Už vieme, že bezlepková strava je zlým nápadom, ale odborníčka na zdravé stravovanie zdôrazňuje, že nie všetky sacharidy sú vytvárané rovnakým spôsobom. Komplexné sacharidy, nachádzajúce sa napríklad v celozrnných potravinách, obsahujú zdravé hladiny živín a vlákniny. Jednoduché sacharidy v bielej ryži a v bielom chlebe sú tými, ktoré spôsobujú problémy, a to kvôli nedostatku živín. Démonizácia všetkých sacharidov je ale chybou, lebo nenecháva priestor pre tento dôležitý rozdiel.
Živočíšne uhlie nie je taká skvelá potravina, ako si mnohí jeho „fanúšikovia“ myslia. "Živočíšne uhlie je známe svojimi absorpčnými vlastnosťami, ale dokáže tiež vyčerpať telo od tých dobrých živín, ktoré potrebuje," hovorí dietologička Grace Derochová, zo zdravotníckeho centra Blue Cross Blue Shield v Michigane. "Doplnok stravy vo forme čierneho uhlia môže okrem toho aj znížiť účinnosť liekov, ktoré zároveň užívate (čo zahŕňa aj antikoncepčné tabletky).“
Umelé sladidlá nie sú také nebezpečné, ako to tvrdia mnohí blogeri v alarmujúcich príspevkoch. Napriek tomu niektorí odborníci na výživu stále odporúčajú, aby sme to s ich konzumáciou príliš nepreháňali. "Mnohé umelé sladidlá sú vysoko spracované chemikálie a väčšina z nás na ne nereaguje dobre, čo sa odrazí v problémoch s trávením a bolesťami hlavy," hovorí Derochová. Odporúča, aby ste namiesto umelého sladidla skúsili ako alternatívu med, agáve alebo surový koreň stévie (nie balenej).
Už vieme, že bezlepková strava je zlým nápadom, ale odborníčka na zdravé stravovanie zdôrazňuje, že nie všetky sacharidy sú vytvárané rovnakým spôsobom. Komplexné sacharidy, nachádzajúce sa napríklad v celozrnných potravinách, obsahujú zdravé hladiny živín a vlákniny. Jednoduché sacharidy v bielej ryži a v bielom chlebe sú tými, ktoré spôsobujú problémy, a to kvôli nedostatku živín. Démonizácia všetkých sacharidov je ale chybou, lebo nenecháva priestor pre tento dôležitý rozdiel.
Keď porovnáte výživové fakty, mandľové mlieko a kravské mlieko naozaj nie sú v rovnakej lige. Šálka odstredeného mlieka poskytuje osem gramov bielkovín - šálka mandľového mlieka pritom obsahuje len približne jeden gram bielkovín. Ak teda hľadáte niečo, čo vás nasýti, mandľové mlieko nemusí byť tou najlepšou voľbou. V prípade ak nemôžete alebo nechcete jesť mliečne výrobky na dennej báze, existuje alternatíva v podobe sójového mlieka, pri ktorom pripadá na jeden pohár približne sedem gramov bielkovín.
"Je ťažké presvedčivo povedať, že sklon k prejedaniu má súvislosť s výživovými nedostatkami," povedala Derochová. "Často je to len spôsob, ako ľudia ospravedlňujú prijímanie určitých potravín." Napríklad, niektorí tvrdia, že neznesiteľná chuť na čokoládu je len znakom, že naše telo potrebuje horčík. Pritom ale existuje niekoľko druhov potravín, ktoré sú omnoho bohatšie na horčík ako čokoláda (ako tekvicové semienka a tofu). Dodáva, že neznesiteľná chuť na niečo môže byť len známym príznakom dehydratácie, takže v tomto prípade vsaďte skôr na vodu.
"Je to pretrvávajúci mýtus," tvrdí Frida Harjuová, nutričná odborníčka z Health Lifesum (aplikácia zaoberajúca sa zdravým životným štýlom). "Telo si nevie určiť aký je čas, či už je to 18, alebo 19 hodín večer. Čo vie je to, koľko kalórií konzumujete." Navrhuje, aby sme namiesto toho stráženia si času, kedy večeriame, je dôležitejšie dbať na to, aby sme jedli menšie porcie.
A ak sa snažíte schudnúť, výskum ukazuje, že nízkotučné diéty nie sú najefektívnejšou cestou k dlhodobej štíhlosti (zdroj: Harvardská škola verejného zdravia). Harjuová odporúča pridať k strave mononenasýtené tuky ako olivový olej, ryby, avokáda a orechy.
Prírodné sladidlá pre vás nie sú lepšie ako vylepšené. Polievková lyžica medu, javorový sirup a biely cukor poskytujú zhruba to isté množstvo cukru a v podstate žiadne ďalšie živiny. Vaše telo nerozpozná žiadne rozdiely medzi nimi. "Existuje myšlienka, že existujú rôzne druhy cukrov, ale to je mýtus," vyhlásila v septembri kardiologička Jennifer Haytheová. "Hnedý cukor, biely cukor, med – všetky sa nakoniec rozdeľujú len podľa jednej a tej istej veci: glukózy."
Podľa Harjuovej je to zložité. „Niekedy čerstvé produkty majú viac živín ako mrazené, ale často čerstvé produkty strácajú niektoré svoje živiny tým, že sú vystavené kyslíku a slnečnému svetlu. Dobrým pravidlom je nakupovať mrazené výrobky v období, keď nie je sezóna čerstvých miestnych produktov," odporučila.
Vedci súhlasia, že celá koncepcia "detoxikácie" je čistý nezmysel. Okrem toho, tieto šťavy môžu byť reálne nebezpečné, pretože eliminujú dôležité živiny a kalórie. Podľa Derochovej ženú telo do režimu hladovania. To je dôvod, prečo rýchlo schudnete keď prejdete na detoxikačný režim. Druhou stranou mince je však fakt, že pravdepodobne každé kilo sa k vám vráti, akonáhle s obľúbenou detoxikáciou skončíte. "Najlepšou možnosťou je sústrediť sa na prirodzené čistiace mechanizmy tela, konzumovať potraviny bohaté na živiny, zostať aktívnym, kontrolovať si porcie jedla a piť veľa vody," dodáva odborníčka.
Ak nemáte celiakiu, ktorá postihuje približne jedno percento populácie - nie je dôvod vyhýbať sa lepku. "Otázka spočíva v tom či je naozaj potrebné, aby sa celá populácia snažila samotnému lepku vyhnúť. Odpoveď je, že to rozhodne potrebné nie je," odkazuje dietológ Georgie Fear, autor knihy "Lean Habits for Lifelong Weight Loss" (Zvyky pre dosiahnutie celoživotnej straty hmotnosti). Niektorí ľudia sú schopní prisahať, že na bezlepkovej diéte sa cítia omnoho lepšie. Odborníci sa však domnievajú, že dobrý pocit je pravdepodobne len výsledkom celkovo zdravšieho stravovania - povedzme, že nahrádzame lepkové šišky ovsenými vločkami a čerstvým ovocím. Lepok samotný s tým nemá nič spoločné.
Vaše telo potrebuje značné množstvo vody na prežitie a celkové prospievanie, ale za starým mýtom, že by sme mali denne vypiť osem pohárov vody reálny podklad v rámci vedy nie je. Existujú aj iné spôsoby, ako ostať hydratovaný. "Časť požadovanej tekutiny môže telo získať aj z iných zdrojov stravy: ako je čaj, káva, ovocie a zelenina," hovorí Harjuová. Najlepší spôsob, ako prísť na to, či je vaše telo dostatočne hydratované, je pozrieť sa na moč. Ak má bledú farbu, môžete byť pokojní. Ak je však moč tmavší, je to jasný znak, že potrebujete viac vody.
Pravdou je, že by to mohlo fungovať, ale nemusí. "Každé telo a metabolizmus sú odlišné, takže tento prístup nemožno považovať za univerzálnu voľbu pre všetkých", povedala Derochová. „Najlepšia vec, ktorú musíte urobiť je mať na pamäti veľkosť porcie a nikdy nevynechávať jedlá,“ dodala.
Počítanie kalórií je chrbtovou kosťou všetkých populárnych diét, ale to nezahŕňa takpovediac „celý príbeh“. Balíček mandlí môže mať na jednej strane viac kalórií ako totožné množstvo praclíkov, na strane druhej ale majú mandle vyšší podiel živín, vlákniny a bielkovín. Ak hodnotíte obsah kalórií, vyberiete si praclíky. Odborníci hovoria, že by ste mali rozdeľovať kalórie a celkovú výživovú kvalitu. "Množstvo a kvalita kalórií sú rovnako dôležité a sústrediť sa len na jeden aspekt, je jednoducho nesprávne," tvrdí diabetológ Andy Bellatti. Počítanie kalórií je dobrým nástrojom na zníženie hmotnosti, ale nie je to jediná cesta k dobrému zdraviu.