Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pre ceny energií v budúcom roku bude kľúčová geopolitická situácia, ropa môže zdražieť

22.10.2023, 09:04
Autor:
ČTKČTK

Vplyv geopolitickej situácie na ceny elektriny a plynu sa podľa analytika spoločnosti XTB Jiřího Tylečka ukázal pri nedávnom raste cien plynu na burze.

Ceny elektriny a zemného plynu by mali vo zvyšku tohto a počas budúceho roka zostať na stabilnej úrovni, výraznejšie zdražovanie ani zlacňovanie by nastať nemalo.

Naopak, ceny ropy a pohonných látok môžu ďalej rásť. Zhodli sa na tom analytici. Podľa nich bude pre vývoj cien komodít kľúčový najmä ďalší vývoj geopolitickej situácie vo svete, hlavne potom na Blízkom východe.

Vplyv politiky na burzu

Vplyv geopolitickej situácie na ceny elektriny a plynu sa podľa analytika spoločnosti XTB Jiřího Tylečka ukázal pri nedávnom raste cien plynu na burze.

"Avšak dlhodobý efekt nečakám a ceny plynu aj elektriny by mohli zostať v budúcom roku stabilné. Pri krajine by ich mohol držať horší stav európskej ekonomiky, naopak k rastu by mohli prispieť vyššie ceny emisných kvót," uviedol Tyleček.

image

Štyri mýty o Blízkom východe. Hrôza Izraela ponúka šancu zmeniť myslenie, ktoré viedlo k jeho chybám

Zákazníci by sa podľa neho navyše mohli dočkať aj v nasledujúcich mesiacoch výhodnejších ponúk od dodávateľov, ktorí postupne nakupujú lacnejšie budúce kontrakty na burze.

"Najvýraznejšie zľavy však už boli dosiahnuté a v nasledujúcich mesiacoch je už v takej miere, ako sme boli doteraz svedkami v tomto roku, nečakám," dodal Tyleček, podľa ktorého už pomaly nastáva vhodná chvíľa na zafixovanie cien.

Eskalácia a ceny plynu

Na previazanosť cien zemného plynu s dianím vo svete upozornil tiež analytik Purple Trading Petr Lajsek. Ceny podľa neho môžu vyhnať nahor najmä ďalšie eskalácie konfliktu na Blízkom východe alebo pokračovanie štrajkov producentov LNG v Austrálii.

Pozitívnu úlohu však na rozdiel od trhu s ropou bude podľa neho hrať obmedzenie závislosti Európy od ruského plynu a naplnenosť zásobníkov.

"Počas roka očakávame spotové ceny zemného plynu na burze medzi 40 a 80 eurami za megawatthodinu, teda pomerne výrazne pod vládnym cenovým stropom. Výrazného cenového skoku sa tak spotrebitelia zatiaľ báť nemusia," poznamenal Lajsek s tým, že ceny plynu sa premietnu aj do ceny elektriny.

image

Stredoeurópska energetika sa radikálne mení a pracovití Slováci majú šancu sa na nej podieľať

"Podobného nárastu ako v roku 2022 sa báť nemusíme. Spotrebitelia sa však výrazného zlacnenia zrejme nedočkajú, pád cien na burze vykompenzuje vrátenie poplatkov za obnoviteľné zdroje a poplatkov za distribúciu, "dodal Lajsek. Výraznejšie by sa podľa neho nemalo prejaviť ani očakávané zrušenie vládneho stropu ku koncu roka.

Hranica 100 dolárov za barel

Ešte výraznejšie sa podľa analytikov prejaví vo zvyšku tohto roka a počas toho budúceho napätia na Blízkom východe v cenách ropy, pretože región je pre jej produkciu kľúčový.

Lajsek v tejto súvislosti uviedol, že ďalšia eskalácia konfliktu v Izraeli alebo zapojenie aj ďalších štátov do neho by mohlo vyhnať ceny ropy Brent vysoko nad úroveň 100 dolárov za barel.

V takom prípade by však podľa neho potupne zafungoval trh, kedy vyššia cena by mohla viesť k zvýšenej produkcii a naopak zníženej spotrebe, čo by zase tlačilo cenu ropy nadol.

Vplyv na ceny ropy by podľa neho mala mať aj hospodárska situácia v Číne alebo USA, kľúčová však bude produkcia kartelu OPEC a Ruska.

"Pre odhadnutie vývoja cien ropy na budúci rok je tak príliš veľa premenných. Je však dosť možné, že si na vyššie ceny ropy budeme musieť zvyknúť. Aj vzhľadom na to, že by celosvetová spotreba ropy mala v budúcom roku opäť vzrásť, tak očakávam priemernú cenu ropy Brent v roku 2024 okolo 90 dolárov za barel, "povedal Lajsek.

Ďalší vývoj konfliktu v Izraeli bude kľúčový pre ceny ropy aj podľa Tylečka. "V prípade jeho rozšírenia by bola ohrozená značná časť globálnej produkcie, čo sa samozrejme prejavuje na vyššej rizikovej prirážke v cenách ropy," uviedol.

Prípadné rozšírenie konfliktu by podľa neho mohlo ceny pohonných hmôt postupne dostať až k 50-korunovej hranici. "Avšak hlavným scenárom je postupne upokojenie situácie, ktoré by malo ropu udržať na dvojciferných úrovniach," dodal analytik.

01 - Modified: 2023-10-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Štyri mýty o Blízkom východe. Hrôza Izraela ponúka šancu zmeniť myslenie, ktoré viedlo k jeho chybám 02 - Modified: 2023-10-19 15:06:20 - Feat.: 1 - Title: Strašiak v podobe zdraženia energií. V hre sú aj hybridné ceny pre domácnosti, na ťahu je Saková 03 - Modified: 2023-10-19 07:23:28 - Feat.: 1 - Title: Japonský zahraničný obchod bol v septembri v prebytku, prekonal tak očakávania ekonómov
01 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie 02 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-26 07:40:44 - Feat.: - Title: Ceny priemyselných výrobcov v marci medziročne klesli o 15 percent, sú za tým lacnejšie energie 04 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 05 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 12:34