Lukáš Benzl stojí na čele Českej asociácie umelej inteligencie. FOTO: ITAPA
StoryEditor

Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné

04.04.2024, 14:46
  • Riaditeľ Českej asociácie umelej inteligencie Lukáš Benzl vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Ako sa čo najúčinnejšie ochrániť pred kyberpodvodníkmi zneužívajúcimi nové technológie.
  • Ktoré profesie môže ohrozovať rozvoj umelej inteligencie.
  • Či sa v budúcnosti nezaobídeme bez regulácie AI.

Minulý rok sme zaznamenali prudký rast vo vývoji umelej inteligencie. Zároveň s tým rastú obavy z jej zneužitia. V ktorých sektoroch existujú najväčšie hrozby zo strany rôznych kyberzločincov?

Ja by som bol na pozore predovšetkým v oblasti všetkých finančných služieb. Pochopiteľne, banky robia mnoho pre to, aby chránili svojich klientov. Existujú tu však aj nebankové inštitúcie, ku ktorým sa ľudia niekedy obracajú, prípadne rôzne investičné platformy. Dosť sme si zažili aj v oblasti kryptomien, ktoré boli taktiež plné všelijakých scamov. Tu všade by som bol jednoznačne veľmi opatrný, pretože, koniec-koncov, ide v prvom rade o peniaze.

Čo by ste teda odporučili ľuďom, ako by sa mali zachovať, aby nenaleteli podvodníkom?

Asi by som bol celkovo obozretnejší vo všetkých možných prípadoch, keď nás kontaktuje niekto s cieľom získať o nás informácie. My sa primárne venujeme firemnému prostrediu, kde často nemusí ísť iba o peniaze, ale napríklad o informácie. Niekto zavolá syntetickým hlasom vedúceho pracovníka a spýta sa ho – za koľko, prosím, bola tamtá zmluva? A sme v tamtom výberovom konaní? Je tak schopný získať informáciu, ktorá môže danej firme finančne uškodiť, prípadne nejakým spôsobom poškodiť jej reputáciu.

Ďalšie obavy súvisia s tým, že niektoré zamestnania stratia svoje opodstatnenie, keďže ľudí nahradia stroje. Ktoré profesie patria medzi najohrozenejšie?

Veľmi dobre ste identifikovali, že jednou z hlavných obáv je práve strata zamestnania. Niektoré zahraničné firmy už dnes prepúšťajú nemalé množstvo zamestnancov. Ja by som povedal, že ohrozené sú najmä profesie založené na veľkom množstve repetitívnej administratívnej práce. Pokiaľ sa nemýlim, tak ide o zamestnania, ktoré dostali prezývku biele golieriky. Sú to predovšetkým kancelárske profesie, ktorých náplňou je tvorba textov, tabuliek a podobne.

Prídu títo ľudia v blízkej dobe o prácu?

Dosť bude záležať od prístupu samotného zamestnávateľa. On v celom tomto procese môže veľmi dobre identifikovať príležitosť, napríklad tým, že sa pokúsi rozšíriť kompetencie svojich zamestnancov a delegovať im nejakú novú prácu. Ľudia tak budú mať viac času venovať sa kreatívnejším činnostiam s vyššou pridanou hodnotou. Bolo by však naivné myslieť si, že každý zamestnávateľ k tomu pristúpi takto svedomito. Reálne bude dochádzať skôr k tomu, že v niektorých oblastiach, ako je napríklad administratíva alebo callcentrá, budú firmy skutočne znižovať stavy zamestnancov.

Dnes to je ešte stále doména žánru sci-fi, ale viete si predstaviť že by sa umelá inteligencia úplne vymkla ľuďom spod kontroly ľudí a začala žiť svojim vlastným životom, ktorý by mohol postupne ohrozovať našu samotnú existenciu?

Ja si to predstaviť viem, ale celkom úprimne si myslím, že to tak skoro nebude. Celý svet teraz sústreďuje svoj zrak k tomu, aby sa to nestalo. Samozrejme, odborná obec pracuje s niekoľkými katastrofickými alebo postapokalyptickými scenármi. Niektoré z nich znejú práve ako zo sveta sci-fi, iné zase ako z nejakého hororu alebo drámy. Aktuálne však robíme maximum pre to, aby sa to nemohlo stať. A ja verím, že je v záujme nás všetkých, aby sme to mali pod kontrolou.

image

Ženy v IT? Sme na tom lepšie než Česi, ale za zvyškom Európy stále zaostávame, tvrdí pre HN šéfka Aj Ty v IT

Čiže každý vývoj treba podriadiť tomu, aby boli takéto hrozby vopred vylúčené?

Je dobré baviť sa o tom, ale nevidím to tak, že by sme to mali brať ako niečo, na čo sa treba upínať. Skrátka majme to pod kontrolou, bavme sa o tom, diskutujme a regulujme, ale zároveň je tu hromada pozitívnych vecí, ktoré treba riešiť skôr.

Hrozby týkajúce sa nových technológií prichádzajú aj zo strany veľmocí, ktoré ich môžu zneužiť na presadzovanie svojich geopolitických záujmov...

Nie je asi žiadnym prekvapením, že technológie môžu byť zneužívané v rámci propagandy. K tomu by som však rád povedal, aby sme umelú inteligenciu nebrali iba ako zbraň, ale aj ako obranu. Je totiž dosť možné, že sa dočkáme doby, keď budú proti sebe stáť dve umelé inteligencie – jedna bude útočiť, druhá zase brániť.

Opäť sa vraciame k predchádzajúcej myšlienke zo sveta sci-fi, že vojny budúcnosti zvedú stroje a nie ľudia...

To sa však netýka len klasických, ale aj informačných vojen. Bude asi úplne logickou cestou, keď sa proti veľkým objemom informácií či správ dokážeme účinne brániť iba rovnakou technológiou. Uvidíme, kedy bude ktorá technológia o krok popredu a akým spôsobom sa to tempo bude vyrovnávať. V každom prípade je pravdou, že umelú inteligenciu musíme brať už teraz aj ako potenciálne veľmi nebezpečnú zbraň v rámci geopolitických aktivít niektorých mocností.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 63% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-14 15:30:36 - Feat.: 0 - Title: Investičný analytik pre HN: Víťazom tohto roka môže byť pokojne i bitcoin. Vlani sa nedarilo energiám a doláru 02 - Modified: 2024-01-02 13:22:25 - Feat.: 0 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Vzostup globálneho juhu pod hlavičkou BRICS. Ako si protipól Západu posilňuje svoje pozície? 03 - Modified: 2023-11-23 07:07:03 - Feat.: 0 - Title: Šéf spoločnosti Miele pre HN: Umelá inteligencia vám dnes pomôže už aj s prípravou obľúbeného jedla 04 - Modified: 2023-11-22 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Taiwanský minister životného prostredia: spolupracujeme so svetom na budúcnosti s nulovými čistými emisiami
01 - Modified: 2024-04-04 07:09:23 - Feat.: - Title: Google zvažuje spoplatnenie služieb založených na generatívnej umelej inteligencii 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-02 12:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Galéria nádeje. Fotografka pomocou umelej inteligencie ukázala chorým ľuďom ich budúcnosť, ktorej sa možno nedožijú
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
04. apríl 2024 23:38