Bulharská kuchyňa je zmes ruských, talianskych, gréckych a stredovýchodných jedál. Jediná vec, ktorú by ste sa mali pokúsiť, je banitsa, zmes vajec a syrov zabalená do filo pečiva, ktoré má veľa variácií, sladké aj slané. Na Silvestra sa v ňom skrývajú kúzla.
Zabudnite na belgické vafle a vynikajúce hranolky. Namiesto toho vyskúšajte vydarené Farnandes Carbonnades, mäsitý guláš podobný francúzskemu hovädziemu mäsu Bourguignon, ale v ktorom je víno nahradené pivom - inou vecou, ktorou je Belgicko známe.
Bulharská kuchyňa je zmes ruských, talianskych, gréckych a stredovýchodných jedál. Jediná vec, ktorú by ste sa mali pokúsiť, je banitsa, zmes vajec a syrov zabalená do filo pečiva, ktoré má veľa variácií, sladké aj slané. Na Silvestra sa v ňom skrývajú kúzla.
Čierne rizoto sa nachádza v takmer každej ponuke chorvátskej reštaurácie z morských plodov.
Jediná vec, ktorú potrebujete vyskúšať na Cypre, je halloumi, polotvrdý syr vyrobený zo zmesi kozieho a ovčieho mlieka a jedným z mála syrov, ktoré sa zvyčajne neroztopia pri vyprážaní.
Druh chleba, ktorý sa vyrába krútením cesta na paličku a potom sa varí na ohni. Akonáhle ho dáte dole z paličky, môžete ho naplniť čímkoľvek od džemu až po Nutellu. To treba vyskúšať v Dánsku.
Sendvič s rybou šprota je obľúbený v Estónsku. Hoci to nemusí vyzerať veľmi chutne, miestni obyvatelia a cestujúci si jedlo nevedia vynachváliť.
Inak známy ako sob, je obľúbený vo Fínsku a hovorí sa, že chutí ako lepšia verzia zveriny. Jedia ho po celý rok a v oblasti je ikonou.
Už viete, že vo Francúzsku musíte vyskúšať bagety a paštéty, ale tatársky biftek je skutočná pochúťka a najlepšie vám ho urobia iba vo Francúzsku.
V podstate nemecká verzia makarónov so syrom. Malé knedle plávajúce v syre a posypané smaženou cibuľkou. Je to tradične podávané horúce a v panvici, v ktorej ich uvarili.
Najlepšia verzia tohto jedla je v Grécku. Pečený, vrstvený pokrm má všetko: baklažán, mleté mäso, cibuľu, cesnak, korenie, zemiaky a dokonca aj syrovú a bešamelovú omáčku.
V Maďarsku treba ochutnať trdelníky poliate roztaveným maslom, pečené až do zlatohnedej farby a následne varené v cukre, škorici alebo mletých orechoch. Môžu byť tiež plnené čímkoľvek od zmrzliny po Nutellu.
Írske jedlo si nezískalo úplne rovnakú povesť ako ich pivo, ale ich čierny puding určite stojí za to vyskúšať. Nenechajte sa oklamať - čierny puding je typ klobásy vyrobenej z bravčového tuku alebo hovädzieho mäsa, bravčovej krvi a ovsenej múky.
Tradičná toskánska Ribollita je hustý, výdatný guláš z chleba, fazule a zeleniny. V minulosti ju zvyčajne robievali sluhov s použitím rôznych zvyškov.
Tradičné lotyšské zeleninové torty vyrobené z mrkvy a zemiakov. Sladký koláč je obyčajne posypaný škoricou a podávaný s mliekom.
Objednávanie tohto jedla je skvelé pre Instagram aj pre vaše chuťové poháriky. Nádherná ružová polievka, ktorú jedávajú Litovčania, je vyrobená z červenej repy a najlepšia je studená.
Slivkový koláč sa stáva najpopulárnejšou potravou v Luxembursku v septembri, keď sezóna sliviek.
Pikantné zákusky sa na Malte zvyčajne podávajú dvoma spôsobmi: naplnené slanou ricottou alebo hráškom. Podobajú sa croissantom a sú obľúbeným neskorým nočným občerstvením pre návštevníkov klubov.
Vyprážané mäsové guličky sú obľúbeným barovým jedlom v Holandsku a chutia skvelo s horčicovou omáčkou.
V Poľsku sú absolútnou nevyhnutnosťou. Plnené hovädzie a zeleninové knedlíky sa v tejto krajine považujú za tie najlepšie.
Pokrm nájdete na takmer každom rohu v Portugalsku. Tieto vaječné, pudingové sladkosti sa najlepšie jedia čerstvé z rúry.
Chutné kapustové závitky v Rumunsku sú plnené mletým mäsom a varené v zmesi šťavy z kapusty, vody a paradajkovej šťavy.
Tenký sušený chlieb, ktorý sa podobá cestovinám, sa v Slovinsku jedáva s pečenou morkou, kačkou alebo kozou. Na rozdiel od tradičných cestovín sa mlinci griluje na liatinovej kachli.
Tapas sú skvelé, ale jedlo, ktoré si musíte dať v Španielsku, je z ryže, zeleniny, morských plodov alebo mäsa s veľkorysou dávkou šafranu.
Švédske karbonátky sa zvyčajne podávajú horúce, poliate krémovou omáčkou a pokryté čučoriedkami a zemiakmi.
Ak navštívite Veľkú Britániu bez toho, aby ste ochutnali ich klasickú vyprážanú rybu v pivnom cestíčku a hranolky, robíte zle. Dajte si k nim hrášok a ponorte rybu do tatarskej omáčky, rovnako ako to robia miestni.