Termín, s ktorým v roku 2004 prišli dánski šéfkuchári René Redzepi and Claus Meyer, znamenal vedomý návrat k tradícii, k používaniu miestnych a sezónnych surovín, k príprave čerstvých a ľahkých pokrmov aj k vychutnávaniu jedla.
A nie je to len
Jedálniček Talianov, Grékov a Španielov tradične vedie rebríčky tých najzdravších na svete. Spĺňa všetky nároky: je sezónny, používa lokálne suroviny a minimum tých priemyselne spracovaných.
Stredomorské národy si potrpia na tradičné spôsoby pr
Japonci patria k najzdravším, najdlhšie žijúcim ľuďom na planéte a odborníci to často pripisujú práve ich stravovacím návykom.
Aspoň tým tradičným, ktoré tvoria vhodné sacharidy (hlavne ryža), ovocie a zelenina, strukoviny, fermentované pokrmy,
Termín, s ktorým v roku 2004 prišli dánski šéfkuchári René Redzepi and Claus Meyer, znamenal vedomý návrat k tradícii, k používaniu miestnych a sezónnych surovín, k príprave čerstvých a ľahkých pokrmov aj k vychutnávaniu jedla.
A nie je to len
Západná Afrika je pre nás neznáma. Tento región má však veľmi vyvážený jedálniček. Ide o šesť krajín, vrátane Mali, Čadu, Senegalu alebo Sierra Leone, takže je tamojšia diéta celkom premenlivá a zahŕňa celý rad jedál, ale základ má spoločný.
V
Zvláštnosťou medzi svetovými jedálničkami je ten francúzsky. Francúzi sú známi láskou k bielemu pečivu, čokoláde, maslu, tučným syrom a mliečnym výrobkom.
Počítanie kalórií alebo vypitých pohárov vína považujú takmer za urážku. Napriek tomu pat