Reuters
StoryEditor

Britský parlament schválil odklad brexitu, ďalšie referendum poslanci odmietli

14.03.2019, 17:23
Autor:
ČTKČTK
Za vládny návrh sa vyslovilo 412 poslancov, proti ich bolo 202.

Britský parlament dnes schválil návrh vlády na krátky jednorazový odklad brexitu. Kabinet chce o odloženie termínu z 29. marca na 30. júna požiadať Brusel v prípade, že britský parlament do 20. marca schváli dohodu o brexite, ktorú vlani s Bruselom dohodla premiérka Theresa Mayová.

Túto dohodu však Dolná snemovňa už dvakrát odmietla. Za vládny návrh sa vyslovilo 412 poslancov, proti ich bolo 202.

Hlasovaniu o návrhu kabinetu predchádzalo hlasovanie o troch dodatkoch, z ktorých ani jeden schválený nebol.

Poslanci postupne odmietli dodatky požadujúce odložiť brexit kvôli usporiadaniu nového referenda, odovzdať zodpovednosť za dianie okolo brexitu Dolnej snemovni a odložiť brexit na neurčito do doby, než bude nájdená zhoda ohľadne ďalšieho postupu.

Británia sa vo veci brexitu ocitla v patovej situácii, pretože parlament sa zatiaľ nedokázal zhodnúť na žiadnom riešení. Poslanci tento týždeň v utorok odmietli dohodu s Bruselom o podmienkach odchodu z európskeho bloku. Hneď v stredu však odhlasovali návrh, ktorý vládu vyzýva, aby za všetkých okolností vylúčila možnosť, že Británia Úniu opustí bez dohody, a teda bez jasného vymedzenia ďalších vzájomných vzťahov.

Premiérka podľa médií zrejme ešte dnes oznámi, že dohodu o brexite predloží parlamentu na hlasovanie tretíkrát, a to začiatkom budúceho týždňa. Nie je však jasné, čo sa stane, keď poslanci dohodu opäť odmietnu.

Vláda varovala, že v takom prípade môže byť odklad brexitu oveľa dlhší, čo by okrem iného znamenalo, že sa Británia bude musieť zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu plánovaných na máj.

O prípadný odklad termínu brexitu stanoveného článkom 50 Lisabonskej zmluvy musí Británia požiadať ostatné členské štáty EÚ. Ich zástupcovia sa zídu na summite v Bruseli koncom budúceho týždňa. Či by Únia taký odklad schválila nie je isté, predseda Európskej rady Donald Tusk však dnes oznámil, že by prezidentov a premiérov dvadsaťsedmičky vyzval, aby odklad brexitu umožnili.

Dohoda o vystúpení Británie z EÚ narazila v britskom parlamente najmä kvôli spornému bodu o takzvanej írskej poistke. Tá má predísť obnoveniu hraničného režimu medzi Írskom a Severným Írskom, u časti britských poslancov však vyvoláva obavy, že tento mechanizmus v sebe skrýva riziko trvalého pripútania Británie k  štruktúram Únie aj po brexitu. EÚ tvrdí, že toto riešenie vzišlo z dlhých rokovaní a ukázalo sa byť jedinou schodnou možnosťou.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:01