Pomáhajú znižovať cholesterol, majú pozitívny účinok na vysoký krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Sú dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, horčíka, medi, železa, vitamínu E a B, sú bohaté aj na vlákninu a antioxidanty a sú skvelou prevenciou voči kardiovaskulárnym chorobám a zápalom. Zo semien dostupných u nás odporúčame ľanové, konopné a, samozrejme, makové. Ľanové semienka treba zomlieť či rozpučiť, inak z neho telo dôležité látky nezíska. Mak je zase hodnotným zdrojom vápnika. Ak orechy kupujete, tak nepražené a nesolené. Vlašské či lieskové sa dajú nazbierať aj v lese či vo vlastnej záhrade, v južných okresoch sa dobre darí aj mandliam.
Šošovica, fazuľa, cícer či kedysi hojne pestovaný a dnes renesanciu zažívajúci bôb sú skvelou náhradou za ryžu alebo zemiaky. Obsahujú veľa vlákniny a ľahko stráviteľných a kvalitných bielkovín. Na jedálničku by mali byť trikrát týždenne. Červená šošovica má viac antioxidantov ako citrusy. Obsahuje vitamín B6, ktorý zlepšuje mozgovú funkciu, ovplyvňuje vstrebateľnosť zinku a horčíka, oproti ostatným strukovinám má minimálne nafukovacie účinky. Cícer je bohatý na železo, vápnik, horčík a selén; obsahuje látku cholín, ktorá je dôležitá pre správny vývoj mozgu a nervového systému.
Pomáhajú znižovať cholesterol, majú pozitívny účinok na vysoký krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Sú dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, horčíka, medi, železa, vitamínu E a B, sú bohaté aj na vlákninu a antioxidanty a sú skvelou prevenciou voči kardiovaskulárnym chorobám a zápalom. Zo semien dostupných u nás odporúčame ľanové, konopné a, samozrejme, makové. Ľanové semienka treba zomlieť či rozpučiť, inak z neho telo dôležité látky nezíska. Mak je zase hodnotným zdrojom vápnika. Ak orechy kupujete, tak nepražené a nesolené. Vlašské či lieskové sa dajú nazbierať aj v lese či vo vlastnej záhrade, v južných okresoch sa dobre darí aj mandliam.
Tmavá celozrnná múka alebo otruby sú výživovo oveľa hodnotnejšie ako biela. Vhodné sú napríklad raž alebo ovos. Ten obsahuje zvýšené množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny, ktorá napomáha tráveniu a vyprázdňovaniu, chráni hrubé črevo, pozitívne ovplyvňuje krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, oproti ostatným obilninám má vyšší obsah bielkovín a kvalitných tukov. Jačmeň je zase spojenec proti cukrovke a ateroskleróze. Výborná je pohánka, neobsahuje lepok, posilňuje cievny a imunitný systém a zvyšuje účinnosť vitamínu C. Celé zrná ale aj namletú múku z nich ponúkajú už aj viacerí slovenskí pestovatelia.
Je zaujímavá obsahom vitamínu C, A, K a rôznych fytochemikálií pôsobiacich proti vzniku rakoviny zvýšením aktivity špecifických pečeňových enzýmov, ktoré potom účinnejšie odbúravajú nebezpečné látky. Podobné množstvo týchto prospešných látok má aj žerucha, o trochu menej karfiol, reďkovka, kapusta a kel. Najvhodnejšou úpravou je príprava v pare alebo oblanžírovanie, tak si zachová najviac cenných látok. Je tiež dobrou prevenciou proti nádche a prechladnutiu.
Obsahuje veľké množstvo fytochemikálií, ktoré sa vyskytujú v šupke, ale aj v jadrách. Najčastejšie sa v tejto súvislosti hovorí o resveratrole, ktorému je pripisovaný efekt dlhovekosti. Toho má viac červené víno. „Čím je prirodzená farba ovocia tmavšia, tým je pre nás hodnotnejšie,“ upozorňuje Igor Bukovský. Červené hrozno je lepšie než biele, podobne ako červené jablká sú lepšie ako zelené. Zabudnite však na prešľachtené veľkobobuľové odrody zo supermarketov, radšej si na jeseň zájdite k vinárovi. A dva korene viniča len na jedenie zvládne aj malá záhrada.
Hoci najznámejšou z tejto kategórie je určite losos, neoprávnene zabúdame na jeho slovenský „náprotivok“ - pstruha. Ryby sú okrem kvalitných a ľahko stráviteľných bielkovín sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktorých nedostatok v strave je spájaný so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Pre tehotné a dojčiace ženy sú tieto tuky dôležité pre zdravý vývoj nervového systému plodu a neskôr i dieťaťa samotného. Majú vysoký obsah vitamínu D, spomaľujú rast rakovinových buniek. Na jedálničku by mali byť raz až dvakrát týždenne.
Med na našom stole je doslova supersladidlo. Cukry v ňom predstavujú pre náš organizmus najlepšiu možnú kombináciu fruktózy a glukózy. Spracovanie oboch týchto jednoduchých cukrov nezaťažuje organizmus enormným použitím inzulínu, pričom glukóza dodá okamžitú energiu a fruktóza zvýši hladinu krvného cukru na potrebnú výšku na dlhšie obdobie. Med má tiež antibakteriálne účinky, je výborný pri prechladnutí. A nájsť si svojho včelára rozhodne nie je problém. Okrem medu sa menej využívajú ďalšie veľmi hodnotné včelie produkty ako propolis či včelí peľ, ktorý obsahuje široké spektrum vitamínov, aminokyselín a minerálnych látok. Citlivejšie osoby však naň môžu byť alergické, s jeho užívaním teda treba začať postupne.
Z bežne používaných olejov obsahuje najmenej škodlivých nasýtených mastných kyselín, je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, vďaka ktorým pozitívne ovplyvňuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Pôsobí preventívne proti vzniku kardiovaskulárnych ochorení, má aj antioxidačné účinky. Hodí sa dobre do teplej i studenej kuchyne. A že je repky na Slovensku dosť, o tom sa môžete v týchto dňoch presvedčiť na vlastné oči.
Bráni rozvoju kôrnatenia tepien, podporuje činnosť pečene, pôsobí močopudne, zbavuje telo nadbytku sodíka, podporuje trávenie, detoxikuje organizmus. Je dobrým zdrojom železa a kyseliny listovej. Obsahuje horčík, antioxidanty, ale aj dusičnany. Tie sú v tele premenené na oxid dusnatý, ktorý sa uplatňuje ako dôležitá signálna molekula pôsobiaca na roztiahnutie ciev. Preto pôsobí preventívne na zvýšenie krvného tlaku, ale podporuje aj vytrvalostný výkon. Česká lekárka Kateřina Cajthamlová odporúča kombinovať ju s červenou šošovicou. „Okoreňte ju napríklad so škoricou, je to vynikajúca príloha k mäsu.“
Čučoriedky, černice, jahody, brusnice, maliny či ríbezle. Sú skvelým sezónnym zdrojom vitamínu C a antioxidantov, zbavujú telo škodlivín, podporujú obranyschopnosť organizmu, podporujú rýchlejší myslenie a pamäť, sú prospešné aj pre diabetikov - mierne znižujú hladinu cukru v krvi. Brusnice navyše pôsobia aj proti infekciám močového traktu. Látky obsiahnuté v malinách zase preventívne voči obezite a vzniku cukrovky. Černice majú dvakrát silnejšie antioxidačný potenciál ako čučoriedky a desaťnásobný ako jablká. „Hrnček jahôd dokáže zhruba na dvanásť hodín uchrániť mozog voči voľným radikálom,“ upozorňuje Igor Bukovský. K zabudnutým či menej známym druhom patria tiež egreše či josty (kríženec egrešov a čiernych ríbezlí).
Hoci nepochádza zo Slovenska, zdomácnel u nás. Zostáva však často nepovšimnutý. Malé žlté bobuľky rastúce na nenáročnom tŕnistom kríčku sú skutočná vitamínová bomba. Okrem extrémne vysokej dávky vitamínu C obsahuje kyselinu listovú, kyselinu linoleovú, mangán, železo, vitamíny A, B, E a K. Silne podporuje imunitný systému pri chrípke, angíne, ale je nápomocný aj pri iných ochoreniach. Zlepšuje trávenie, podporuje bunky, kardiovaskulárny systém či pečeň. Dá sa zamraziť do zásoby, takže ho môžete mať k dispozícii po celý rok.
Ďalšou u nás pestovateľnou rastlinou, ktorá má vysoké antioxidačné účinky je arónia. Táto ruži príbuzná rastlinka je skvelá nielen pre svoju chuť ale aj preto, že ide o jedno z mála prírodných červených farbív, ktoré nemá nepriaznivé účinky na náš organizmus. Vďaka farbe a tvaru ju niekedy volajú aj čiernou jarabinou a okrem voľnej prírody sa dá pestovať aj v záhrade. Divokorastúcim antioxidačným zázrakom sú klasické šípky. Okrem vysokého obsahu vitamínu C a karoténu v nich nájdete aj vitamíny B1, B2, K a vitamín P. Sú tiež bohaté na pektíny, triesloviny, organické kyseliny a silice.
Je známa obsahom nielen beta-karoténu, ale aj komplexom antioxidačných látok. Prevencia kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny. Harmonizuje črevnú mikrolóru, vďaka obsahu vitamínu A pôsobí priaznivo na zrak. Nezabudnite však, že vitamín A sa rozpúšťa v tukoch, do strúhanej mrkvy si preto kvapnite trošku kvalitného oleja.
Obsahuje plnohodnotné bielkoviny a látky, ktoré chránia pred cukrovkou, aterosklerózou a rôznými formami rakoviny. A napríklad kvalitné tofu vyrába aj domáci producent. Kateřina Cajthamlová však uzpozorňuje, sója býva častý alergén, preto skúšajte postupne.
Zdroj vitamínu C, K a B, baktérií kyseliny mliečnej, draslíka, vápnika, fosforu, síry a horčíka. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu, znižuje krvný tlak, podporuje funkciu čriev a detoxikáciu organizmu. Nekorunovaný slovenský citrón bol kedysi vitamínovou záchranou počas zimy, ku ktorej by sme sa mohli vrátiť. Navyše si ju môžete doslova za pár korún vyrobiť doma.
Obsahuje vitamíny B, železo, vápnik, horčík, draslík, karotenoidy. Je to superpotravina pre oči, mozog, svaly, pečeň a pohlavné orgány. Igor Bukovský ho odporúča aspoň dvakrát týždenne a radšej dusený alebo blanšírovaný než surový. A najlepšie bez smotany - tá totiž zhoršuje vstrebávanie železa.
Zdroj vysoko biologicky hodnotných bielkovín a kvalitných tukov, ktoré vďaka obsahu lecitínu a omega-3 nenasýtených mastných kyselín majú pozitívny vplyv na zlepšenie pamäti a zníženie cholesterolu v krvi.
Vhodná je chudá svalovina, nie tučné partie. Zdravšie ako bravčové a hovädzie je napríklad mäso jahňacie, ktoré u nás dostať, len ho opomíname. Obsahuje kvalitnú bielkovinu, omega-3 mastné kyseliny, veľa vitamínu skupiny B, zinok, kyselinu linolovú, ktorá sa predáva ako doplnok stravy na chudnutie. Jahňacie má zo všetkých druhov mäsa najvyšší obsah karnitínu, ktorý sa uplatňuje pri spaľovaní tuku. Dobrou voľbou je aj morčacie mäso, obsahuje kvalitné bielkoviny, vitamín B, zinok a selén a malé množstvo tuku. Pôsobí protinádorovo a hodí sa aj na chudnutie. K skvelým dietetickým mäsám rozhodne patrí aj zajačie a králičie. Mäso je navyše potravina, ktorá je z domácich zdrojov dostupná prakticky po celý rok. Skúste si nájsť svojho chovateľa alebo aspoň dobrého mäsiara.
Obsahujú silný antioxidant kvercetín, ktorý pomáha proti rakovine a starnutiu, má protizápalové účinky a dobrý vplyv na hrubé črevo. Nájdete ho aj v šalotke, póre alebo v pažítke. Pôsobia preventívne proti srdcovým a cievnym chorobám, znižujú tlak, ide o prírodné antibiotiká podobne ako zázvor. Môžu byť účinné aj pri nachladnutí. Oboje obsahuje protivírusové látky, ideálne, ak ich konzumujete surové.
Dobrú službu nášmu tráveniu robia tiež kyslomliečne výrobky ako kefír, zakysanka či žinčica, ktoré sa po vlne odmietania mlieka opäť dostávajú na výslnie. Obsahujú vitamíny skupiny B a K, ktoré sa starajú aj o to, aby vápnik z mlieka doputoval do našich zubov a kostí. Upravujú črevnú mikroflóru a znášajú ich nezriedka aj ľudia citlivejší na laktózu. Ideálne pokiaľ sú z ovčieho alebo kozieho mlieka.
Medzi naše najkvalitnejšie rýdzoslovenské potraviny patrí bezpochyby bryndza. Je to zrazená ovčia bielkovina, teda v podstate ovčí tvaroh. Odolala legislatívnym pokusom nariadiť, aby sa vyrábala z pasterizovaného ovčieho mlieka. Je veľkou zásobárňou vápnika a tiež užitočných laktobacilov, ktoré pomáhajú črevnej mikroflóre. Obsahuje aj látku zvanú CLA, čo je konjugovaná linolová kyselina. Jej vynikajúcou vlastnosťou je, že nepodporuje tvorbu a ukladanie tukov, navyše má aj protirakovinové účinky. Navyše bryndza sa dá zohnať prakticky takmer po celý rok. Treba sa však pozerať na zloženie, pretože niekedy sa nastavuje kravským mliekom, ktoré nemá také účinky ako ovčie.
Jedno jablko denne nie je mýtus, ale skvelá vec pre zdravie. Je zdrojom vlákniny, vitamínu C a ďalších antioxidantov, chráni nás pred vznikom mnohých chorôb, podporuje činnosť čriev a detoxikáciu organizmu. Navyše patria k potravinám, ktoré sa dajú zo slovenských zdrojov bez problémov zohnať po celý rok. Zabudnutým ovocím plným vitamínu C a s podmaňujúcou vôňou sú dule. Dula je príbuzná jablku a hruške, ale je plná prírodného pektínu, takže sa pomocou pridania dule dá urobiť prírodný džem prakticky z čohokoľvek. Dajú sa zohnať v biopotravinách, no narazíte na ne aj v prírode. Ak máte záhradu, určite si skúste dulu zasadiť a dopestovať vlastnú.
Kvalitná, neperlivá voda sa podieľa na distribúciu minerálov, vitamínov, stopových prvkov a ďalších dôležitých látok. Napomáha vylučovaniu škodlivín z tela, bráni prehriatiu organizmu aj tvorbe obličkových kameňov. Všeobecne sa odporúča piť dva až dva a pol litrov tekutín. Slovensko je navyše doslova vodná veľmoc, pretože máme mnoho jej zdrojov. A najlepšie je, že na väčšine územia stačí iba otočiť kohútikom a máte kvalitný pitný režim.
Skvelý zdroj antioxidantov a fytochemikálií (najznámejší je lykopén, ktorý dáva rajčinám typickú červenú farbu) a vitamínov (beta-karotén, vitamín C). Majú pozitívny vplyv proti vzniku rakoviny. Lepšiu využiteľnosť živín má rajčiny upravená (varená alebo dusená). Predávajú sa už aj drobné črepníkové odrody, ktoré zvládnete pestovať aj na parapete v byte.
Prvý spomínaný zažíva našťastie v posledných rokoch renesanciu. A práve vrcholí jeho sezóna. Nájdete ho vo vlhkých lesoch, ale aj na trhoviskách. Je výborné prečisťovadlo, pomáha pri rôznych ťažkostiach zažívacieho traktu, pôsobí tiež preventívne proti nádorovým ochoreniam. Bylinky ako petržlen, rozmarín, tymian, šalviu či majoránku si vypestujete aj v záhrade alebo črepníku na okne. Používajte ich ako korenidlo, jedlu dodávajú chuť i arómu, vďaka nim sa pokrm nemusí toľko soliť. Obsahujú cenné antioxidanty. Petržlen pôsobí proti nadúvaniu a podporuje trávenie, detoxikuje organizmus, pomáha pri liečbe zápalov močového ústrojenstva, pôsobí ako afrodiziakum. Oregano a rozmarín patrí medzi bylinkami k najsilnejším bojovníkom proti rakovine. Z petržlenui či medvedieho cesnaku si tiež môžete urobiť výborné pesto.