Logo

  • Dnešné vydanie HN
    • Profil
    • Zmena údajov
    • Zmena hesla
    • Adresy
    • História objednávok
    • Kontakt
    • Aktivácia predplatného
    • Zrušenie účtu
    • Odhlásiť
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle
Zavrieť

Chyby pri raňankovaní, kvôli ktorým nechudneme

Reklama

Kliknutím na šípku pokračujte v prezeraní galérie

Zavrieť
3/6

Chyby pri raňankovaní, kvôli ktorým nechudneme

Malé množstvo bielkovín

Častou chybou je nedostatok proteínov v rannej porcii. Môžete si ich dopriať aj v prípade, že ste zvyknutí na sladké raňajky. "Bielkoviny zasýtia a nebudete mať po nich také chute. Do ovsenej kaše pridajte odmerku proteínu, palacinky potrite gréckym jogurtom alebo vyskúšajte slané raňajky v podobe vajec, či celozrnného chleba s cícerovou či inou domácou nátierkou a zeleninou," radí Katarína Hollerová, hlavná trénerka z fitness centra pre ženy Contours.

Malé množstvo bielkovín
Zdroj: Pixabay (Ilustračná snímka)

Reklama

Nedostatočné množstvo vlákniny

Spracované a šupiek zbavené obilniny, sladké pečivo a zdravé raňajkové cereálie sú chudobné na vitamíny, minerálne látky aj vlákninu. Vláknina je pritom pre zdravý jedálniček dôležitá.

"Vláknina podobne ako bielkoviny na dlhšiu dobu zasýti a pomáha zdravému tráveniu a udržuje optimálnu hladinu cholesterolu," hovorí Monika Bartolomějová.

"Pri voľbe pečiva uprednostňujte celozrnné, keď pečiete sladké, zapojte už spomínané celozrnné ovsené vločky bez cukru."

Tip: Obsah vlákniny zvýšite pridaním ovocia, prípadne môžete vyskúšať potravinový doplnok vo forme rozpustnej vlákniny.

Nedostatočné množstvo vlákniny
Zdroj: Pixabay (Ilustračná snímka)

Nepočúvate svoje telo

Predposledná rada je úplne jednoduchá. Napriek tomu si s jej uchopením mnohí stále nevedia dať rady. Pokiaľ má vaše telo prospievať, chcete byť štíhli a fit, musíte vedieť načúvať potrebám svojho tela.

"Aj keď som zástancom všetkých makroživín v strave, vrátane sacharidov, ľuďom s inzulínovou rezistenciou, ktorou trpia často ľudia s nadváhou či cukrovkou 2. typu, prospieva obmedzenie cukrov a mnohokrát aj nižší počet jedál za deň. U týchto ľudí sa odporúča napríklad vynechanie raňajok. Rovnako tak môžu experimentovať tí, ktorí vstávajú príliš skoro do práce a nepociťujú hlad. Všetko je to o vnímaní seba samého," tvrdí Kateřina Hollerová.

Pravidelne raňajkovať sa naopak odporúča deťom, tehotným ženám a ľuďom s vysokými nárokmi. V ostatných prípadoch nemožno s istotu tvrdiť, že raňajky sú dôležitým základom dňa.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že je jedno, či začnete jesť o siedmej hodine ráno alebo experimentujete s tzv. prerušovaným hladovaním a jete až neskôr? Dôležitý je celkový energetický príjem v priebehu dňa prispôsobený vašim cieľom a fyzickej aktivite.

Nepočúvate svoje telo
Zdroj: Pixabay (Ilustračná snímka)

Reklama

Pozor na jednoduché cukry

"Už žiadne koláčiky alebo maslové croissanty. Od dnes jem zdravšie a budem raňajkovať müsli s orieškami a sušeným ovocím!" Takéto rozhodnutie síce na prvý pohľad znie racionálne a môže vytvárať klamlivý dojem, že snáď aj kilá pôjdu dole, avšak opak je pravdou.

"Mnohé z lákavých müsli zmesí sú veľmi často sladené, najmä v prípade zapekaných zmesí, do ktorých sa pridáva cukrový sirup, ktorý pri pečení zaistí chrumkavé kúsky. Majú teda naozaj vysoký obsah cukru a v niektorých sú použité aj nevhodné tuky," vysvetľujete nutričná špecialistka Monika Bartolomějová zo siete výživových poradní Nutriadapt Weight Management Clinic.

Diétnym zázrakom nie sú ani kukuričné ​​lupienky, ktoré majú vysoký glykemický index a zasýtia len na krátku dobu. Navyše ide o ultra spracovanú potravinu s veľmi nízkym obsahom vlákniny, bohatú na sacharidy aj soľ a chudobnú na akékoľvek významné živiny.

Tip: Ak máte radi sladké raňajky, dajte prednosť vločkám a nesladeným celozrnným cereáliám. Tie si môžete vylepšiť doplnením kvalitných orieškov a čerstvým ovocím, ako sú čučoriedky, maliny či černice.

Pozor na jednoduché cukry
Zdroj: Pixabay (Ilustračná snímka)

Dbajte na správne zloženie raňajok

Podľa STOB (spoločnosť, ktorá sa dlhodobo zameriava na chudnutie cestou bez diét a striktných obmedzení) by mali raňajky tvoriť 20 percent dennej dávky energie. Čo majú obsahovať?

  • Polysacharidy (najmä celozrnné pečivo alebo raňajkové cereálie s podielom celozrnnej zložky)
  • Bielkoviny (mliečne výrobky - jogurt, syr, tvaroh, vajcia, chudá šunka)
  • Kvalitné tuky (kvalitné margaríny, občas maslo, orechy)
  • Ovocie a zeleninu
  • Tekutiny (nesladený čaj, káva, voda)

Dbajte na správne zloženie raňajok
Zdroj: Pixabay (Ilustračná snímka)

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT