšiou potravinou z celej stovky je bravčová masť, ktorá obsadila ôsme miesto. Podľa BBC ide o "dobrý zdroj vitamínov skupiny B a minerálov. Bravčová masť je pritom menej nasýtený a zdravší tuk ako masť jahňacia alebo hovädzia."
Na siedmom mieste rebríčka nájdeme mangold - táto listová zelenina sa chváli nielen vysokým obsahom minerálov a vitamínov, ale aj betalainov, rastlinných farbív s antioxidačnými účinkami, chuťou pripomína špenát.
Na šiestom mieste sú tekvicové semienka, bohatý zdroj železa a mangánu.
Na piatom sú chia semienka. Tie okrem mnohých vitamínov obsahujú vlákninu a bielkoviny, sú teda zdravou prísadou, ktorá zasýti a zlepšuje trávenie.
Štvrté miesto obsadila platesa, ktorá je považovaná za jednu z najzdravších rýb vôbec. Väčšinou totiž neobsahuje žiadnu ortuť a zároveň je výborným zdrojom dôležitého vitamínu B1.
Tretie miesto patrí sebastesovi, rybe, ktorá obýva hlbiny Atlantiku. "Je bohatá na bielkoviny a zároveň má málo nasýtených tukov," píšu autori zoznamu.
Druhé miesto patrí tropickej superpotravine, ktorá sa dá kúpiť aj u nás, predovšetkým na väčších tržniciach s ovocím a zeleninou. Pôvodne juhoamerickú rastlinu Annona cherimola, ktorej sa hovorí Anona trojlupienková, môžete dokonca pestovať v byte. Jej plody s bielou dužinou obsahujú veľké množstvo cukru, napriek tomu to v rebríčku dotiahla vysoko. Je totiž cenným zdrojom vitamínov A, C, B1 aj B2 a tiež draslíka.
Absolútnym víťazom sa stala potravina, ktorá je nám dobre známa: mandle. Obsahujú síce veľa tuku, avšak v podobe mono-nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú v primeranom množstve prospešné. Navyše sú zdrojom vitamínu E, vitamínov skupiny B a minerálov, ako je železo, vápnik, horčík alebo zinok. "Mandle prospievajú kardiovaskulárnemu zdraviu a môžu pomáhať tiež pri cukrovke," dodávajú autori rebríčka.