Ikonický Palác kultúry a vedy v centre Varšavy je dnes obklopený novými modernými mrakodrapmi. Úplne vľavo je najvyššia budova Európskej únie, 310 metrov vysoký Varso Tower z dielne slovenského developera HB Reavis. FOTO: HN/Pavel Novotný
StoryEditor

Reportáž HN: Najvyšší mrakodrap Únie so slovenskou pečaťou i zábava vo fabrikách. Varšava dostáva modernú tvár

21.07.2023, 12:39
  • Poľská metropola sa i vďaka stámiliónovým developerským projektom mení na centrum biznisu strednej a východnej Európy.
  • Ikonický Palác kultúry a vedy je obklopený novými mrakodrapmi, ďalšie sú vo výstavbe.
  • Vo Varšave sa nachádza i najvyššia budova v Európskej únii – 310 metrov vysoký Varso Tower z dielne slovenského developera HB Reavis.

Ak ste ju navštívili pred desiatimi rokmi, určite vám neuniklo, že jej centru dominoval ikonický Palác kultúry a vedy z prvej polovice 50. rokov minulého storočia – dar sovietskeho vodcu Josifa Stalina Poliakom. Keď prídete do Varšavy dnes, takmer ju nespoznáte – palác prezývaný tiež Stalinova pomsta, ktorý bol až do predvlaňajšieho roku najvyššou budovou v Poľsku, sa krčí medzi vysokými mrakodrapmi. A ten úplne najvyšší – 310 metrov vysoký Varso Tower, ktorý nahradil Palác kultúry a vedy v pozícii absolútneho rekordéra – nesie pečiatky slovenského developera HB Reavis. „Varšava je mesto, ktoré sa transformovalo zo škaredého káčatka – čo je pochopiteľné vzhľadom na fakt, že bolo takmer totálne zničené počas druhej svetovej vojny a trpelo viac ako 40 rokov pod komunistami – na vibrujúce, dynamické a vzrušujúce miesto na život aj návštevu,“ tvrdí pre HN Richard Stephens, zakladateľ a editor spravodajskej mediálnej spoločnosti The Poland Observer žijúci už niekoľko rokov vo Varšave.

Vždy iná Varšava

Nech už Európska únia či západné krajiny vyčítajú Poľsku nedostatky v oblasti právneho štátu či ďalšie veci, faktom zostáva, že naši severní susedia zažívajú nevídaný rozvoj. Investujú miliardy eur do infraštruktúry, budujú diaľnice i rýchlostné komunikácie neporovnateľne vyšším tempom než my. Všimnete si to aj pri prechádzke alebo jazde Varšavou, kde je veľa ulíc rozkopaných. Dá sa povedať, že počas každej návštevy zažijete trochu inú poľskú metropolu.

image

Z vyhliadkovej plošiny na vrchu Varso Tower máte 360-stupňový panaromatický výhľad na celú Varšavu. FOTO: HN/Pavel Novotný

A do bodky to platí aj pri nových developerských projektoch. Jeden z tých, ktoré budú formovať sviežu tvár hlavného mesta, je projekt Towarowa 22. Leží v centrálnej varšavskej štvrti Wola – len na skok od hlavnej železničnej stanice a Paláca kultúry a vedy.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 69% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 04 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 05 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 19:54