Logo

  • Dnešné vydanie HN
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Kariéra
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle
Zavrieť

Potraviny, ktoré si aj napriek svojej zlej povesti zaslúžia druhú šancu

Čokoláda

Jedna z najobľúbenejších pochúťok na svete bohužiaľ tiež nepatrí medzi potraviny, ktoré by nám odborníci na zdravú výživu odporúčali konzumovať. Je pravda, že mliečna čokoláda obsahuje veľké množstvo cukru a tukov, takže môže zvyšovať hladinu cholesterolu, ale ak sa naučíte vychutnať si aj jej horkú variantu, nemusíte čokoládu zo svojho jedálnička vyškrtnúť.

"Horká čokoláda v skutočnosti znižuje LDL zlý cholesterol, znižuje krvný tlak a je plná antioxidantov," vyzdvihla klady horkej čokolády Glassmanová, ktorá však radí držať sa malých porcií, najmä ak si chcete udržať zdravú váhu.

Zavrieť
5/8
Čokoláda
Zdroj: Pixabay

Potraviny, ktoré si aj napriek svojej zlej povesti zaslúžia druhú šancu

Syr

Tento mliečny výrobok je zvyčajne zakázaný pre všetkých, čo sa snažia schudnúť. Je pravdou, že syry obsahujú nasýtené tuky a sodík, ale podľa dietologičky Lisy Moskovitzovej je syr tiež jedným z hlavných zdrojov vápnika a vitamínu D.

Moskovitzová však odporúča dopriať si len malé porcie a vyberať si netučné syry. Nutričná špecialistka Monika Bartolomějová vysvetľuje, že existuje veľké množstvo druhov syrov - čerstvé, tvrdé, zrejúce, plesňové, s rôznym obsahom tuku, s rozdielnou dĺžkou zrenia.

Rozdiely sú aj podľa druhu použitého mlieka. Každý typ má svoje špecifiká, a preto nie je možné jednoznačne povedať, či sú syry zdravé alebo nie. "Do jedálnička odporúčam zaraďovať predovšetkým syry typu cottage. Jedná sa o syr, ktorý obsahuje nízke množstvo tuku a vysoké množstvo bielkovín. Okrem kazeínu obsahuje aj srvátku, ktorá má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie," uviedla Bartolomějová, ktorá ďalej odporúča zameriavať sa pri výbere na syry z kozieho alebo ovčieho mlieka, pretože majú iné zloženie ako mlieko kravské a tým opäť obohacujú jedálniček, ktorý často býva jednotvárny.

Syr
Zdroj: Pixabay

Reklama

Vajcia

Vajcia boli dlhú dobu zatracované pre svoj ​​vysoký obsah cholesterolu, ktorý môže zvyšovať riziko srdcových ochorení. Jeden z výskumov však ukázal, že obsah cholesterolu v našom jedle má len malý vplyv na hodnoty cholesterolu v tele.

"Vajcia sú plné bielkovín (až 6 gramov na vajce), dobrých nenasýtených tukov, vitamínu D, A a B12," hovorí Keri Glassmanová, registrovaná dietologička a špecialistka na výživu.

Vajcia tiež udržujú apetít na uzde, a preto sú oveľa vhodnejšie na raňajky, ako pokrm s vysokým obsahom sacharidov. Namiesto obvyklého chleba s lekvárom alebo tučnej šišky si preto radšej na raňajky pripravte chutnú vaječnú omeletu.

Vajcia
Zdroj: Pixabay

Zemiaky

Predovšetkým dietári sa zemiakom vyhýbajú kvôli tomu, že sa po nich údajne priberá. To je však pravda len čiastočne, záleží totiž na tom, ako ich pripravíte. Ak si labužnícky pochutnávate na zapečených zemiakoch so smotanou alebo zemiakoch na oleji, je dosť možné, že sa to odrazí na vašej váhe.

Zemiaky uvarené vo vode alebo v pare však môžu byť skvelým zdrojom zdravých sacharidov. "Jeden zemiak má asi 170 kalórií, je bohatý na draslík a vlákninu a šupka obsahuje antioxidanty," hovorí Glassmanová a dodáva, že zemiaky tiež regulujú hladinu krvného cukru, udržujú nás sýtych po dlhšiu dobu a pomáhajú spaľovať tuky.

Zemiaky
Zdroj: Pixabay

Reklama

Čokoláda

Jedna z najobľúbenejších pochúťok na svete bohužiaľ tiež nepatrí medzi potraviny, ktoré by nám odborníci na zdravú výživu odporúčali konzumovať. Je pravda, že mliečna čokoláda obsahuje veľké množstvo cukru a tukov, takže môže zvyšovať hladinu cholesterolu, ale ak sa naučíte vychutnať si aj jej horkú variantu, nemusíte čokoládu zo svojho jedálnička vyškrtnúť.

"Horká čokoláda v skutočnosti znižuje LDL zlý cholesterol, znižuje krvný tlak a je plná antioxidantov," vyzdvihla klady horkej čokolády Glassmanová, ktorá však radí držať sa malých porcií, najmä ak si chcete udržať zdravú váhu.

Čokoláda
Zdroj: Pixabay

Pečivo

V posledných rokoch je diétnym hitom vyhýbať sa chlebu, žemliam a ďalšiemu pečivu. "Mnohí z nás vinia chlieb za všetky zdravotné ťažkosti alebo ťažkosti s váhou," hovorí Moskovitzová.

Podľa jej slov je však chlieb výborným zdrojom energizujúcich sacharidov, a pokiaľ sa konzumuje v celozrnnej forme a v rozumnom množstve, je významným zdrojom vitamínov skupiny B, srdcu prospešnej vlákniny a mangánu, ktorý prospieva kostiam.

Nutričná špecialistka Monika Bartolomějová odporúča zaraďovať do jedálnička pečivo, ktoré je upečené zo žitnej múky, prípadne ražnej a pšeničnej. Vhodné je aj pečivo celozrnné. "Pečivo je dobré zaraďovať na raňajky spoločne so zdrojom bielkovín, napríklad vajcom, a tiež zeleninou. Samozrejme by nemalo byť konzumované v takmer každom jedle. Aj tu platí, že všetkého s mierou. "

Pečivo
Zdroj: Pixabay

Reklama

Ryža

Ďalšia sacharidová bomba, ktorá je ľuďom prahnúcim po dokonalej štíhlej postave zakázaná. Sacharidy však môžu a mali by byť súčasťou zdravej stravy, a to vrátane ryže.

Glassmanová však odporúča vyberať si hlavne hnedú variantu. "Hnedá ryža reguluje krvný cukor a udržiava nás sýtych po dlhšiu dobu," vysvetlila Glassmanová a zdôraznila, že ryža je plná vlákniny, čo pomáha správnej funkcii zažívacieho systému a obsahuje významné živiny ako selén a mangán. Celozrnné potraviny navyše pomáhajú znižovať riziko srdcových ochorení a znižovať vysokú hladinu cholesterolu.

Ryža
Zdroj: Pixabay

Sója

Táto kontroverzná potravina sa ocitla na zozname nevhodných potravín potom, čo sa rozniesli zvesti, že spôsobuje rakovinu. Doktorka Moskovitz však sóju obhajuje: "Žiadne štúdie neboli schopné naozaj dokázať, že sója je zlá a spôsobuje rakovinu prsníka. Existuje oveľa viac štúdií, ktoré ukazujú presný opak."

Moskovitz však odporúča vyvarovať sa potravinám zo spracovanej sóji, ako sú raňajkové lupienky, sladkosti a ďalšie a radšej voliť sóju vo forme tofu ako doplnok šalátu alebo ľahko solené sójové oriešky ako olovrant.

Sója
Zdroj: Pixabay

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT