Logo

  • Dnešné vydanie HN
    • Profil
    • Zmena údajov
    • Zmena hesla
    • Adresy
    • História objednávok
    • Kontakt
    • Aktivácia predplatného
    • Zrušenie účtu
    • Odhlásiť
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle
Zavrieť

Porovnanie olejov

Palmový olej

Je tepelne veľmi stabilný, pretože odoláva teplote až 210-220°C s vysokým obsah nasýtených mastných kyselín. Optimálne je ale jeho využitie v bio kvalite. Je prirodzene bez zápachu.

Obsahuje 50 percent nasýtených mastných kyselín, čo je síce menej ako maslo, ale stále oveľa viac ako olivový, slnečnicový alebo repkový olej. Niektorí výživoví poradcovia sú aj napriek tomu ochotní vziať ho na milosť:

"Náhrada stužených tukov palmovým olejom je z hľadiska výživových odporúčaní stále vhodnejšou voľbou než napríklad maslo, vyjadrila sa nutričná špecialistka Hana Mojžíšová. "V našej strave potrebujeme brať ohľad nielen na celkové množstvo prijímaného tuku, ale aj na jeho zloženie. Navyšovať by sme mali najmä rastlinné tuky - okrem kokosového a palmojadrového oleja, tie neodporúčam."

Zavrieť
2/7
Palmový olej
Zdroj: Flickr

Porovnanie olejov

Kokosový olej/za studena lisovaný

Kokosový olej obsahuje viac ako 80 percent nasýtených tukov, čo je dvakrát viac, ako je v bravčovej masti a o 60 percent viac ako v tuku, ktorý sa vypečie z hovädzieho mäsa. Americká asociácia American Heart Association vydala pred časom odporúčanie, v ktorom revidovala poznatky o kokosovom oleji: "Kokosový olej zvyšuje riziko LDL cholesterolu, ktorý zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, a nemá žiadne známe vyvažujúce priaznivé účinky, neodporúčame ho používať."

Až tri štvrtiny Američanov však kokosový olej považujú za zdravý. No s týmto tvrdením súhlasí iba tretina výživových poradcov.

„Objavili sa špekulácie, že niektoré nasýtené tuky, ktoré sú prítomné v kokosovom oleji, sú lepšie ako ostatné nasýtené tuky, ale zatiaľ nemáme k dispozícii dostatočne kvalitný výskum, ktorý by nám dal definitívnu odpoveď," vyhlásila pre The Guardian Victoria Taylorová, britská odborníčka na výživu.

Pre zníženie LDL cholesterolu je teda vhodnejšie nahradiť kokosový olej napríklad olivovým alebo slnečnicovým. Kokosový olej tak nemusí byť ani vhodnou náhradou za palmový, od jeho požívania sa v posledných rokoch masívne upúšťa.

Kokosový olej/za studena lisovaný
Zdroj: Flickr

Reklama

Palmový olej

Je tepelne veľmi stabilný, pretože odoláva teplote až 210-220°C s vysokým obsah nasýtených mastných kyselín. Optimálne je ale jeho využitie v bio kvalite. Je prirodzene bez zápachu.

Obsahuje 50 percent nasýtených mastných kyselín, čo je síce menej ako maslo, ale stále oveľa viac ako olivový, slnečnicový alebo repkový olej. Niektorí výživoví poradcovia sú aj napriek tomu ochotní vziať ho na milosť:

"Náhrada stužených tukov palmovým olejom je z hľadiska výživových odporúčaní stále vhodnejšou voľbou než napríklad maslo, vyjadrila sa nutričná špecialistka Hana Mojžíšová. "V našej strave potrebujeme brať ohľad nielen na celkové množstvo prijímaného tuku, ale aj na jeho zloženie. Navyšovať by sme mali najmä rastlinné tuky - okrem kokosového a palmojadrového oleja, tie neodporúčam."

Palmový olej
Zdroj: Flickr

Konopný olej

V pomere omega-3 k omega 6 mastných kyselín je jedným z najvhodnejších. Konopný olej má 25-krát viac omega 3 mastných kyselín ako napr. olivový olej a dvakrát viac ako repkový za studena lisovaný olej.

Po zdravotnej stránke je konopný olej asi ten najlepší za studena lisovaný olej. Zahriatím sa však vzácne omega 3 mastné kyseliny ničia a preto je ideálnejší skôr na využitie za studena.

Konopný olej
Zdroj: Flickr

Reklama

Slnečnicový olej

Líder na trhu. V prípade slnečnicového oleja je pomer omega-3 k omega-6 narušený a nie je dostatočne tepelne stabilný. Podľa štúdie GFK ale Slováci ochotnejšie siahajú práve po slnečnicovom oleji – najmenej raz za týždeň, je to v prípade 82 percent respondentov.

Chťou a vôňou zasahuje do jedla. Je svetložltej farby s jemnou chuťou. Za cennejší sa považuje olej lisovaný za studena. Takýto slnečnicový olej obsahuje vitamíny (najmä vitamín E), PUFA, MUFA a ďalšie látky.

Slnečnicový olej je vhodný pri ateroskleróze, zvýšenej hladine cholesterolu, problémoch s pokožkou a tiež ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Používa sa najmä na prípravu šalátov a na varenie. Olej je pre vysoké percento PUFA tepelne nestabilný. K jeho prepáleniu dochádza pri zahriatí nad 50 °C, pričom vznikajú látky škodlivé pre organizmus.

Slnečnicový olej
Zdroj: Flickr

Olivový olej

Druhý najpoužívanejší olej. Každý deň ho využije takmer 64 percent respondentov, považujúc ho za tuk prospešný pre organizmus. Má vysoký podiel mono-nenasýtených mastných kyselín. Chuťou a vôňou zasahuje do jedla.

Vďaka svojim jedinečným chuťovým a zdraviu prospešným vlastnostiam je považovaný za jeden z najvzácnejších olejov súčasnosti. Obsahuje MUFA, PUFA antioxidanty a vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K).

Vo väčšine domácností sa nachádza virgin olivový olej. Ordinary virgin olej je možné zahrievať na teplotu až do 200 °C. Spomedzi panenských olejov obsahuje najmenej vitamínov a antioxidantov.

Kvalitný olivový olej sa odporúča zaradiť do jedálnička pre vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Pomáha pri trávení a spomaľuje proces starnutia.

Olivový olej
Zdroj: Flickr

Reklama

Repkový olej

Trojka v jeho využití, z pohľadu zákazníkov na Slovensku. Je charakterizovaný ideálnym pomerom Omega-6 k Omega-3. Dobrá tepelná stabilita – teplota zadymenia 240 °C, neutrálna aróma.

Z bežne používaných olejov obsahuje najmenej škodlivých nasýtených mastných kyselín, je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, vďaka ktorým pozitívne ovplyvňuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Pôsobí preventívne proti vzniku kardiovaskulárnych ochorení, má aj antioxidačné účinky. Hodí sa dobre do teplej i studenej kuchyne.

Repkový olej

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT