Hoci surové mäso a hydina vydrží v chladničke iba niekoľko dní, vhodné na konzumáciu ich môžete udržať aj po ich dátume spotreby. A to v prípade, ak ich zmrazíte. Podľa portálu FoodSafety.gov vydrží takto mrazené mleté mäso tri až štyri mesiace, zatiaľ čo celé kurčatá alebo morky môžu byť zmrazené viac ako rok, a pritom sú počas tohto obdobia stále vhodné na konzumáciu.
"Baktérie spôsobujúce otravy jedlom sa v mrazničke nemnožia, ani netvoria, takže bez ohľadu na to, ako dlho je tam potravina uskladnená, je bezpečné ju jesť. Potraviny, ktoré boli v mrazničke celé mesiace, môžu byť síce suché alebo nemusia mať optimálnu chuť, ale budú bezpečné na konzumáciu," uviedli úradníci z amerického ministerstva poľnohospodárstva.
Suché, balené cestoviny sa môžu uchovávať jeden až dva roky po dátume spotreby, podľa Eat By Date. To isté uvádza aj portál FoodSafety.gov, ktorý poskytuje informácie o bezpečnosti potravín. Niečo iné platí v prípade čerstvých (tepelne nespracovaných - nevarených) druhov cestovín, ktoré sa skladujú v chladničke.
Tie je potrebné spracovať do štyroch až piatich dní po dátume označenom na obale. Keď ich však uskladníte do mrazničky, doba počas ktorej je vhodné ich skonzumovať sa predĺži na šesť až osem mesiacov. Varené cestoviny, či už suché alebo čerstvé, sa môžu v chladničke uchovávať počas siedmich dní, ak sú v mrazničke, platí to isté ako pri čerstvých (nevarených) cestovinách.
Hoci surové mäso a hydina vydrží v chladničke iba niekoľko dní, vhodné na konzumáciu ich môžete udržať aj po ich dátume spotreby. A to v prípade, ak ich zmrazíte. Podľa portálu FoodSafety.gov vydrží takto mrazené mleté mäso tri až štyri mesiace, zatiaľ čo celé kurčatá alebo morky môžu byť zmrazené viac ako rok, a pritom sú počas tohto obdobia stále vhodné na konzumáciu.
"Baktérie spôsobujúce otravy jedlom sa v mrazničke nemnožia, ani netvoria, takže bez ohľadu na to, ako dlho je tam potravina uskladnená, je bezpečné ju jesť. Potraviny, ktoré boli v mrazničke celé mesiace, môžu byť síce suché alebo nemusia mať optimálnu chuť, ale budú bezpečné na konzumáciu," uviedli úradníci z amerického ministerstva poľnohospodárstva.
Med je známy svojou zdanlivo neurčitou trvanlivosťou, čo možno pripísať jeho chemickému zloženiu. Podobne ako cukor je aj med hygroskopická látka, ktorá neobsahuje veľa vody, ale môže pohlcovať vlhkosť a vodné pary zo vzduchu.
"Med má v jeho prirodzenom stave veľmi nízku úroveň vlhkosti," uviedla pre Smithsonian Magazine Amina Harrisová, výkonná riaditeľka Honey and Pollination Center at the Robert Mondavi Institute na Kalifornskej univerzite v Davise.
"Veľmi málo baktérií alebo mikroorganizmov môže prežiť v takomto prostredí, v podstate ich potláčajú." Hovorí sa, že ak je med vystavený vlhkosti, môže sa pokaziť. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, len preto, že med kryštalizuje, neznamená to zákonite, že je zlý.
Bez ohľadu na to, aký dátum spotreby je uvedený na balení, vajcia môžete konzumovať bez obavy o svoje zdravie do troch až piatich týždňov od ich zakúpenia. Varené vajcia vydržia v stave vhodnom na konzumáciu v chladničke až týždeň.
Chlieb môžete jesť dovtedy, kým na ňom nespozorujete pleseň, rovnako ako je to u syrov. Podľa portálu StillTasty, balený chlieb (ako napríklad biely) vydrží a je vhodný ku konzumácii aj keď ho necháte päť až sedem dní pri izbovej teplote.
Samozrejme v prípade, ak je správne zabalený. Ak chcete predĺžiť jeho trvanlivosť, vložte ho do mrazničky zabalený a ostane „ako čerstvý“ najmenej tri mesiace. Ak však uvidíte plesne, vyhoďte ho.
Neotvorené nádoby s kečupom vydržia šesť mesiacov po dátume spotreby, zatiaľ čo horčica až rok, uvádza portál Consumer Reports.
Ako dlho vydrží vhodné na konzumáciu, závisí aj od jeho obsahu tuku. Zatiaľ čo mlieko bez obsahu tuku môže vydržať sedem až desať dní, plnotučné môžete uchovávať päť až sedem dní po dátume spotreby. A že už nie je v poriadku, spoznáte jednoducho.
Bude mať inú farbu, kyslý zápach a bude hrudkovité. Nemliečne nápoje, ktoré mlieko neobsahujú (napr. sójový nápoj, nesprávne nazývaný sójové mlieko), vydržia ešte dlhšie, a to mesiac po dátume spotreby, ale len v prípade, ak neboli otvorené.
Bez ohľadu na to, či je v chladničke, neotvorená nádoba arašidového masla (s konzervačnými látkami) je vhodná na konzumáciu až rok po dátume spotreby. Oproti tomu uzavretá nádoba inej obľúbenej nátierky, akou je aj známa Nutella, bude vhodná na jedenie o niečo kratší čas, a to jeden až dva mesiace po skončení doby spotreby.
Ak je jogurt neotvorený, vydrží v chladničke jeden až dva týždne po skončení doby spotreby. Keď ho zmrazíte, vydrží až dva mesiace, uvádza portál StillTasty.
Portál Eat By Date uvádza, že neotvorené balenia zmrazeného ovocia a mrazenej zeleniny vydržia vhodné na konzumáciu počas 8 až 10 mesiacov po uplynutí ich dátumu spotreby.
Väčšina z nich má trvanlivosť, ktorá prekračuje dobu, počas ktorej sú v predaji alebo do času uplynutia spotreby. To bolo dokázané aj vedou. Štúdia zverejnená v roku 1983 v časopise Journal of Food Science zistila, že konzervy, ktoré pochádzali z 30. a 60. rokov 20. storočia (napríklad sladká kukurica) si zachovali svoje živiny a nepokazili sa.
S výnimkou položiek, ktoré sa vyznačujú vyšším stupňom kyslosti, ako sú paradajky či ananás, je konzumácia konzervovanej zeleniny a niektorých polievok v poriadku aj rok alebo dva po tom, čo vypršal ich dátum spotreby. V prípade konzervovaného mäsa je to ešte dlhšie, a to od dvoch do piatich rokov.
O tom, či je syr vhodný alebo nevhodný a predovšetkým bezpečný na konzumáciu, nám viac ako dátum spotreby napovie jeho vôňa a vzhľad. Dokonca aj vtedy, keď syr (či už v celku, bloku alebo nakrájaný na plátky) začína podliehať skaze, môže sa často zachrániť tým, že jeho nevhodnú časť jednoducho odrežeme.
V skutočnosti je biely povlak normálny napríklad pri mäkkom syre (ktorý musí dozrievať) , ako je Camembert a Brie, tvrdí portál Gourmet Cheese Detective. Ak má však syr inú farbu, ako je oranžová, modrá a zelená, nie je jedlý. Jasnejšia farba syru je v poriadku, pokiaľ ide o modré druhy syrov - ale iba ak je rovnomerne rozložená v žilovom tvare a nie sú koncentrované na jednom mieste.
Rovnako ako surové mäso a hydina aj surové ryby môžu vydržať oveľa dlhšie, ak sú zmrazené, a to v rozmedzí šiestich až deviatich mesiacov, podľa toho, v akom stave sú zmrazované.
Pre údené ryby je to tri až šesť mesiacov, počas ktorých vydržia v mrazničke vhodné na konzumáciu, zatiaľ čo komerčne zmrazené ryby sa uchovávajú po dobu 10 až 12 mesiacov, ak sa nerozmrazia. Navyše neotvorené konzervované ryby (napríklad tuniak) sa môžu jesť až dva až päť rokov po uvedenom dátume spotreby.
Keď nie sú otvorené, môžete ich konzumovať šesť až osem mesiacov po dátume spotreby. Ak ich otvoríte, zostanú vhodné na jedenie ešte štyri až šesť mesiacov.
"Ak necháte škatuľu s cereáliami otvorenú, stále ich môžete konzumovať, aj keď sú po dátume spotreby a nebude to mať vplyv na vaše zdravie," povedala pre TIME Emily Broad-Leibová, riaditeľka Harvard Food Law & Policy Clinic.