Všimli ste si, že reštauračné servery presadzujú špeciality dňa? Ich dôvody pritom bývajú skôr ekonomické ako kulinárske. "Keď sa idem najesť do iných reštaurácií, nikdy si neobjednávam špeciály," hovorí pre Reader´s Digest šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Alberto Morreale z Farmer's Bottega v San Diegu.
"Niektoré reštaurácie ponúkajú špeciality dňa podľa toho, čomu končí dátum spotreby alebo hrozí vyhodenie. Týchto surovín sa zbavujú rýchlejšie." Namiesto toho požiada, aby mu odporučili jedlo pripravené z miestnych surovín alebo čerstvé potraviny, ktoré im doručili v ten deň.
Všimli ste si, že reštauračné servery presadzujú špeciality dňa? Ich dôvody pritom bývajú skôr ekonomické ako kulinárske. "Keď sa idem najesť do iných reštaurácií, nikdy si neobjednávam špeciály," hovorí pre Reader´s Digest šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Alberto Morreale z Farmer's Bottega v San Diegu.
"Niektoré reštaurácie ponúkajú špeciality dňa podľa toho, čomu končí dátum spotreby alebo hrozí vyhodenie. Týchto surovín sa zbavujú rýchlejšie." Namiesto toho požiada, aby mu odporučili jedlo pripravené z miestnych surovín alebo čerstvé potraviny, ktoré im doručili v ten deň.
"Pri objednávaní si dám takmer čokoľvek, ale nikdy to nie je kuracie mäso, lebo v mnohých reštauráciách býva podávané prepečené," dodáva pre Reader´s Digest Ryan Ososky, šéfkuchár modernej americkej kuchyne The Church Key v západnom Hollywoode.
Ososky pritom vo svojom postoji ku kuraciemu mäsu nie je sám. Podľa webovej stránky Food Network sa šéfkuchári vyhýbajú objednávaniu kurčiat v reštauráciách z mnohých dôvodov, vrátane prehnanej ceny a nedostatku originality.
Kuracie mäso je jedným z mnohých jedál, ktoré šéfkuchári preferujú pripravené doma. Cestoviny a jednoduché jedlá, akými sú napríklad grilované syry, sú tiež na začiatku zoznamu.
Vzhľadom na to, že väčšina trhov s rybami nedoručuje ryby cez víkendy, mnohí sa držia pravidla o tom, že ryby si v pondelok v reštaurácii neobjednávajú. Šéfkuchári milujú sviežosť, preto sa im viacerí z nich v tento deň vyhýbajú.
Na druhej strane tí, ktorí ak vidia, že sa reštaurácia nachádza pri pobreží, rozhodnú sa aj pre morské plody. Pokiaľ ide o ustrice, tak sa šéfkuchár Mark Nichols, ktorý vlastní vysokokvalitný cateringový servis JC's Catering, surovým ustriciam vyhýba.
A to vtedy, ak by boli zozbierané viac ako 160 kilometrov od danej reštaurácie. "Ak sa s nimi nesprávne manipuluje alebo sa nesprávne skladujú, môžu vás zabiť," vysvetľuje pre Reader´s Digest.
Ak chcete čerstvé, miestne potraviny, mali by ste sa vyhnúť reťazcom. "Zvyčajne sa držím ďalej od veľkých reťazcov, pretože zvyčajne sa tam všetko dováža zmrazené, a to raz alebo dvakrát týždenne," hovorí Nichols.
"Vždy si tiež všímam ponuku. Ak je dlhšia ako dve strany, musia mať k dispozícii široký inventár potravín. Preto je viac než pravdepodobné, že tu čerstvé jedlo alebo potraviny nedostanete.“
Košík s pečivom môže byť akokoľvek lákavý, faktom ale ostáva, že ak koluje reštauráciou alebo zo stola na stôl, dotýkali sa ho už mnohé ruky a my nevieme aké.
Mnohí šéfkuchári odkazujú, aby ste si na to dali pozor. Nielenže sú tieto lahodné bochníky a pečivo plné sacharidov a kalórií, ale môžu byť tiež plné baktérií.
Rastlinné jedlá môžu byť mimoriadnymi kulinárskymi zážitkami - alebo aj bežnými a nudnými. "Keď sa rozhodujem pre reštauráciu, mám tendenciu držať sa ďalej od podnikov, akým je napríklad House Salad," hovorí Kayson Chong, šéfkuchár The Venue v Los Angeles.
"Skôr ocením keď šéfkuchár vytvorí niečo nové zo sezónnych produktov alebo zvolí zaujímavé kombinácie," hovorí šéfkuchár michelinskej reštaurácie Suvir Saran. On sám má tendenciu vyhýbať sa vegetariánskym jedlám, napriek tomu, že je milovníkom zeleniny.
"Radšej by som si objednal zo sekcie predjedál a vytvoril si vlastné jedlo." Medzi zeleninu, ktorú si Saran neobjednáva patrí napríklad tekvica. "Väčšina kuchárov, pochádzajúcich z USA má veľmi odlišné chápanie toho, čo je to za zeleninu.“
Dokonca aj vtedy, keď ste hladní a čakáte, kým vám pripravia váš stôl, vyhnite sa barovému občerstveniu, uvádza Reader´s Digest. Misky sa len zriedka premývajú, takže si môžete privodiť baktérie alebo aj chrípku.