Pri zmrazovaní bobuľovitého ovocia hrozí, že po vytiahnutí z mrazničky sa premení na kašu. Aby ste tomu zabránili, vyskúšajte tento postup: ovocie dôkladne umyte, osušte a rozložte na plytký plech.
Ten aj s ovocím vložte do mrazničky. Ovocie ostane oddelené a ľahko ho zabalíte do osobitných sáčkov. Keď potom budete ovocie potrebovať, vyberiete ho a vďaka tomu, že bolo zmrazené správnym spôsobom si z neho ľahko vyberiete len toľko, koľko potrebujete.
Vajíčka nedávajte do mrazničky v škrupine. Radšej ich – či už spolu žĺtka s bielkom alebo osobitne - vyšľahajte a tak nechajte zmraziť. V prípade žĺtok sa odporúča pridať aj štipku soli a jeden a pol čajovej lyžičky cukru. Budú mať lepšiu kvalitu a konzistenciu.
Chlieb sa najrýchlejšie vysuší, ak ho dáme do chladničky, naopak, ak ho dáme do mrazničky, po rozmrazení bude ako čerstvý. Aj jeho zmrazovanie však má svoje pravidlá.
Chlieb je potrebné zabaliť do plastového vrecka, potom do alobalu. Pred zmrazením ho nekrájajte. To je dôležité, ak chcete, aby vám chrumkavá kôrka vydržala aj po tom, ako ho z mrazničky vyberiete.
Po jeho vybratí z mrazničky odstráňte obal a vložte do rúry s teplotou približne 175 stupňov Celzia na desať minút.
Čerstvo upečený koláč nechajte najskôr vychladnúť, potom ho zabaľte do plastového obalu a následne do alobalu. Nechajte však kúsok na koláči nezakrytý alobalom, aby bolo vidno o aký koláč ide a aby sa tam zmestila etiketa s dátumom, kedy ste ho piekli.
Ak je koláč príliš krehký alebo má príliš tekutú polevu či náplň, najskôr ho zmrazte (na plechu) a potom zabaľte na uloženie do mrazničky.
Pri zmrazovaní bobuľovitého ovocia hrozí, že po vytiahnutí z mrazničky sa premení na kašu. Aby ste tomu zabránili, vyskúšajte tento postup: ovocie dôkladne umyte, osušte a rozložte na plytký plech.
Ten aj s ovocím vložte do mrazničky. Ovocie ostane oddelené a ľahko ho zabalíte do osobitných sáčkov. Keď potom budete ovocie potrebovať, vyberiete ho a vďaka tomu, že bolo zmrazené správnym spôsobom si z neho ľahko vyberiete len toľko, koľko potrebujete.
Prvou zásadou pri zmrazovaní mletého mäsa je ponechať si etiketu, na ktorej je uvedené, o aký druh mäsa ide a aká je doba trvanlivosti.
Druhou zásadou je rozhodnúť sa vopred, na aký účel bude mäso použité. Ak z neho budete pripravovať burgre, vytvarujte si ich vopred a osobitne poukladajte do vrchnáčikov od kávových fliaš.
Takto pripravené ich poukladajte na seba a uložte do mrazničky (vo vrecúšku). Po ich vybratí ich rozmrazíte a môžete rovno pripravovať. Výhodou je, že si vyberiete opäť len toľko, koľko potrebujete.
Podobne ako pri ovocí to funguje aj keď chcete zamraziť mleté mäso vo forme guličiek. Z čerstvého mäsa vytvarujte guličky, poukladajte ich na plytký plech a zamrazte. Potom ich len pobaľte do sáčkov alebo umelých nádob a postupne vyberajte. Týmto spôsobom ostanú oddelené podobne ako ovocie.
Pri zmrazovaní byliniek je najlepšie, ak ich predtým dôkladne umyjete, osušíte a nasekané odložíte do mrazničky v plastovej nádobe. Zázvor môžete uskladniť v mrazničke v plastovom vrecku alebo nastrúhaný.
Napodiv sa dajú zmrazovať aj banány, a to bez toho, aby utrpela ich kvalita. Podmienkou je však to, aby sme ich ešte pred zmrazovaním ošúpali. Uložiť ich môžeme celé aj nakrájané.
Treťou, doplňujúcou, možnosťou je nakrájané ich poukladať na plech, ktorý sme si predtým vyložili papierom na pečenie a zmraziť. Potom sa dajú poukladať do plastových nádob alebo vrecúšok, bez toho, aby sa zlepili.
V prípade zeleniny ide o spôsob, ktorý je už pomerne dobre známy. Zeleninu si najskôr očistíme a potom ju na pár sekúnd ponoríme do vriacej vody. Ide teda o klasické blanšírovanie. Zeleninu následne vyberieme a osušíme. Keď je vychladnutá, zabalíme ju do plastových vreciek a dáme zamraziť.