Ak ide o celé melóny, ako sú červené alebo žlté, najlepšie si zachovajú chuť v izbovej teplote. Plus, ak sú uskladnené v chladničke, zaberajú veľa miesta. Ak sú už rozrezané a musíte ich dať do chladničky, tak maximálne na pár dní.
Skladovať zemiaky na chladnom mieste je samozrejme správne - príliš teplé prostredie spôsobí, že začnú hniť. Podobné je to však aj vtedy, keď ich uskladníte v chladničke. V tomto prostredí dôjde k narušeniu škrobovej zložky a textúra koreňovej zeleniny sa stane zrnitejšou, prípadne zanechá na zemiakoch hnedé alebo čierne odtiene.
Keď do chladničky dáte cesnak, začne vám klíčiť, alebo splesnivie. V chladničke splesnivie a zmäkne tiež cibuľa. Tá by mala byť síce uchovávaná na chladnejšom mieste, ale rozhodne nie v igelitovom vrecúšku.
Ak ide o celé melóny, ako sú červené alebo žlté, najlepšie si zachovajú chuť v izbovej teplote. Plus, ak sú uskladnené v chladničke, zaberajú veľa miesta. Ak sú už rozrezané a musíte ich dať do chladničky, tak maximálne na pár dní.
Živiny a chuť si (podobne ako melóny) lepšie uchovajú pri izbovej teplote. Nízke teploty spôsobia, že sa spomalí proces zrenia a vlhkosť urýchli proces hnitia.
Rovnako ako zemiaky, aj pri cibuli je lepšie ak ju skladujete na chladných a suchých miestach. Vlhkosť v prostredí chladničky dopomôže len k jej plesniveniu, a to veľmi rýchlo.
Med je vynikajúci doplnok k strave, zdravý, ale aj tu platí, že len v prípade, ak je uchovávaný v izbovej teplote. Pri nízkych teplotách kryštalizuje a stvrdne. Med sa takmer nikdy nepokazí, takže ho bez obáv môžete uskladňovať pri izbovej teplote tak dlho, ako budete chcieť. Zaujímavosťou je, že nemá dobu spotreby. Môžete pokojne jesť aj 3 000 rokov starý med.
Teplota môže potlačiť chuť paradajok a textúra je "sypkejšia" alebo zrnitejšia. V krajnom prípade, ak začnú byť príliš zrelé, dajte ich do chladničky, ale nie na príliš dlho.
Pomer octu vo väčšine štipľavých omáčok optimálne vystačuje na zabránenie vzniku baktérií alebo rastu plesní. Preto im pokojne nájdite miesto na predných policiach vašej kuchyne a na umiestnenie do chladničky zabudnite.
To isté platí aj pre kečup. Vysoký obsah octu by mal zachovať trvanlivosť produktu a udržať ju aj pri izbovej teplote.
Chlieb je najlepšie uskladniteľný v mrazničke, kde vám v zásade vydrží neobmedzene. Umiestnenie voľne v kuchyni je tiež možnou alternatívou, ak ho v čo najkratšom čase skonzumujete. Ale ak ide o chladničku, odsúdite ho veľmi rýchlo k splesniveniu.
Nepatrí do chladničky. Zbytočne bude mať hustú konzistenciu, ťažko sa bude natierať, no keď ju necháte uskladnenú v izbovej teplote rozhodne urobíte dobre a nijako to obľúbenej nátierke neublíži.
Keď ho veľmi schladíte, konzistencia bude hustejšia a nadobudne skôr ťažký a slizký vzhľad namiesto toho, ako má po správnosti vyzerať. Najlepšie je olivový olej skladovať pri izbovej teplote.