Logo

  • Dnešné vydanie HN
    • Profil
    • Zmena údajov
    • Zmena hesla
    • Adresy
    • História objednávok
    • Kontakt
    • Aktivácia predplatného
    • Zrušenie účtu
    • Odhlásiť
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle
Zavrieť

Pravidlá, ktoré by sme mali v kuchyni dodržiavať

1. Pripálite jedlo viac ako bolo potrebné

Ak máte radi viac pripálené alebo príliš chrumkavé jedlá, vedzte, že si škodíte. Čím je jedlo tmavšie, tým má väčší podiel uhlíka, a práve uhlík je známym karcinogénom, ktorý je spojený so všetkými druhmi rakoviny.

"Konzumácii pripáleného alebo

Zavrieť
1/19
1. Pripálite jedlo viac ako bolo potrebné
Zdroj: Pixabay

Pravidlá, ktoré by sme mali v kuchyni dodržiavať

1. Pripálite jedlo viac ako bolo potrebné

Ak máte radi viac pripálené alebo príliš chrumkavé jedlá, vedzte, že si škodíte. Čím je jedlo tmavšie, tým má väčší podiel uhlíka, a práve uhlík je známym karcinogénom, ktorý je spojený so všetkými druhmi rakoviny.

"Konzumácii pripáleného alebo

1. Pripálite jedlo viac ako bolo potrebné
Zdroj: Pixabay

Reklama

2. Pridávanie prísad v nesprávnom poradí

Držať sa postupu v recepte by ste sa mali z jedného hlavného dôvodu, a tým je výsledná chuť. Ak pridáte iné suroviny, ktoré tam nepatria, riskujete, že jedlo stratí tú správnu a výnimočnú chuť.

Mnoho druhov byliniek ako napríklad petržlen a paž

2. Pridávanie prísad v nesprávnom poradí
Zdroj: Pixabay

3. Zabúdate, že niektoré jedlá k sebe nepatria

Správa potravín a liečiv pre USA (vládna agentúra, zodpovedná za kontrolu a reguláciu potravín, potravinových doplnkov, liečiv, kozmetických prípravkov, lekárskych prístrojov, biofarmaceutických a krvných produktov) odporúča nedržať v tesnej blízkosti

3. Zabúdate, že niektoré jedlá k sebe nepatria
Zdroj: Pixabay

Reklama

4. Chladničku nečistíte dosť často

Kedy ste naposledy poriadne, hĺbkovo vyčistili svoju chladničku? Niektorí raz za rok, raz za mesiac niektorí ale nikdy. Zabúdame na to, že aj chladnička je súčasťou upratovania.

Čistiť by sme ju mali pritom aspoň raz do týždňa, a ak aj to padne

4. Chladničku nečistíte dosť často
Zdroj: Pixabay

5. Preplnená panvica

V panvici by malo mať jedlo dostatok miesta, tak, aby sa každá jeho časť dôkladne tepelne pripravila. Na panvici, z ktorej vám jedlo doslova vypadáva hrozí, že sa pokrm nebude variť rovnomerne a dôkladne.

5. Preplnená panvica
Zdroj: Pixabay

Reklama

6. Rozmrazovanie mäsa na linke

Nikdy by ste nemali rozmrazovať mäso tak, že ho len necháte na kuchynskej linke. Ani jeho kúsok. Tým, že sa mäso v izbovej teplote ohrieva, začnú v ňom rásť baktérie, a to už od teploty 4 stupňov Celzia.

Podľa Reader´s Digest existujú tri najbe

6. Rozmrazovanie mäsa na linke
Zdroj: Pixabay

7. Rovnakú handru alebo špongiu používate stále znovu

Špongie sú jedným z najšpinavších, ak nie úplne najšpinavšími vecami v kuchyni. Často ich pri čistení a upratovaní prehliadame, pretože práve ne pri tom využívame.

Ak umývate riady každý deň, mali by ste meniť špongiu aspoň raz za mesiac alebo

7. Rovnakú handru alebo špongiu používate stále znovu
Zdroj: Pixabay

8. Jedlo vkladáme do nevyhriatej rúry

Väčšina surovín, ktoré sú určené na pečenie – myslíme tým najmä pekárenské výrobky, nebude správne upečená, ak ich dáte piecť do nevyhriatej alebo chladnej rúry.

Buďte preto trpezliví a počkajte, kým sa ohreje na požadovanú teplotu. jedlo sa pr

8. Jedlo vkladáme do nevyhriatej rúry
Zdroj: Pixabay

9. Príliš často kontrolujete jedlo v rúre

V skutočnosti tým len spomaľujete proces varenia. Zakaždým, keď otvárate rúru, vpúšťate do nej studený vzduch, ktorý mení teplotu potrebnú na pečenie. Prestaňte teda jedlo tak často kontrolovať a nechajte jedlo, nech sa upečie podľa predpísaného času,

9. Príliš často kontrolujete jedlo v rúre
Zdroj: Pixabay

10. Dávate ešte horúce jedlo do chladničky

Medzi odborníkmi sa stále vedú debaty o tom, či je ho dobré dávať do chladničky alebo nie. Zaužívané pravidlo však znie, že horúce jedlo v chladničke nie je pre naše zdravie dobrá voľba. To isté platí aj v prípade mrazničky.

To neznamená, že mu

10. Dávate ešte horúce jedlo do chladničky
Zdroj: Pixabay

11. Nepripravujte na oleji mokrú zeleninu

Zelenina aj tak obsahuje dostatok vody, ale keď ju ešte dáte na rozpálený olej, bude prskať a spojenie oleja a vody neručí optimálny výsledok. Ak chcete zeleninu vysušiť, použite papierovú utierku.

11. Nepripravujte na oleji mokrú zeleninu
Zdroj: Pixabay

12. Porcujete alebo krájate už pripravené mäso, hneď po uvarení/upečení

Ak si kladiete otázku, prečo by malo mäso po tepelnej úprave „oddychovať“, odpoveď je jednoduchá. Ak necháte jedlo na chvíľu odstáť, bude šťavnatejšie a menej suché.

12. Porcujete alebo krájate už pripravené mäso, hneď po uvarení/upečení
Zdroj: Pixabay

13. Používate nesprávne druhy oleja

Niektoré z nich sa hodia nielen na varenie, smaženie či pečenie, ale aj na skrášľovanie tela. „Všeobecne platí, že tepelná stabilita je bod, pri ktorom sa olej začína prepaľovať, a podľa toho by sme sa mali orientovať.

Rastlinné oleje a tuky ne

13. Používate nesprávne druhy oleja
Zdroj: Pixabay

14. Umývate mäso

Aj keď si možno myslíte, že umývanie surového kuraťa, iných druhov hydiny a mäsa pred varením pomáha odstrániť baktérie a zabrániť chorobám z jedla, opak je pravdou.

Voda, ktorou oplachujete hydinu, totiž nie je dostatočne horúca na to, aby sku

14. Umývate mäso
Zdroj: Pixabay

15. Vzdialite sa od panvice, na ktorej smažíte cesnak

Cesnak sa používa vo väčšine jedál a je o ňom známe, že sa veľmi rýchlo spaľuje. Zvyčajne trvá iba 30 sekúnd, kým je cesnak na panvici pripravený, preto ak to „prešvihnete“, môže vám zničiť celé jedlo.

Ak teda takto pripravujete jedlo, neodchád

15. Vzdialite sa od panvice, na ktorej smažíte cesnak
Zdroj: Pixabay

16. Ingrediencie pridávame „od oka“

Platí to najmä pri pečení. Najmä vtedy dodržujte presné množstvá, pretože práve na ich vyvážení stojí celý recept. Tým, že jednu zložku dáte v inom množstve alebo preskočíte zmeníte výsledok.

16. Ingrediencie pridávame „od oka“
Zdroj: Pixabay

17. Nepridávajte vodu do jedla, kým to nie je nutné

Pokiaľ recept výslovne nevyžaduje vodu, nepridávajte ju tam, len „preto že“. Voda je nevýrazná a ak jej dáme priveľa napríklad do polievky, bude bez chuti.

Ak do jedla patrí, tak ju pridávajte pri menšom ohni, pretože veľa surovín si pri varení

17. Nepridávajte vodu do jedla, kým to nie je nutné
Zdroj: Pixabay

18. Príliš skoro solíme

Mali by ste počkať, kým jedlo nebude takmer uvarené a až potom pridávať soľ. Ak však napríklad omáčku osolíte príliš skoro, následným varením sa jeho množstvo len zredukuje (odparí sa voda) a jedlo môže byť nakoniec príliš slané. A z toho sa už ťažko d

18. Príliš skoro solíme
Zdroj: Pixabay

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT