Obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. Ale rovnako ako zeler, je plný dusičnanov, ktoré sa po ohriatí stávajú dusitanmi a nitrozamínmi. Pridajte špenát do smoothies alebo šalátov a získajte maximum výhod bez toho, aby došlo k jeho poškodeniu.
Je skvelou ingredienciou do polievky, ale len do okamihu, keď sa tanier ocitne v mikrovlnnej rúre. Zeler obsahuje dusičnany, ktoré sa po opätovnom ohriatí premieňajú na toxické dusitany a karcinogénne nitrozamíny. Skúste uvariť zelerovú krémovú polievku – bude chutná, aj keď bude studená.
Určite nezvyknete ohrievať miešané vajíčka alebo omelety v mikrovlnke, ale ak by vám to náhodou napadlo, tu je varovanie: Po ohriatí sa vajcia stávajú toxické. Ak máte na ne chuť a viete, že ich zrejme hneď nezjete, pridajte ich radšej do sendviča. Potom ich nebudete musieť ohriať alebo vyhodiť.
Obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. Ale rovnako ako zeler, je plný dusičnanov, ktoré sa po ohriatí stávajú dusitanmi a nitrozamínmi. Pridajte špenát do smoothies alebo šalátov a získajte maximum výhod bez toho, aby došlo k jeho poškodeniu.
Huby sú veľmi chúlostivé, pretože sa aj napriek vysokému obsahu bielkovín, vitamínov a aminokyselín väčšinou ťažšie trávia. A ak ich ešte ohrejete, môžete to ešte zhoršiť. Zloženie bielkovín sa zmení a to spôsobuje bolesti brucha a nadúvanie. Ak nechcete nepoužité huby vyhodiť, dajte ich do chladničky a skonzumujte ich na druhý deň po opätovnom ohriatí na nie viac ako 70 stupňov Celzia. Najlepšie ich však využijete, keď z nich urobíte omáčku.
Tie sú tiež na čiernej listine. Ohriate zemiaky strácajú svoje chuťové a zdravotné výhody a môžu spôsobiť botulizmus, ak sa nachádzajú vo fólii pri izbovej teplote. Zemiakovú kašu a hranolky treba zjesť čo najskôr.
Pri ohrievaní kuraťa sa zmení jeho kompozícia proteínov a to môže viesť k problémom s trávením. Z tohto dôvodu je lepšie pridať zvyšky kuraťa do šalátu.
Repa alebo cvikla má stále svoje priaznivé prínosy, aj keď ju použijete do polievky. Ale neodporúča sa ju dávať do mikrovlnnej rúry, pretože je tiež plná dusičnanov. Čerstvá repa je najzdravšia. Môžete z nej napríklad pripraviť kokteil.
Táto potravina je bohatá na vitamíny, minerály a aminokyseliny, ale tiež obsahuje spóry baktérií, ktoré prežívajú aj po uvarení. Ak ryžu po jej príprave ponecháte pri izbovej teplote, baktérie sa budú množiť a to môže spôsobiť otravu jedlom. Ohrievanie problém nerieši, takže je lepšie jesť ryžu ihneď alebo ju dať do chladničky počas jednej hodiny od jej uvarenia a nechať ju tam až do nasledujúceho dňa.