Logo

  • Dnešné vydanie HN
    • Profil
    • Zmena údajov
    • Zmena hesla
    • Adresy
    • História objednávok
    • Kontakt
    • Aktivácia predplatného
    • Zrušenie účtu
    • Odhlásiť
  • HNonline
  • Stratégie
  • Svetevity
  • Cestovné poriadky
  • RunGO
  • Mediweb
  • Dia
  • Konferencie
  • HNClub
  • MAFRA Slovakia
  • Akcie a zľavy
  • Solventné firmy
  • Predplatné
  • Newsletter
Predplatné
  • Tech
  • Kultúra
  • Bývanie
  • Osobnosti
  • Dizajn
  • Gastro
  • Cestovanie
HNstyle
Zavrieť

Jedlá, ktoré si šéfkuchári v reštaurácií nikdy nedávajú

Nie je to také špeciálne, ako to znie

Všimli ste si, že reštauračné servery presadzujú špeciality dňa? Ich dôvody pritom bývajú skôr ekonomické ako kulinárske. "Keď sa idem najesť do iných reštaurácií, nikdy si neobjednávam špeciály," hovorí pre Reader´s Digest šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Alberto Morreale z Farmer's Bottega v San Diegu.

"Niektoré reštaurácie ponúkajú špeciality dňa podľa toho, čomu končí dátum spotreby alebo hrozí vyhodenie. Týchto surovín sa zbavujú rýchlejšie." Namiesto toho požiada, aby mu odporučili jedlo pripravené z miestnych surovín alebo čerstvé potraviny, ktoré im doručili v ten deň.

Zavrieť
1/8
Nie je to také špeciálne, ako to znie
Zdroj: Pixabay

Jedlá, ktoré si šéfkuchári v reštaurácií nikdy nedávajú

Nie je to také špeciálne, ako to znie

Všimli ste si, že reštauračné servery presadzujú špeciality dňa? Ich dôvody pritom bývajú skôr ekonomické ako kulinárske. "Keď sa idem najesť do iných reštaurácií, nikdy si neobjednávam špeciály," hovorí pre Reader´s Digest šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Alberto Morreale z Farmer's Bottega v San Diegu.

"Niektoré reštaurácie ponúkajú špeciality dňa podľa toho, čomu končí dátum spotreby alebo hrozí vyhodenie. Týchto surovín sa zbavujú rýchlejšie." Namiesto toho požiada, aby mu odporučili jedlo pripravené z miestnych surovín alebo čerstvé potraviny, ktoré im doručili v ten deň.

Nie je to také špeciálne, ako to znie
Zdroj: Pixabay

Reklama

NIE kuraciemu mäsu

"Pri objednávaní si dám takmer čokoľvek, ale nikdy to nie je kuracie mäso, lebo v mnohých reštauráciách býva podávané prepečené," dodáva pre Reader´s Digest Ryan Ososky, šéfkuchár modernej americkej kuchyne The Church Key v západnom Hollywoode.

Ososky pritom vo svojom postoji ku kuraciemu mäsu nie je sám. Podľa webovej stránky Food Network sa šéfkuchári vyhýbajú objednávaniu kurčiat v reštauráciách z mnohých dôvodov, vrátane prehnanej ceny a nedostatku originality.

Kuracie mäso je jedným z mnohých jedál, ktoré šéfkuchári preferujú pripravené doma. Cestoviny a jednoduché jedlá, akými sú napríklad grilované syry, sú tiež na začiatku zoznamu.

NIE kuraciemu mäsu
Zdroj: Pixabay

Ak v blízkosti reštaurácie necítime morský slaný vzduch, ustriciam sa vyhneme

Vzhľadom na to, že väčšina trhov s rybami nedoručuje ryby cez víkendy, mnohí sa držia pravidla o tom, že ryby si v pondelok v reštaurácii neobjednávajú. Šéfkuchári milujú sviežosť, preto sa im viacerí z nich v tento deň vyhýbajú.

Na druhej strane tí, ktorí ak vidia, že sa reštaurácia nachádza pri pobreží, rozhodnú sa aj pre morské plody. Pokiaľ ide o ustrice, tak sa šéfkuchár Mark Nichols, ktorý vlastní vysokokvalitný cateringový servis JC's Catering, surovým ustriciam vyhýba.

A to vtedy, ak by boli zozbierané viac ako 160 kilometrov od danej reštaurácie. "Ak sa s nimi nesprávne manipuluje alebo sa nesprávne skladujú, môžu vás zabiť," vysvetľuje pre Reader´s Digest.

Ak v blízkosti reštaurácie necítime morský slaný vzduch, ustriciam sa vyhneme
Zdroj: Pixabay

Reklama

Milujete čerstvé potraviny? Rozoznajte ich ešte pred objednávaním

Ak chcete čerstvé, miestne potraviny, mali by ste sa vyhnúť reťazcom. "Zvyčajne sa držím ďalej od veľkých reťazcov, pretože zvyčajne sa tam všetko dováža zmrazené, a to raz alebo dvakrát týždenne," hovorí Nichols.

"Vždy si tiež všímam ponuku. Ak je dlhšia ako dve strany, musia mať k dispozícii široký inventár potravín. Preto je viac než pravdepodobné, že tu čerstvé jedlo alebo potraviny nedostanete.“

Milujete čerstvé potraviny? Rozoznajte ich ešte pred objednávaním
Zdroj: Pixabay

Pečivo (zostatkové či zdieľané)

Košík s pečivom môže byť akokoľvek lákavý, faktom ale ostáva, že ak koluje reštauráciou alebo zo stola na stôl, dotýkali sa ho už mnohé ruky a my nevieme aké.

Mnohí šéfkuchári odkazujú, aby ste si na to dali pozor. Nielenže sú tieto lahodné bochníky a pečivo plné sacharidov a kalórií, ale môžu byť tiež plné baktérií.

Pečivo (zostatkové či zdieľané)
Zdroj: Pixabay

Reklama

Jedlá na rastlinnej báze

Rastlinné jedlá môžu byť mimoriadnymi kulinárskymi zážitkami - alebo aj bežnými a nudnými. "Keď sa rozhodujem pre reštauráciu, mám tendenciu držať sa ďalej od podnikov, akým je napríklad House Salad," hovorí Kayson Chong, šéfkuchár The Venue v Los Angeles.

"Skôr ocením keď šéfkuchár vytvorí niečo nové zo sezónnych produktov alebo zvolí zaujímavé kombinácie," hovorí šéfkuchár michelinskej reštaurácie Suvir Saran. On sám má tendenciu vyhýbať sa vegetariánskym jedlám, napriek tomu, že je milovníkom zeleniny.

"Radšej by som si objednal zo sekcie predjedál a vytvoril si vlastné jedlo." Medzi zeleninu, ktorú si Saran neobjednáva patrí napríklad tekvica. "Väčšina kuchárov, pochádzajúcich z USA má veľmi odlišné chápanie toho, čo je to za zeleninu.“

Jedlá na rastlinnej báze
Zdroj: Pixabay

Pochutiny – ani keď ste hladní

Dokonca aj vtedy, keď ste hladní a čakáte, kým vám pripravia váš stôl, vyhnite sa barovému občerstveniu, uvádza Reader´s Digest. Misky sa len zriedka premývajú, takže si môžete privodiť baktérie alebo aj chrípku.

Pochutiny – ani keď ste hladní
Zdroj: Pixabay

Odkazy

  • Predplatné
  • Práca u nás
  • HNClub
  • HNkonferencie
  • Inzercia
  • Online inzercia
  • AIM monitor
  • Kontakt
  • GDPR
  • Štatúty súťaží
  • Newsletter
#

Sociálne siete

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • YouTube
  • HN v AppStore
  • SMS predplatné

Stiahnite si appku

Available on the App Store
Get it on Google Play

MAFRA Slovakia a.s. | Nobelova 34 | 836 05 Bratislava 3 (mapa)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

MAFRA Slovakia, a.s. je členom skupiny AGROFERT