„Môže sa zdať, že diétne výrobky, ako je ľahký šalát, sú tou zdravšou voľbou, opak je však často pravdou. Tieto "zdravé" potraviny často neobsahujú tuk, výrobcovia ho však zvyknú nahrádzať pridanými cukrami,“ hovorí odborníčka. A v tom je problém. "Veľké množstvo pridaného cukru v strave môže byť škodlivejšie ako nadmerný podiel diétneho tuku."
Štúdia CDC z roku 2014 ukázala, že u ľudí, ktorí konzumovali veľa cukru, bolo dvakrát vyššie riziko úmrtia v dôsledku ochorenia srdca.
Riziko je aj pri "zdravých" potravinách ako sú energetické tyčinky alebo vegetariánske a vegánske polotovary. „Všeobecne platí, že nie je bezpečné predpokladať, že len preto, že je niečo vegánske, je to aj zdravé," hovorí Despina Hyde Gandhiová, registrovaná dietologička. "Aj tieto položky môžu mať pomerne vysoký obsah kalórií,“ dodáva.
Kým pred dvadsiatimi rokmi bolo mlieko vynášané do nebies, v poslednom čase býva prezentované takmer ako jed. Možno ste počuli fámy a teórie, ktoré súvisia s konzumáciou mlieka a varujú pred jeho pitím. Jedni vravia, že zahlieňuje, iní poukazujú na to, že žiadne iné dospelé cicavce mlieko nepijú, tak prečo by sme mali my?
Má to potvrdzovať fakt, že zhruba 65 percent percent ľudí trpí intoleranciou na laktózu. Portál však pripomína aj to, že „napriek tomu, že sme jediným druhom, ktorý požíva mlieko iného druhu, výskumy dokázali aj to, že sme sa geneticky vyvinuli tak, aby sme sa prispôsobili“.
A v skutočnosti hrajú mliečne výrobky dôležitú úlohu v našom zdraví. "Mlieko je bohaté na prospešné živiny, ako je srvátkový proteín, konjugovaná kyselina linolová (prirodzene sa vyskytujúca mastná kyselina, patrí do skupiny omega 6mastných kyselín, pozn. red.) a vápnik," hovorí Erin Palinski-Wadeová, nutričná expertka a autorka niekoľkých kníh o správnom stravovaní.
Niektoré predchádzajúce výskumy ukázali, že mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku môžu pomôcť znížiť krvný tlak a mlieko je v prvom rade dobrým zdrojom bielkovín.
Rovnako ako pri mliečnych výrobkoch, tuk vo všeobecnosti nemusí byť taká zlá vec. Veľa ľudí sa tukov obáva a snaží sa znižovať ich príjem. To je však podľa odborníkov na výživu chyba. Nenasýtené tuky môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a riziko ochorení srdca.
Najviac, rovnako ako bielkoviny, nám pomáhajú cítiť sa najedenejší. Takže do svojho pestrého jedálnička nezabudnite zaradiť tieto potraviny - losos, avokádo, olivy, olivový olej a mandle alebo vlašské orechy.
Myslite na to, že tuky by v našom jedálničku mali tvoriť 30 až 35 percent z celkového odporúčaného denného príjmu energie. Ak ich začnete výrazne obmedzovať alebo ich úplne vyškrtnete, môžete si spôsobiť zdravotné problémy. Tuk je totiž okrem iného najvýdatnejší zdroj a zásobáreň energie, pomáha pri temoregulácii a umožňuje pre človeka dôležité vstrebávanie vitamínov A, D, E, K.
„Môže sa zdať, že diétne výrobky, ako je ľahký šalát, sú tou zdravšou voľbou, opak je však často pravdou. Tieto "zdravé" potraviny často neobsahujú tuk, výrobcovia ho však zvyknú nahrádzať pridanými cukrami,“ hovorí odborníčka. A v tom je problém. "Veľké množstvo pridaného cukru v strave môže byť škodlivejšie ako nadmerný podiel diétneho tuku."
Štúdia CDC z roku 2014 ukázala, že u ľudí, ktorí konzumovali veľa cukru, bolo dvakrát vyššie riziko úmrtia v dôsledku ochorenia srdca.
Riziko je aj pri "zdravých" potravinách ako sú energetické tyčinky alebo vegetariánske a vegánske polotovary. „Všeobecne platí, že nie je bezpečné predpokladať, že len preto, že je niečo vegánske, je to aj zdravé," hovorí Despina Hyde Gandhiová, registrovaná dietologička. "Aj tieto položky môžu mať pomerne vysoký obsah kalórií,“ dodáva.
Práve sme vám povedali, že konzumácia cukru je obrovský výživový problém, „prírodné" sladidlá sú však pre nás často rovnako zlé. "Mnohí z mojich pacientov klamú sami seba, že alternatívne sladidlá sú zdravšie ako cukor, pretože sú označené ako "prírodné ", ale to tak nie je," hovorí odborníčka Gandhiová. Aj agáva, med a javorový sirup obsahujú kalórie. Agáva obsahuje napríklad o niečo viac kalórií na čajovú lyžičku ako cukor. Štúdie zistili, že hladina fruktózy v agáve, mede a iných "prírodných" sladidlách nie je pre zdravieo nič bezpečnejšia.
Dá sa stravovať až príliš zdravo? Áno. Fanatickí vyznávači zdravého stravovania, žijúci len na super potravinách a bio produktoch, veria, že si predlžujú život aspoň o pol storočie. Podľa mnohých lekárov si naopak kopú hrob.
Tí najposadnutejší vyznávači zdravej stravy si vyslúžili nálepku ortorektici, ktorí sú fanaticky zaujatí zdravým jedlom. Dietológovia bijú na poplach, že hoci je jedálny lístok ortorektikov absolútne čistý, ubližujú si ním väčšmi ako klasickou kuchyňou.
Extrémne obmedzená paleta surovín, ktoré obsahuje menu ortorektikov, spôsobuje postupný úbytok dôležitých látok v ich organizmoch. Ľudia žijúci iba na najzdravších možných potravinách paradoxne trpia nedostatkom železa, vápnika a vitamínov B a C.