Logo

  • Dnešné vydanie HN
    • Profil
    • Zmena údajov
    • Zmena hesla
    • Adresy
    • História objednávok
    • Kontakt
    • Aktivácia predplatného
    • Zrušenie účtu
    • Odhlásiť
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle
Zavrieť

Európske jedlá

Banitsa

Bulharská kuchyňa je zmes ruských, talianskych, gréckych a stredovýchodných jedál. Jediná vec, ktorú by ste sa mali pokúsiť, je banitsa, zmes vajec a syrov zabalená do filo pečiva, ktoré má veľa variácií, sladké aj slané. Na Silvestra sa v ňom skrývajú kúzla.

Zavrieť
2/26
Banitsa
Zdroj: Flickr

Európske jedlá

Farnandes Carbonnades

Zabudnite na belgické vafle a vynikajúce hranolky. Namiesto toho vyskúšajte vydarené Farnandes Carbonnades, mäsitý guláš podobný francúzskemu hovädziemu mäsu Bourguignon, ale v ktorom je víno nahradené pivom - inou vecou, ktorou je Belgicko známe.

Farnandes Carbonnades
Zdroj: Flickr

Reklama

Banitsa

Bulharská kuchyňa je zmes ruských, talianskych, gréckych a stredovýchodných jedál. Jediná vec, ktorú by ste sa mali pokúsiť, je banitsa, zmes vajec a syrov zabalená do filo pečiva, ktoré má veľa variácií, sladké aj slané. Na Silvestra sa v ňom skrývajú kúzla.

Banitsa
Zdroj: Flickr

Crni rizot

Čierne rizoto sa nachádza v takmer každej ponuke chorvátskej reštaurácie z morských plodov.

Crni rizot
Zdroj: Flickr

Reklama

Halloumi

Jediná vec, ktorú potrebujete vyskúšať na Cypre, je halloumi, polotvrdý syr vyrobený zo zmesi kozieho a ovčieho mlieka a jedným z mála syrov, ktoré sa zvyčajne neroztopia pri vyprážaní.

Halloumi
Zdroj: Flickr

Snobrød

Druh chleba, ktorý sa vyrába krútením cesta na paličku a potom sa varí na ohni. Akonáhle ho dáte dole z paličky, môžete ho naplniť čímkoľvek od džemu až po Nutellu. To treba vyskúšať v Dánsku.

Snobrød
Zdroj: Wikimedia Commons

Reklama

Kiluvõileib

Sendvič s rybou šprota je obľúbený v Estónsku. Hoci to nemusí vyzerať veľmi chutne, miestni obyvatelia a cestujúci si jedlo nevedia vynachváliť.

Kiluvõileib
Zdroj: Youtube

Poronkäristys

Inak známy ako sob, je obľúbený vo Fínsku a hovorí sa, že chutí ako lepšia verzia zveriny. Jedia ho po celý rok a v oblasti je ikonou.

Poronkäristys
Zdroj: Flickr

Tatársky biftek

Už viete, že vo Francúzsku musíte vyskúšať bagety a paštéty, ale tatársky biftek je skutočná pochúťka a najlepšie vám ho urobia iba vo Francúzsku.

Tatársky biftek
Zdroj: TripAdvisor

Špecle

V podstate nemecká verzia makarónov so syrom. Malé knedle plávajúce v syre a posypané smaženou cibuľkou. Je to tradične podávané horúce a v panvici, v ktorej ich uvarili.

Špecle
Zdroj: Flickr

Musaka

Najlepšia verzia tohto jedla je v Grécku. Pečený, vrstvený pokrm má všetko: baklažán, mleté mäso, cibuľu, cesnak, korenie, zemiaky a dokonca aj syrovú a bešamelovú omáčku.

Musaka
Zdroj: Flickr

Kürtőskalács

V Maďarsku treba ochutnať trdelníky poliate roztaveným maslom, pečené až do zlatohnedej farby a následne varené v cukre, škorici alebo mletých orechoch. Môžu byť tiež plnené čímkoľvek od zmrzliny po Nutellu.

Kürtőskalács
Zdroj: Flickr

Čierny puding

Írske jedlo si nezískalo úplne rovnakú povesť ako ich pivo, ale ich čierny puding určite stojí za to vyskúšať. Nenechajte sa oklamať - čierny puding je typ klobásy vyrobenej z bravčového tuku alebo hovädzieho mäsa, bravčovej krvi a ovsenej múky.

Čierny puding
Zdroj: Flickr

Ribollita

Tradičná toskánska Ribollita je hustý, výdatný guláš z chleba, fazule a zeleniny. V minulosti ju zvyčajne robievali sluhov s použitím rôznych zvyškov.

Ribollita
Zdroj: Flickr

Sklandrausis

Tradičné lotyšské zeleninové torty vyrobené z mrkvy a zemiakov. Sladký koláč je obyčajne posypaný škoricou a podávaný s mliekom.

Sklandrausis
Zdroj: Flickr

Saltibarščiai

Objednávanie tohto jedla je skvelé pre Instagram aj pre vaše chuťové poháriky. Nádherná ružová polievka, ktorú jedávajú Litovčania, je vyrobená z červenej repy a najlepšia je studená.

Saltibarščiai
Zdroj: Wikimedia Commons

Quetschentaart

Slivkový koláč sa stáva najpopulárnejšou potravou v Luxembursku v septembri, keď sezóna sliviek.

Quetschentaart
Zdroj: Wikimedia Commons

Pastizzi

Pikantné zákusky sa na Malte zvyčajne podávajú dvoma spôsobmi: naplnené slanou ricottou alebo hráškom. Podobajú sa croissantom a sú obľúbeným neskorým nočným občerstvením pre návštevníkov klubov.

Pastizzi
Zdroj: Wikimedia Commons

Bitterballen

Vyprážané mäsové guličky sú obľúbeným barovým jedlom v Holandsku a chutia skvelo s horčicovou omáčkou.

Bitterballen
Zdroj: Flickr

Pirohy

V Poľsku sú absolútnou nevyhnutnosťou. Plnené hovädzie a zeleninové knedlíky sa v tejto krajine považujú za tie najlepšie.

Pirohy
Zdroj: Flickr

Pastel de nata

Pokrm nájdete na takmer každom rohu v Portugalsku. Tieto vaječné, pudingové sladkosti sa najlepšie jedia čerstvé z rúry.

Pastel de nata
Zdroj: Flickr

Sarmale

Chutné kapustové závitky v Rumunsku sú plnené mletým mäsom a varené v zmesi šťavy z kapusty, vody a paradajkovej šťavy.

Sarmale
Zdroj: Flickr

Mlinci

Tenký sušený chlieb, ktorý sa podobá cestovinám, sa v Slovinsku jedáva s pečenou morkou, kačkou alebo kozou. Na rozdiel od tradičných cestovín sa mlinci griluje na liatinovej kachli.

Mlinci
Zdroj: Wikimedia Commons

Paella

Tapas sú skvelé, ale jedlo, ktoré si musíte dať v Španielsku, je z ryže, zeleniny, morských plodov alebo mäsa s veľkorysou dávkou šafranu.

Paella
Zdroj: Flickr

Köttbullar

Švédske karbonátky sa zvyčajne podávajú horúce, poliate krémovou omáčkou a pokryté čučoriedkami a zemiakmi.

Köttbullar
Zdroj: Flickr

Fish and chips

Ak navštívite Veľkú Britániu bez toho, aby ste ochutnali ich klasickú vyprážanú rybu v pivnom cestíčku a hranolky, robíte zle. Dajte si k nim hrášok a ponorte rybu do tatarskej omáčky, rovnako ako to robia miestni.

Fish and chips
Zdroj: Flickr

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT