Logo

  • Dnešné vydanie HN
    • Profil
    • Zmena údajov
    • Zmena hesla
    • Adresy
    • História objednávok
    • Kontakt
    • Aktivácia predplatného
    • Zrušenie účtu
    • Odhlásiť
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle
Zavrieť

Desiatka mýtov o jedlách, ktorým slepo veríme

Mýtus č. 4: Vajciam by sme sa vyhýbať kvôli podielu cholesterolu

Vajcia majú už dlhšie nemilú nálepku, spojenú so zvýšeným obsahom cholesterolu, a pritom neoprávnene. Naopak, jeden z výskumov dokazuje, že k vysokému cholesterolu neprispievajú.

Vajcia sú v skutočnosti lacným zdrojom mnohých živín, vrátane zinku a železa, antioxidantov luteínu a zeaxantínu, vitamínu D a cholínu (Cholín je súčasťou enzýmu, bielkoviny uľahčujúcej priebeh chemických reakcií v tele) podporujúceho činnosť mozgu. Radšej si sledujte nasýtené tuky v strave.

Zavrieť
4/11
Mýtus č. 4: Vajciam by sme sa vyhýbať kvôli podielu cholesterolu
Zdroj: Pixabay

Desiatka mýtov o jedlách, ktorým slepo veríme

Mýtus č. 1: Vitamín C pomáha zabrániť chrípke

Pre priemerného človeka, užívanie vitamínu C nemá vplyv na to či a koľkokrát prechladne. Pokiaľ ide o to, ako dlho ste prechladnutí, našli vedci odpoveď v záveroch viacerých štúdií. V rámci 30 štúdií, pri ktorých respondenti pravidelne užívali vitamín C sa doba prechladnutia znížila, avšak len minimálne.

Konkrétne o pol dňa, aj menej. A to je s ohľadom na skorší návrat do školy alebo do pracovného kolotoča zanedbateľné. Ďalšie štúdie sledovali vplyv užívania vitamínu C v čase prechladnutia.

A ani tu neprišli k žiadnym prevratným záverom. Prechladnutie malo podobný priebeh aj trvanie u ľudí, ktorí užívali vitamín C a aj u tých, ktorí ho neužívali. Výnimkou boli iba fyzicky veľmi aktívni jedinci, napríklad maratónski bežci, lyžiari a vojaci, ktorí cvičili vo veľmi chladných podmienkach.

U nich vitamín C znížil šancu prechladnúť až na polovicu. Užívanie vitamínu C so sebou nesie aj riziká. Môže mať vplyv na zvýšenie rizika obličkových kameňov u mužov. Mali by sa mu vyhnúť aj ľudia, ktorí trpia hemochromatózou , pretože vitamín C zvyšuje absorpciu železa.

Mýtus č. 1: Vitamín C pomáha zabrániť chrípke
Zdroj: Pixabay

Reklama

Mýtus č. 2: Surová mrkva ma vyššiu nutričnú hodnotu ako tepelne spracovaná

Mrkva je bohatým zdrojom vlákniny a mnohých vitamínov a minerálov. Je známa antioxidačnými účinkami a vysokou koncentráciou vitamínu A a beta-karoténu. Varená mrkva je však výživnejšia ako surová. Varenie, najmä dlhšie, znižuje obsah vitamínov v zelenine.

Avšak nie v prípade mrkvy. Karotenoidy sa ľahšie uvoľnia, keď sa mrkva uvarí. Potvrdzuje to aj výskum publikovaný v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, ktorý skúmal rôzne spôsoby jej tepelnej prípravy a sledoval nutričné hodnoty.

Týkalo sa to varenia, prípravy na pare a pečenia. Výsledky ukázali, že vo varenej mrkve sa zvýšil podiel antioxidantov o 14 percent. Ostatné metódy varenia spôsobili zníženie tejto hodnoty. Varená mrkva si zachovala väčšinu vitamínu C a karotenoidov. Preto sa práve varenie odporúča ako najlepší spôsob ako zachovať jej výživné a antioxidačné vlastnosti pri tepelnej príprave.

Mýtus č. 2: Surová mrkva ma vyššiu nutričnú hodnotu ako tepelne spracovaná
Zdroj: Pixabay

Mýtus č. 3: Ak odstránite pred varením z kurčaťa kožu, bude mať menej tuku a kalórií

V skratke ide skôr o to, aby ste kožu odstránili po tom, ako jedlo tepelne pripravíte. Počas varenia sa odporúča nechať kožu na kurati. Takže keď pripravujete kuracie prsia s kožou a odstránite ju až po varení, bude mať mäso menej tuku.

Ako je to možné? Je to jednoduché: ak pripravujete kuracie prsia s kožou, tuk, ktorý sa pri varení z mäsa uvoľňuje vsiakne do kože, ktorú potom odstránite. Ak tak neurobíte, tuk ostáva v mäse.

Mýtus č. 3: Ak odstránite pred varením z kurčaťa kožu, bude mať menej tuku a kalórií
Zdroj: Pixabay

Reklama

Mýtus č. 4: Vajciam by sme sa vyhýbať kvôli podielu cholesterolu

Vajcia majú už dlhšie nemilú nálepku, spojenú so zvýšeným obsahom cholesterolu, a pritom neoprávnene. Naopak, jeden z výskumov dokazuje, že k vysokému cholesterolu neprispievajú.

Vajcia sú v skutočnosti lacným zdrojom mnohých živín, vrátane zinku a železa, antioxidantov luteínu a zeaxantínu, vitamínu D a cholínu (Cholín je súčasťou enzýmu, bielkoviny uľahčujúcej priebeh chemických reakcií v tele) podporujúceho činnosť mozgu. Radšej si sledujte nasýtené tuky v strave.

Mýtus č. 4: Vajciam by sme sa vyhýbať kvôli podielu cholesterolu
Zdroj: Pixabay

Mýtus č. 5: Čím je v jedle menej sacharidov, tým je zdravšie

Pre váš celkový optimálny zdravotný stav je dôležitý aj príjem sacharidov. Mali by sme sa však sústrediť na tie, ktoré nám prospievajú. Sú to najmä celozrnné obilniny.

Minimálne sedem štúdií dokazuje, že ženy a muži, ktorí ich konzumujú majú o 20 až 30 percent menej srdcových ochorení. Okrem toho štúdia z roku 2010 preukázala, na vzorke 13-tisíc jedincov, že konzumácia celozrnných obilnín viedla k zníženiu telesnej hmotnosti.

Mýtus č. 5: Čím je v jedle menej sacharidov, tým je zdravšie
Zdroj: Pixabay

Reklama

Mýtus č. 6: Nahrádzaním masla margarínom šetríme kalórie

Maslo a margarín obsahujú pritom približne rovnaké množstvo kalórií. Margarín je vyrobený z rastlinných olejov a primárne bol vytvorený ako zdravšia alternatíva k maslu. Pravdou však je, že vo väčšine prípadov je skôr nezdravý, pretože obsahuje trans-mastné kyseliny.

O tých je známe, že majú horší vplyv na hladinu cholesterolu a zdravie srdca. Preto ak volíte margarín ako zdravšiu alternatívu k maslu, všímajte si najmä podiel trans-mastných tukov.

Mýtus č. 6: Nahrádzaním masla margarínom šetríme kalórie
Zdroj: Pixabay

Mýtus č. 7: Po „poháriku na dobrú noc“ spíte lepšie

To, že ide o výmysel a mýtus dokazujú aj niektoré z publikovaných štúdií. Výskum jednej z nich zahŕňal sledovanie 500 osôb. Umiestnili ich do spánkového laboratória. Tí, ktorí si pred spaním dali pohárik alkoholu (bez ohľadu na množstvo), zaspali síce rýchlejšie, ale v priebehu noci sa častejšie budili.

Alkohol tiež viedol k celkovému poklesu rýchleho očného pohybu (REM) počas spánku. Tzv. REM spánok je prirodzeným štádiom v rámci spánkového cyklu, v ktorom snívame. Táto doba je dôležité pre organizáciu spomienok a zachovanie myšlienok a vedomostí, načerpaných počas dňa.

Mýtus č. 7: Po „poháriku na dobrú noc“ spíte lepšie
Zdroj: Pixabay

Mýtus č. 8: Brusnicový džús pomáha v liečbe infekcie močových ciest

Je to výmysel, lebo neexistuje žiadny hmatateľný dôkaz, že by brusnicová šťava alebo podobné doplnky mohli liečiť infekciu, na ktorú sú účinné iba antibiotiká. Na druhej strane pitie šťavy alebo pravidelné užívanie týchto doplnkov môže predchádzať takýmto infekciám. To najmä preto, lebo zlúčeniny, ktoré sú tam prítomné vedia zastaviť chod baktérií spôsobujúcich infekciu.

Mýtus č. 8: Brusnicový džús pomáha v liečbe infekcie močových ciest
Zdroj: Pixabay

Mýtus č. 9: Keď ste chorí, nemali by ste piť mlieko

Tento mýtus „sa absolútne nezakladá na pravde“, jednoznačne zhodnotil Ronald McCoye, hovorca Kráľovskej austrálskej akadémie praktických lekárov. Takže ak veríte tomu, že mlieko zvyšuje produkciu nežiaduceho hlienu, vedzte, že to nie je pravda. Takže aj keď ste prechladnutý, mlieko si vôbec nemusíte odopierať.

Mýtus č. 9: Keď ste chorí, nemali by ste piť mlieko
Zdroj: Pixabay

Mýtus č. 10: Konzumácia pikantných jedál spôsobuje vznik vredov

Korenie nespôsobuje vredy. Tie spôsobujú baktérie Helicobacter pylori (baktéria, ktorá infikuje organizmus človeka). Popri zubnom kaze patrí medzi najčastejšie infekcie, ktoré stoja za vznikom takmer všetkých druhov vredov, s výnimkou tých, ktoré sú vyvolané užívaním určitých liekov, ktorým je napríklad aspirín. Na druhej strane však platí, že konzumácia korenia môže dráždiť črevá.

Mýtus č. 10: Konzumácia pikantných jedál spôsobuje vznik vredov
Zdroj: Pixabay

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT