Hovoríme o vianočke a všetkých ostatných múčnikoch z bielej múky, najmä kysnutých. Problémom je vysoký glykemický index a z neho plynúci rýchly pocit hladu a následné ukladanie tuku.
Ovsené vločky sú zvyčajne považované za jednu z najzdravších raňajkových variant, ale všetko závisí od ich formy. Vrecúškové zalievané ovsené (a iné) kaše určite tou správnou voľbou nie sú, zistíte to podľa zloženia.
Isteže, vajíčka nie sú vôbec zlou potravinou na ráno. A mýty o ich škodlivosti sú už našťastie dávno zažehnané. No predsa len pri nich treba zostávať opatrný. A to, čo sa množstva a spracovania týka. Pred vajíčkom upraženým na oleji, teda volským okom, radšej uprednostnite to natvrdo či namäkko. Prípadne – na už takmer zabudnutú „hniličku“. Inak si koledujete o postupné upchávanie ciev.
Nikto nechce tvrdiť, že banán, častá raňajková potravina, je v skutočnosti nezdravá. Záleží však na množstve. Jeden denne nám vďaka rôznym vitamínom, horčíku, železu a vláknine vyslovene prospieva, no pri väčšom množstve nám pre svoj vysoký obsah cukrov takisto môže spôsobiť glykemickú nerovnováhu. A tá negatívne vplýva aj na náš kardiovaskulárny systém.
Hovoríme o vianočke a všetkých ostatných múčnikoch z bielej múky, najmä kysnutých. Problémom je vysoký glykemický index a z neho plynúci rýchly pocit hladu a následné ukladanie tuku.
Hoci niekto ho môže považovať za zdravší variant sladkých raňajok, nie je to tak. A to ani v prípade, ak ide o dezert s nízkym obsahom cukru. Dôvodom je vysoký glykemický index (GI) bielej ryže. Potraviny s vysokým GI (pričom biela ryža je v tomto smere jedna z rekordérok) dodávajú telu falošnú energiu a spôsobujú kolísanie cukru v krvi, čo má za následok návaly únavy a hladu.
Nijaká priemyselne spracovaná potravina sa nedá považovať za zdravú, keďže pre telo nie je prirodzená. Bielkovín sa táto poučka týka dvojnásobne. Sú extrémne háklivé na zmeny teploty a za zdravé sa považujú len v čerstvom stave. Preto sa oblúkom vyhýbajte najmä proteínovým tyčinkám.
Reklamne cielené výrobky pre rýchlu energetickú podporu majú vyšší glykemický index (teda jednorazový nárast hladiny cukru a jej spadnutie) ako biele pečivo. Majú síce rôzne množstvo sacharidov, ale vo väčšine z nich je skrytých asi desať gramov cukru (2 a pol kocky) a výdatnejšie majú asi 15 (3 a pol kocky cukru).
Ak teda nie ste športovec, čo musí vydávať nadľudské výkony, tepelne spracované bielkoviny v regáloch úplne prehliadajte.
Hovoríme o džúsoch, ktoré bežne vídavame na regáloch supermarketov. Majú vysoké množstvo cukru, ktoré môže vyvolať chuť do jedla a spôsobujú priberanie na váhe. V skutočnosti, výskum ukazuje, že ovocný džús má rovnaký účinok na organizmus ako spracované nápoje s prídavkom cukru.
Nehovoriac o tom, že väčšina džúsov, štiav a nektárov na pultoch našich predajní je ešte dosladzovaná a tým celkový obsah cukru na liter skutočne naberá na obrátkach. Len jediný plný pohár džúsu môže byť zdrojom až šiestich kociek cukru, a to je skutočne priveľa.
Okrem toho mu chýba vláknina - jedna z hlavných živín, ktoré robí ovocie zdravým.
Nejedzte cereálie len preto, že sú označené ako "zdravé". Cereálie obsahujú cukor a umelé sladidlá. Vyhnite sa im, aj keď obsahujú celozrnné obilniny. Nebezpečenstvo prebytku cukru prevažuje nad výhodami celozrnných výrobkov.
Naoko zdravé dochucované cereálie sú pri svojom objeme cukru skôr sladkosťou, u väčšiny z nich predstavuje až štvrtinu obsahu. Klasických ovsených vločiek a otrúb je najmä v reklamovaných druhoch minimum (ešte horšie na tom paradoxne zvyknú byť tie pre deti).
Zvyšok tvoria čokoládové zložky, müsli pražené na oleji či skaramelizované sušené ovocie. Všetky súčasti sú plné cukru a aj keď sa to tak nejaví, je v nich aj množstvo soli.
V prípade, že inklinujete k sladkým obilninovým raňajkám, skúste sa zamerať len na tie doma vyrobené varianty. Vločky, ľanové semeno, jablko, mak, orechy, chia... Týmito potravinami naplnená miska vám naozaj dodá do tela dostatok energie. Na rozdiel od všetkých kupovaných guľôčok, vankúšikov a müsli , ktorých hlavným „prínosom“ je, že vám rozkolíšu hladinu cukru v krvi.
Je vyrobený z rafinovaných obilnín a chýbajú mu proteíny. Zároveň jeho vysoký glykemický index zvyšuje riziko vzniku cukrovky, ochorení srdca a nadváhy. Jediný plátok bežného bieleho toastového chleba má asi 2 gramy cukru, teda polovicu kocky.
Niektoré cukry vznikajú prirodzene v procese pečenia, ale často sa aj vo forme klasického cukru či ovocného sirupu pridávajú, aby pečivo lepšie chutilo. Pridajte do svojho ranného rituálu radšej pečivo z ovsených otrúb či celozrnný chlieb.
Ochutené jogurty obsahujú veľa umelých sladidiel a cukrov. Chýbajú im tiež významné hodnoty vápnika a vitamínu D. Ak máte chuť na ovocný jogurt, urobíte lepšie, ak si kúpite samostatne biely a namiešate s ovocím. Ochutené jogurty sú často preplnené pridaným cukrom. Aj najmenšie balenie môže obsahovať aj päť kociek, mliečne dezerty a pochúťky aj dvojnásobok.
Jesť takmer čokoľvek na raňajky je stále lepšie, ako ich úplne vynechať. Ak máte prísť o zdravé živiny, ako sú mlieko, celozrnné obilniny a ovocie v dopoludňajších hodinách, môže byť náročné konzumovať dostatok týchto potravín neskôr počas dňa. Jesť totiž príliš veľa na večeru alebo tesne pred spaním môže byť jeden problém.