Ilustračná fotografia. FOTO: Dreamstime
StoryEditor

Česká inflácia klesá vďaka porovnávacej základni, jej pokles sa spomalí

13.07.2023, 10:25
Autor:
ČTKČTK

Podľa hlavného ekonóma Banky Creditas Petra Dufka inflácia klesá len vďaka porovnávaciemu základu, nie preto, že by zlacňovali tovary a služby.

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Česku zvoľňuje najmä vplyvom vysokej vlaňajšej porovnávacej základne. Zhodujú sa na tom analytici pri hodnotení júnovej inflácie, ktorá v súlade s očakávaniami trhu klesla na 9,7 percenta z májových 11,1 percenta. V druhom polroku podľa analytikov pokles inflácie spomalí, ku koncu roka ju očakávajú okolo siedmich percent. 

"Júnový pokles medziročnej inflácie bol rovnako ako v predchádzajúcich mesiacoch ťahaný prevažne vplyvom vysokej porovnávacej základne z minulého roka," uviedol hlavný ekonóm Českej bankovej asociácie Jakub Seidler. K medziročnému zvoľneniu inflácie podľa neho prispela väčšina sektorov, hoci v rade z nich ceny oproti máju vzrástli.

image

Naša ekonomika sa výkonnosťou v poslednom čase nepribližovala k priemeru EÚ. A stagnácia stále trvá

Tovary a služby nezlacneli

Podľa hlavného ekonóma Banky Creditas Petra Dufka inflácia klesá len vďaka porovnávaciemu základu, nie preto, že by zlacňovali tovary a služby. "Pritom existuje priestor na rýchlejší pokles inflácie stále existuje. Vytvára ho silná koruna, klesajúce náklady v medzinárodnej doprave, ako aj zlacňujúce suroviny a energie," uviedol Dufek. "Aj keď Česko má najviac utlmený dopyt zo všetkých krajín EÚ, na cenách v obchode to rozhodne ešte vidieť nie je," dodal.

V ďalších mesiacoch bude inflácia podľa analytikov naďalej spomaľovať. "Vplyv zvýšenia spotrebnej dane z nafty od augusta do inflácie bude vzhľadom na hmotnosť nafty v spotrebnom koši zanedbateľný," poznamenal analytik spoločnosti Akcenta Miroslav Novák. "Vzhľadom na vývoj cien poľnohospodárskych výrobcov sa uzatvára aj priestor na zdražovanie potravín," doplnil.

image

Česká ekonomika bude stagnovať, v budúcom roku stúpne o dve percentá. Mzdy môžu reálne rásť už tento rok

Znižovanie inflácie

Tempo znižovania inflácie sa však zníži, zhodujú sa odborníci. "Zatiaľ čo pokles medziročnej inflácie v prvej polovici roka bol relatívne rýchly, v druhej polovici roka sa pokles spomalí a medziročná inflácia pravdepodobne neklesne pod sedempercentnú hranicu," uviedol Seidler.

"V treťom štvrťroku bude tempo poklesu inflácie s najväčšou pravdepodobnosťou ďalej slabnúť. Na vine bude najmä menej priaznivá základňa, čo sa bude týkať napríklad imputovaného nájomného, cien potravín či pohonných látok, "uviedol ekonóm Unicredit Bank Patrik Rožumberský.

"V závere tohto roka by sa celková medziročná inflácia mohla nachádzať v oblasti siedmich percent s výhľadom na ďalšie výrazné spomalenie medziročného rastu spotrebiteľských cien na začiatku roka 2024," súdi hlavný ekonóm Generali Investments CEE Radomír Jáč.

01 - Modified: 2023-07-12 14:36:20 - Feat.: 1 - Title: Naša ekonomika sa výkonnosťou v poslednom čase nepribližovala k priemeru EÚ. A stagnácia stále trvá 02 - Modified: 2023-07-11 08:43:47 - Feat.: 1 - Title: Česká ekonomika bude stagnovať, v budúcom roku stúpne o dve percentá. Mzdy môžu reálne rásť už tento rok 03 - Modified: 2023-07-10 15:13:20 - Feat.: 1 - Title: Proti biznisu s lôžkovými vozňami ťažil aj Heger. Železničiari ich chcú po novom nakúpiť za 38 miliónov
01 - Modified: 2024-05-02 18:50:31 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-04-30 18:38:26 - Feat.: - Title: Údaje o inflácii posilňujú dôveru v redukciu úrokov začiatkom júna, hlási predstaviteľ ECB Villeroy 04 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete 05 - Modified: 2024-04-30 13:22:51 - Feat.: - Title: Česká vláda podporila postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 21:52