Čerstvé čili posilní váš imunitný systém natoľko, že poľahky zdoláte nielen sychravé jesenné počasie, ale aj tuhé zimné mrazy. Malé červené papričky zahubia každý vírus, ktorý sa okolo vás obšmietne. Okrem toho bolo dokázané, že znižujú cukrovku aj choroby srdca. Najúčinnejšie sú v čerstvom stave. Práve čerstvé čili papričky sú bohaté na vitamín C, vitamínu A, K aj B6 a dezinfikujú tráviaci trakt. Podľa chute a prahu tolerancie pálivosti si ich v adekvátnom množstve pridávajte k pečivu s maslom a syrom, vajíčkam na mäkko, restovanej zelenine či do omelety.
Analýza čínskych vedcov viedla k zisteniu, že ľudia, ktorí si na raňajky do jedál pridávali kardamon viac ako raz týždenne, mali o štyridsať percent nižšie riziko podľahnutia únave, malátnosti a nachladnutiu. Kardamon pôsobí ako spoľahlivý antioxidant a chráni pred nástrahami vonkajšieho prostredia. Možno ho použiť na zvýraznenie chute sladkých i slaných jedál.
Ázijský koreň obľúbený predovšetkým v exotickej kuchyni je ideálnym doplnkom pikantných sezónnych raňajok. Naštartuje imunitu, rozprúdi tok energie a spoľahlivo dezinfikuje tráviaci trakt. Jeho použitie je priam zázračne všestranné. Možno si z neho navariť silný korenistý čaj, nastrúhať si ho s jablkom a zaliať medom, pridať do ovsenej kaše s hrozienkami aj do ľubovoľného typu syrovej nátierky. Pred sušeným zázvorom uprednostnite čerstvý, je účinnejší a aj lepšie chutí.
Jedna z najzdravších korenistých príchutí do jedla. Škorica čistí krv, udržiava hladinu cukru krvi v stabilnej rovine a zabezpečuje prekrvenie až po špičky končatín, čo oceníte zvlášť v chladnom jesennom počasí. Výborne sa hodí zvlášť na dochutenie sladkých raňajok. Zvýrazňuje ich chuť a dodáva im exotický šmrnc. Ideálna je ku krupicovej kaši, do čierneho čaju, kapučína, ovocných koktailov a šalátov, na toast, palacinky či croissanty.
Podceňovať neradno klasické, ľahko dostupné čierne korenie. Účinne zvyšuje metabolizmus, rozprúďuje krv v žilách a aj v tom najhoršom počasí vás vnútorne zahreje lepšie ako štamperlík slivovice. Čierne korenie si možno pridať do horúceho čaju na zvýraznenie alebo ho v slanej kuchyni použiť ako náhradu soli.