Najviac michelinských hviezd mal Joel Robuchon a pre neho bolo samozrejme ľahšie získať ďalšie, napriek tomu sa nájdu prípady, keď podnik dostal rovno dve hviezdy. Podarilo sa to napríklad reštaurácii Maaemo v Osle a švédskemu Fävikenu.
To už dávno nie je pravda. Len sa pozrite na aktuálny zoznam michelinských reštaurácií, dnes už obrusy skôr nemajú než majú. Aj Michelin sa posúva v súlade s trendmi, a to sa prejavuje aj väčšou zhovievavosťou k "uvoľnenejšiemu" štýlu.
Ako už bolo povedané, sprievodca sa vyvíja a modernizuje, už má aj svoj účet na Twitteri, Facebooku a Instagrame, a samozrejme sleduje dianie v gastronómii. Tým sa prirodzene menia nároky na vzhľad priestoru, obsluhu, ale aj na samotné jedlá.
Inšpektori sú prevažne Francúzi a dá sa povedať, že ide primárne o záležitosť patriotizmu. Po celej Európe funguje tím viac ako 90 inšpektorov zložených z niekoľkých národností. Pre hodnotenie Ázie alebo Ameriky je zas zostavený iný tím. Český inšpektor určený nie je.
Je fakt, že kariéra šéfkuchára inšpektorov zaujíma a môže pomôcť. Tak to bolo aj v prípade Andreu Accordiho, ktorého niekdajšia reštaurácia Allegro získala v roku 1998 prvú michelinskú hviezdu v Českej republike.
"V Micheline je dokonca oddelenie, v rámci ktorého sa zamestnanci venujú monitorovaniu, analýzam, štatistikám atď., aby mohli komisárom naservírovať všetky podklady," objasnil Cahel.
Najviac michelinských hviezd mal Joel Robuchon a pre neho bolo samozrejme ľahšie získať ďalšie, napriek tomu sa nájdu prípady, keď podnik dostal rovno dve hviezdy. Podarilo sa to napríklad reštaurácii Maaemo v Osle a švédskemu Fävikenu.
Naozaj nie, to sa robí len vo filmoch. "Inšpektori však veľmi starostlivo študujú jedálne lístky a nenápadne sledujú všetko, čo sa deje naokolo. Nikdy som však nezažil, že by si niečo fotili," upozorňuje Daniel Cahel, bývalý tlačový hovorca spoločnosti Michelin pre Českú a Slovenskú republiku. A práve tým môžu byť paradoxne nápadní, pretože v dnešnej dobe si hostia jedlá fotia bežne.
Rovnako sa stáva zvykom aj to, že si spolustolovníci schválne objednajú každý niečo iné a potom ochutnávajú jeden od druhého. To u komisárov neprichádza do úvahy, pretože im to vraj "s vysokou gastronómiou nejde dohromady".
Nie, ide o dve samostatné kategórie, ktoré spolu nijako nesúvisia. Bib oceňuje výborné a kvalitné jedlo za rozumnú cenu, takže sa v rámci neho prihliada napríklad aj na to, koľko stojí menu s tromi chodmi, vrátane nápojov. "Každá krajina má individuálne nastavený limit, ale je pomerne vysoký. V Prahe to myslím bolo okolo tridsať eur," spomína si Daniel Cahel.
Niet divu, že sú momentálne v mnohých krajinách omnoho obľúbenejšie reštaurácie s ocenením Bib. V tých totiž neminiete celú výplatu. Okrem toho vychádza aj sprievodca, ktorý sa venuje iba reštauráciám s označením Bib Gourmand.
Niektoré podniky radšej rušia alebo upravujú obedňajšie ponuky, aby mali väčšiu šancu získať hviezdu, prípadne aby o ňu neprišli. Aj to sa však deje vlastne úplne zbytočne. Inšpektori sú skúsení a vedia, že počas obedov fungujú reštaurácie trochu inak. Preto do michelinských podnikov chodia radšej na večere, kedy sa toho ukáže viac.