To, že ide o výmysel a mýtus dokazujú aj niektoré z publikovaných štúdií. Výskum jednej z nich zahŕňal sledovanie 500 osôb. Umiestnili ich do spánkového laboratória. Tí, ktorí si pred spaním dali pohárik alkoholu (bez ohľadu na množstvo), zaspali síce rýchlejšie, ale v priebehu noci sa častejšie budili.
Alkohol tiež viedol k celkovému poklesu rýchleho očného pohybu (REM) počas spánku. Tzv. REM spánok je prirodzeným štádiom v rámci spánkového cyklu, v ktorom snívame. Táto doba je dôležité pre organizáciu spomienok a zachovanie myšlienok a vedomostí, načerpaných počas dňa.
Pre priemerného človeka, užívanie vitamínu C nemá vplyv na to či a koľkokrát prechladne. Pokiaľ ide o to, ako dlho ste prechladnutí, našli vedci odpoveď v záveroch viacerých štúdií. V rámci 30 štúdií, pri ktorých respondenti pravidelne užívali vitamín C sa doba prechladnutia znížila, avšak len minimálne.
Konkrétne o pol dňa, aj menej. A to je s ohľadom na skorší návrat do školy alebo do pracovného kolotoča zanedbateľné. Ďalšie štúdie sledovali vplyv užívania vitamínu C v čase prechladnutia.
A ani tu neprišli k žiadnym prevratným záverom. Prechladnutie malo podobný priebeh aj trvanie u ľudí, ktorí užívali vitamín C a aj u tých, ktorí ho neužívali. Výnimkou boli iba fyzicky veľmi aktívni jedinci, napríklad maratónski bežci, lyžiari a vojaci, ktorí cvičili vo veľmi chladných podmienkach.
U nich vitamín C znížil šancu prechladnúť až na polovicu. Užívanie vitamínu C so sebou nesie aj riziká. Môže mať vplyv na zvýšenie rizika obličkových kameňov u mužov. Mali by sa mu vyhnúť aj ľudia, ktorí trpia hemochromatózou , pretože vitamín C zvyšuje absorpciu železa.
Mrkva je bohatým zdrojom vlákniny a mnohých vitamínov a minerálov. Je známa antioxidačnými účinkami a vysokou koncentráciou vitamínu A a beta-karoténu. Varená mrkva je však výživnejšia ako surová. Varenie, najmä dlhšie, znižuje obsah vitamínov v zelenine.
Avšak nie v prípade mrkvy. Karotenoidy sa ľahšie uvoľnia, keď sa mrkva uvarí. Potvrdzuje to aj výskum publikovaný v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, ktorý skúmal rôzne spôsoby jej tepelnej prípravy a sledoval nutričné hodnoty.
Týkalo sa to varenia, prípravy na pare a pečenia. Výsledky ukázali, že vo varenej mrkve sa zvýšil podiel antioxidantov o 14 percent. Ostatné metódy varenia spôsobili zníženie tejto hodnoty. Varená mrkva si zachovala väčšinu vitamínu C a karotenoidov. Preto sa práve varenie odporúča ako najlepší spôsob ako zachovať jej výživné a antioxidačné vlastnosti pri tepelnej príprave.
V skratke ide skôr o to, aby ste kožu odstránili po tom, ako jedlo tepelne pripravíte. Počas varenia sa odporúča nechať kožu na kurati. Takže keď pripravujete kuracie prsia s kožou a odstránite ju až po varení, bude mať mäso menej tuku.
Ako je to možné? Je to jednoduché: ak pripravujete kuracie prsia s kožou, tuk, ktorý sa pri varení z mäsa uvoľňuje vsiakne do kože, ktorú potom odstránite. Ak tak neurobíte, tuk ostáva v mäse.
Vajcia majú už dlhšie nemilú nálepku, spojenú so zvýšeným obsahom cholesterolu, a pritom neoprávnene. Naopak, jeden z výskumov dokazuje, že k vysokému cholesterolu neprispievajú.
Vajcia sú v skutočnosti lacným zdrojom mnohých živín, vrátane zinku a železa, antioxidantov luteínu a zeaxantínu, vitamínu D a cholínu (Cholín je súčasťou enzýmu, bielkoviny uľahčujúcej priebeh chemických reakcií v tele) podporujúceho činnosť mozgu. Radšej si sledujte nasýtené tuky v strave.
Pre váš celkový optimálny zdravotný stav je dôležitý aj príjem sacharidov. Mali by sme sa však sústrediť na tie, ktoré nám prospievajú. Sú to najmä celozrnné obilniny.
Minimálne sedem štúdií dokazuje, že ženy a muži, ktorí ich konzumujú majú o 20 až 30 percent menej srdcových ochorení. Okrem toho štúdia z roku 2010 preukázala, na vzorke 13-tisíc jedincov, že konzumácia celozrnných obilnín viedla k zníženiu telesnej hmotnosti.
Maslo a margarín obsahujú pritom približne rovnaké množstvo kalórií. Margarín je vyrobený z rastlinných olejov a primárne bol vytvorený ako zdravšia alternatíva k maslu. Pravdou však je, že vo väčšine prípadov je skôr nezdravý, pretože obsahuje trans-mastné kyseliny.
O tých je známe, že majú horší vplyv na hladinu cholesterolu a zdravie srdca. Preto ak volíte margarín ako zdravšiu alternatívu k maslu, všímajte si najmä podiel trans-mastných tukov.
To, že ide o výmysel a mýtus dokazujú aj niektoré z publikovaných štúdií. Výskum jednej z nich zahŕňal sledovanie 500 osôb. Umiestnili ich do spánkového laboratória. Tí, ktorí si pred spaním dali pohárik alkoholu (bez ohľadu na množstvo), zaspali síce rýchlejšie, ale v priebehu noci sa častejšie budili.
Alkohol tiež viedol k celkovému poklesu rýchleho očného pohybu (REM) počas spánku. Tzv. REM spánok je prirodzeným štádiom v rámci spánkového cyklu, v ktorom snívame. Táto doba je dôležité pre organizáciu spomienok a zachovanie myšlienok a vedomostí, načerpaných počas dňa.
Je to výmysel, lebo neexistuje žiadny hmatateľný dôkaz, že by brusnicová šťava alebo podobné doplnky mohli liečiť infekciu, na ktorú sú účinné iba antibiotiká. Na druhej strane pitie šťavy alebo pravidelné užívanie týchto doplnkov môže predchádzať takýmto infekciám. To najmä preto, lebo zlúčeniny, ktoré sú tam prítomné vedia zastaviť chod baktérií spôsobujúcich infekciu.
Tento mýtus „sa absolútne nezakladá na pravde“, jednoznačne zhodnotil Ronald McCoye, hovorca Kráľovskej austrálskej akadémie praktických lekárov. Takže ak veríte tomu, že mlieko zvyšuje produkciu nežiaduceho hlienu, vedzte, že to nie je pravda. Takže aj keď ste prechladnutý, mlieko si vôbec nemusíte odopierať.
Korenie nespôsobuje vredy. Tie spôsobujú baktérie Helicobacter pylori (baktéria, ktorá infikuje organizmus človeka). Popri zubnom kaze patrí medzi najčastejšie infekcie, ktoré stoja za vznikom takmer všetkých druhov vredov, s výnimkou tých, ktoré sú vyvolané užívaním určitých liekov, ktorým je napríklad aspirín. Na druhej strane však platí, že konzumácia korenia môže dráždiť črevá.