Kliknutím na šípku pokračujte v prezeraní galérie
Častou chybou je nedostatok proteínov v rannej porcii. Môžete si ich dopriať aj v prípade, že ste zvyknutí na sladké raňajky. "Bielkoviny zasýtia a nebudete mať po nich také chute. Do ovsenej kaše pridajte odmerku proteínu, palacinky potrite gréckym jogurtom alebo vyskúšajte slané raňajky v podobe vajec, či celozrnného chleba s cícerovou či inou domácou nátierkou a zeleninou," radí Katarína Hollerová, hlavná trénerka z fitness centra pre ženy Contours.
Spracované a šupiek zbavené obilniny, sladké pečivo a zdravé raňajkové cereálie sú chudobné na vitamíny, minerálne látky aj vlákninu. Vláknina je pritom pre zdravý jedálniček dôležitá.
"Vláknina podobne ako bielkoviny na dlhšiu dobu zasýti a pomáha zdravému tráveniu a udržuje optimálnu hladinu cholesterolu," hovorí Monika Bartolomějová.
"Pri voľbe pečiva uprednostňujte celozrnné, keď pečiete sladké, zapojte už spomínané celozrnné ovsené vločky bez cukru."
Tip: Obsah vlákniny zvýšite pridaním ovocia, prípadne môžete vyskúšať potravinový doplnok vo forme rozpustnej vlákniny.
Predposledná rada je úplne jednoduchá. Napriek tomu si s jej uchopením mnohí stále nevedia dať rady. Pokiaľ má vaše telo prospievať, chcete byť štíhli a fit, musíte vedieť načúvať potrebám svojho tela.
"Aj keď som zástancom všetkých makroživín v strave, vrátane sacharidov, ľuďom s inzulínovou rezistenciou, ktorou trpia často ľudia s nadváhou či cukrovkou 2. typu, prospieva obmedzenie cukrov a mnohokrát aj nižší počet jedál za deň. U týchto ľudí sa odporúča napríklad vynechanie raňajok. Rovnako tak môžu experimentovať tí, ktorí vstávajú príliš skoro do práce a nepociťujú hlad. Všetko je to o vnímaní seba samého," tvrdí Kateřina Hollerová.
Pravidelne raňajkovať sa naopak odporúča deťom, tehotným ženám a ľuďom s vysokými nárokmi. V ostatných prípadoch nemožno s istotu tvrdiť, že raňajky sú dôležitým základom dňa.
Zaujímavosť: Vedeli ste, že je jedno, či začnete jesť o siedmej hodine ráno alebo experimentujete s tzv. prerušovaným hladovaním a jete až neskôr? Dôležitý je celkový energetický príjem v priebehu dňa prispôsobený vašim cieľom a fyzickej aktivite.
"Už žiadne koláčiky alebo maslové croissanty. Od dnes jem zdravšie a budem raňajkovať müsli s orieškami a sušeným ovocím!" Takéto rozhodnutie síce na prvý pohľad znie racionálne a môže vytvárať klamlivý dojem, že snáď aj kilá pôjdu dole, avšak opak je pravdou.
"Mnohé z lákavých müsli zmesí sú veľmi často sladené, najmä v prípade zapekaných zmesí, do ktorých sa pridáva cukrový sirup, ktorý pri pečení zaistí chrumkavé kúsky. Majú teda naozaj vysoký obsah cukru a v niektorých sú použité aj nevhodné tuky," vysvetľujete nutričná špecialistka Monika Bartolomějová zo siete výživových poradní Nutriadapt Weight Management Clinic.
Diétnym zázrakom nie sú ani kukuričné lupienky, ktoré majú vysoký glykemický index a zasýtia len na krátku dobu. Navyše ide o ultra spracovanú potravinu s veľmi nízkym obsahom vlákniny, bohatú na sacharidy aj soľ a chudobnú na akékoľvek významné živiny.
Tip: Ak máte radi sladké raňajky, dajte prednosť vločkám a nesladeným celozrnným cereáliám. Tie si môžete vylepšiť doplnením kvalitných orieškov a čerstvým ovocím, ako sú čučoriedky, maliny či černice.
Podľa STOB (spoločnosť, ktorá sa dlhodobo zameriava na chudnutie cestou bez diét a striktných obmedzení) by mali raňajky tvoriť 20 percent dennej dávky energie. Čo majú obsahovať?