Ani chlieb vám v chladničke nevydrží dlhšie čerstvý. V chladnom prostredí rýchlejšie tvrdne a vysychá, ak ho navyše dáte dovnútra vo vrecúšku, splesnivie. Chlieb je najlepšie skladovať v drevenej krabici s poklopom. Pokiaľ ju nemáte a robiť si ju nechcete, dajte chlieb do mrazničky. Po vytiahnutí ho ale nikdy nerozmrazujte v mikrovlnke.
Máte pocit, že vám čerstvá bazalka vydrží dlhšie, keď ju dáte do chladničky? Tak to je veľký omyl. Bazalka totiž nasiakne všetky pachy, ktoré sa vo vnútri miešajú. Najdlhšie vám vydrží čerstvá v pohári s vodou. A neplatí to len pre bazalku, do chladničky nepatria žiadne bylinky.
Ani chlieb vám v chladničke nevydrží dlhšie čerstvý. V chladnom prostredí rýchlejšie tvrdne a vysychá, ak ho navyše dáte dovnútra vo vrecúšku, splesnivie. Chlieb je najlepšie skladovať v drevenej krabici s poklopom. Pokiaľ ju nemáte a robiť si ju nechcete, dajte chlieb do mrazničky. Po vytiahnutí ho ale nikdy nerozmrazujte v mikrovlnke.
Olivovému oleju chlad vyslovene škodí. Pri nízkych teplotách kondenzuje a hustne. Najlepším miestom je pre neho špajza, alebo tmavé miesto na podlahe, kde je chladnejšie než na kuchynskej linke pri sporáku.
Do chladničky rozhodne nepatria citróny, pomaranče, pomelo, limetky či grepy. V chladnom prostredí totiž rýchlejšie mäknú a plesnivejú. Najlepšie im bude v mise na kuchynskej linke, dajte ale pozor, aby v mise mali dostatok miesta. Keď napríklad na citróny položíte ťažké pomaranče, pleseň vznikne tiež.
Všetky tieto pokrmy obsahujú tyramín, prítomnosť aminokyseliny vo väčšom množstve v zrejúcich potravinách a v tých, ktoré sú dlhodobo skladované. Väčšinou bývajú strávené bez problémov. Ak však má organizmus nedostatok monoaminooxidázy, či už z patologických príčin alebo preto, že človek užíva antidepresíva patriace do skupiny inhibítorov monoaminooxidázy, môžu tieto potraviny vyvolať bolesti hlavy.
Keď do chladničky dáte cesnak, začne vám klíčiť, alebo splesnivie. V chladničke splesnivie a zmäkne tiež cibuľa. Tá by mala byť síce uchovávaná na chladnejšom mieste, ale rozhodne nie v igelitovom vrecúšku.
Do chladničky tiež určite nedávajte paradajky, stratili by chuť. Chladný vzduch zabráni proces dozrievania rovnako ako u avokáda, vďaka tomu tiež "zmizne" ich chuť. Navyše sa zmení aj konzistencia, paradajky skladované v chladničke sú múčne.
Aj zemiaky patria do chladu, ale nie takého, aký je v chladničke. Väčšia zima než napríklad v špajze či pivnici zemiakom škodí. Zemiakový škrob sa totiž pri nízkych teplotách rýchlejšie mení na sacharidy. Najlepšie je zemiakom v papierovom vrecúšku na temnom a chladnom mieste.
Rovnako ako zemiaky je na tom káva. Vyžaduje suché, chladné prostredie. V chladničke je na ňu ale príliš vlhko. Pokiaľ máte väčšie množstvo kávy, ktoré nespotrebujete ihneď, môžete ju dať do mrazničky. Nezabudnite ju ale zabaliť do hermeticky uzatvoreného vrecka. Takto vám v mrazničke vydrží aj mesiac.
Dávať nakladané uhorky do chladničky je zbytočné. Konzervačné látky obsiahnuté v náleve sú dostatočne silné, aby uhorky vydržali aj tri roky. Skladovať by ste ich ale mali na tmavom chladnejšom mieste.
Uhorky majú rady izbovú teplotu, takže chladničky nie sú vhodným miestom pre ich uchovanie. To isté platí pre mrkvy. Aj tie znesú izbovú teplotu, v chladničke sa často "scvrknú" a zmäknú.
Ani banány nepatria do chladu. Teplota pod 12 stupňov im škodí. Namiesto toho, aby dozrievali a sladli, v chladničke múčnatejú. Podobnú teplotu potrebuje aj papája, mango alebo napríklad ananás.