Reuters
StoryEditor

Dom bláznov. Mayová už nad brexitom nemá kontrolu, jej autorita je v troskách, píšu britské médiá

13.03.2019, 11:16
Autor:
ČTKČTK
Dolná snemovňa britského parlamentu v utorok odmietla brexitovú dohodu, ktorú s Bruselom vyrokovala britská premiérka Theresa Mayová.

Titulným stránkam britských denníkov dnes dominuje utorkové hlasovanie o brexitovej dohode s Bruselom, ktorú Dolná snemovňa opakovane odmietla. "Dom bláznov" napísal denník Daily Mail na adresu poslancov, ktorí s veľkou prevahou hlasovali proti dokumentu.

​Ďalšia porážka pre (premiérku Theresu) Mayovú a iba 16 dní do brexitu, konštatuje The Guardian. Daily Mirror poukazuje na chaos okolo prípadného brexitového odkladu a The Times na možnosť rezignácie Mayovej.

The Guardian utorkové dianie opísal tak, že Mayová "chrapľavým a slabnúcim hlasom" žiadala Dolnú snemovňu o prijatie dohody, avšak výsledok je pre ministerskú predsedníčku "ponižujúcou a zdrvujúcou novou ranou a katastrofickou porážkou".

​Daily Mirror poukazuje na neistotu, ktorá teraz Britániu čaká. "Mayová sa po ďalšej masívnej porážke vzdala a ponechala národ na mesiace v chaose," usudzuje denník.

"Poslanci uvrhli národ do chaosu"

Podľa Financial Times masívne odmietnutie dohody znamená, že Mayová už nad brexitom nemá kontrolu a jej autorita je v troskách. "Vyhnúť sa chaosu musí byť teraz prioritou - chaosu v parlamente, ktorý by mohli využiť extrémne sily zľava i sprava, aj chaosu v dôsledku neriadeného brexitu," napísali Financial Times.

Probrexitový Daily Mail za vinníkov považuje poslancov a Dolnú snemovňu označil za "dom bláznov". "Sľúbili, že zabezpečia brexit, za ktorý Británia hlasovala, a bolo to v ich moci. Včera (v utorok) večer však pohŕdaví poslanci namiesto toho zvolili alternatívu, ktorou náš národ uvrhli do chaosu," napísal Daily Mail.

Podľa denníka The Times hlasovanie Britániu uvrhlo do politickej krízy. "Kabinet sa dnes skoro ráno schádza a špekuluje sa, že konzervatívci možno Mayovú požiadajú, aby tento týždeň rezignovala, čo by znamenalo možné nové riešenia slepej uličky," dodáva denník.

"Koľko ešte musí Británia uniesť?"

The Sun v súvislosti s vystúpením Mayovej v parlamente, pri ktorom premiérka čelila zdravotným ťažkostiam, použil titulok Hororové predstavenie. Mayovej upravený brexitový plán podľa denníka v utorok večer ďalším odmietnutím skonal. Daily Express sa pýta, koľko ešte Británia dokáže uniesť. "Skoro 1000 dní po tom, čo Británia hlasovala za odchod z Európskej únie, zažila Mayová ďalšiu porážku, ktorá vyzerá, že sa brexit určite odloží, a ktorá marí nádej 17,4 milióna ľudí," píše denník.

Podľa spravodajského portálu Independent by bol potrebný dlhý čas na usporiadanie referenda či k prerokovaniu novej dohody, ktorá by bola následne predložená občanom na schválenie. "Ak by to znamenalo zostať v EÚ ďalších 21 mesiacov, ako naznačujú niektoré zdroje v Bruseli, bol by to dobre využitý čas a bolo by to oveľa lepšie ako unáhlený odchod," napísal portál v komentári.

Denník The Telegraph je presvedčený, že odmietnutím dohody prerokovanej premiérkou Mayovou zástancovia brexitu otvorili cestu, ktorá môže viesť k úplnému zrušeniu odchodu Británie z EÚ. Spojené kráľovstvo je podľa neho teraz vydané napospas náladám Európskej únie.

"V Británii už panuje len únava"

Škótsky denník The Scotsman napísal, že Británia má už "plné zuby bláznov v Dolnej snemovni, ktorí vážne uvažujú o neriadenom odchode z EÚ". "Môže sa zdať nepravdepodobné, že by (brexit bez dohody) poslanci podporili, ale podpora tohto scenára je stále tak veľká, že Theresa Mayová považovala za potrebné dať svojim poslancom voľnú ruku pri hlasovaní," uviedol The Scotsman v poznámkach.

Po utorkovom rozhodnutí Dolnej snemovne znovu odmietnuť brexitovú dohodu, ktorú s Bruselom vyrokovala britská premiérka Theresa Mayová, nezavládla panika, hnev, ani frustrácia. V Británii panuje už len únava, napísal dnes v komentári k vývoju okolo brexitu taliansky denník Corriere della Sera.

"A dosť ... Odchod. A síce hneď. Nech už to stojí čokoľvek," napísal rakúsky denník Kurier. "Znie to síce radikálne, ale odloženie brexitu by bolo len pokračovaním nekonečnej politiky chaosu," dodal.

Poučením z vývoja v Británii posledných rokov je podľa neho to, že v Londýne sú pri moci väčšinou politickí egomaniaci. "Pokračovanie v salámovej metóde by napáchalo nakoniec ešte väčšie škody," napísal Kurier. Iný rakúsky denník Der Standard však naopak vidí v odložení termínu brexitu jedinú možnosť, ako chaos odvrátiť.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:51