Proteín je nevyhnutný pre tvorbu svalovej hmoty, jej udržiavanie a regeneráciu. Živočíšne alebo rastlinné bielkoviny na tom pracujú rovnako, tým druhým to však trvá trochu dlhšie, aby vykonali, čo majú. "Športovci musia po tréningu dostať do tela proteín v tekutej forme, pretože tekutiny sú absorbované rýchlejšie ako pevné látky," odporúča nutričná športová poradkyňa Emily Bailey.
Klinické štúdie vegetariánskej stravy na University School of Medicine vo Washingtone potvrdzujú, že u väčšiny čerstvých vegetariánov skutočne príde k zníženiu hmotnosti , aj keď nebýva prvotnou motiváciou. Ľudia schudnú len celkom nepatrne, v priemere to vychádza asi na 3,4 kilogramu na osobu, pričom čím dlhšie v nej pokračujú, tým to môže byť viac.
Štúdie ukazujú, že vegetariáni majú môžu mať podobný príjem železa ako "mäsožravci". Dobre sa im tiež viaže vápnik či vitamín B12, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu nervov. Niektoré živiny však budú musieť doplniť - napríklad zinok.
Proteín je nevyhnutný pre tvorbu svalovej hmoty, jej udržiavanie a regeneráciu. Živočíšne alebo rastlinné bielkoviny na tom pracujú rovnako, tým druhým to však trvá trochu dlhšie, aby vykonali, čo majú. "Športovci musia po tréningu dostať do tela proteín v tekutej forme, pretože tekutiny sú absorbované rýchlejšie ako pevné látky," odporúča nutričná športová poradkyňa Emily Bailey.
Niekoľko veľkých štúdií na vyše 76-tisícoch amerických mužov a žien vegetariánov aj nevegetariánov s podobným životným štýlom dokázali, že úmrtia na ischemickú chorobu srdca (spôsobenú ťažkým zúžením tepien) bola o 24 percent nižšia u tých, ktorí vylúčili mäso.
"Naše telo má tráviace enzýmy, ktoré spracúvajú bielkoviny zo živočíšnej a rastlinnej stravy, ktoré sa nezmenia, keď prestaneme jesť mäso,“ vysvetľuje profesorka športovej výživy Liz Applegate na University of California. Avšak podľa nej všetky nestráviteľné sacharidy z rastlinných zdrojov bielkovín môžu meniť bakteriálny profil vo vašich črevách a prispievať tak k tvorbe dobrých baktérií v sústave. Spočiatku sa preto síce príjemcovia vegetariánskej stravy môžu cítiť nafúknutí. To však časom prejde a objem drieku sa ešte zmenší.
Zinok je biochemický náboj, ktorý podporu v tele imunitu a ovplyvňuje našu chuť a sluch. Jedna biologická japonská štúdia uvádza, že nedostatok zinku je výrazným faktorom chuti. Kým fazuľa, orechy, zrná a mliečne výrobky dodávajú určitú mieru zinku, kyseliny narúša jeho vstrebávanie. Výsledkom je, že vegetariáni môžu potrebovať až o 50 percent viac zinku ako mäsožravci.