Logo

  • Dnešné vydanie HN
    • Profil
    • Zmena údajov
    • Zmena hesla
    • Adresy
    • História objednávok
    • Kontakt
    • Aktivácia predplatného
    • Zrušenie účtu
    • Odhlásiť
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle
Zavrieť

Potraviny, ktoré netreba ohrievať v mikrovlnnej rúre

Vajcia

Určite nezvyknete ohrievať miešané vajíčka alebo omelety v mikrovlnke, ale ak by vám to náhodou napadlo, tu je varovanie: Po ohriatí sa vajcia stávajú toxické. Ak máte na ne chuť a viete, že ich zrejme hneď nezjete, pridajte ich radšej do sendviča. Potom ich nebudete musieť ohriať alebo vyhodiť.

Zavrieť
2/9
Vajcia
Zdroj: Pixabay

Potraviny, ktoré netreba ohrievať v mikrovlnnej rúre

Zeler

Je skvelou ingredienciou do polievky, ale len do okamihu, keď sa tanier ocitne v mikrovlnnej rúre. Zeler obsahuje dusičnany, ktoré sa po opätovnom ohriatí premieňajú na toxické dusitany a karcinogénne nitrozamíny. Skúste uvariť zelerovú krémovú polievku – bude chutná, aj keď bude studená.

Zeler
Zdroj: Pixabay

Reklama

Vajcia

Určite nezvyknete ohrievať miešané vajíčka alebo omelety v mikrovlnke, ale ak by vám to náhodou napadlo, tu je varovanie: Po ohriatí sa vajcia stávajú toxické. Ak máte na ne chuť a viete, že ich zrejme hneď nezjete, pridajte ich radšej do sendviča. Potom ich nebudete musieť ohriať alebo vyhodiť.

Vajcia
Zdroj: Pixabay

Špenát

Obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. Ale rovnako ako zeler, je plný dusičnanov, ktoré sa po ohriatí stávajú dusitanmi a nitrozamínmi. Pridajte špenát do smoothies alebo šalátov a získajte maximum výhod bez toho, aby došlo k jeho poškodeniu.

Špenát
Zdroj: Pixabay

Reklama

Huby

Huby sú veľmi chúlostivé, pretože sa aj napriek vysokému obsahu bielkovín, vitamínov a aminokyselín väčšinou ťažšie trávia. A ak ich ešte ohrejete, môžete to ešte zhoršiť. Zloženie bielkovín sa zmení a to spôsobuje bolesti brucha a nadúvanie. Ak nechcete nepoužité huby vyhodiť, dajte ich do chladničky a skonzumujte ich na druhý deň po opätovnom ohriatí na nie viac ako 70 stupňov Celzia. Najlepšie ich však využijete, keď z nich urobíte omáčku.

Huby
Zdroj: Pixabay

Zemiaky

Tie sú tiež na čiernej listine. Ohriate zemiaky strácajú svoje chuťové a zdravotné výhody a môžu spôsobiť botulizmus, ak sa nachádzajú vo fólii pri izbovej teplote. Zemiakovú kašu a hranolky treba zjesť čo najskôr.

Zemiaky
Zdroj: Pixabay

Reklama

Kura

Pri ohrievaní kuraťa sa zmení jeho kompozícia proteínov a to môže viesť k problémom s trávením. Z tohto dôvodu je lepšie pridať zvyšky kuraťa do šalátu.

Kura
Zdroj: Pixabay

Červená repa

Repa alebo cvikla má stále svoje priaznivé prínosy, aj keď ju použijete do polievky. Ale neodporúča sa ju dávať do mikrovlnnej rúry, pretože je tiež plná dusičnanov. Čerstvá repa je najzdravšia. Môžete z nej napríklad pripraviť kokteil.

Červená repa
Zdroj: Pixabay

Ryža

Táto potravina je bohatá na vitamíny, minerály a aminokyseliny, ale tiež obsahuje spóry baktérií, ktoré prežívajú aj po uvarení. Ak ryžu po jej príprave ponecháte pri izbovej teplote, baktérie sa budú množiť a to môže spôsobiť otravu jedlom. Ohrievanie problém nerieši, takže je lepšie jesť ryžu ihneď alebo ju dať do chladničky počas jednej hodiny od jej uvarenia a nechať ju tam až do nasledujúceho dňa.

Ryža
Zdroj: Pixabay

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT