StoryEditor

Nižšie dane za plnenie noriem

22.05.2003, 00:00

Združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia navrhlo Ministerstvu financií SR, aby znížilo zdaňovanie nákladných vozidiel pri zohľadnení splnenia ekologických noriem. Súčasne združenie požiadalo, aby sa ďalej nezvyšovali sadzby spotrebnej dane z motorovej nafty, pretože jej súčasná úroveň prevyšuje o 14,7 % minimálne sadzby odporúčané Európskou úniou. "Česmad očakáva, že ministerstvo vytvorí priaznivé podmienky na podnikanie v cestnej doprave tak, aby slovenskí dopravcovia obstáli v súťaži s kapitálovo silnejšími firmami v rámci spoločného trhu po vstupe Slovenska do EÚ," uviedla generálna tajomníčka združenia Katarína Vinceová.
Združenie iniciovalo i vrátenie dane z pridanej hodnoty (DPH) pri nákupe motorovej nafty v Nemecku, pretože približne 20 % všetkých prepráv sa realizuje do Nemecka alebo cez Nemecko. Možnosť vrátenia DPH, ktorá v Nemecku dosahuje 16 %, by podľa Česmadu pomohla slovenským dopravcom zmierniť rast nákladov v súvislosti so zavedením poplatkov za používanie nemeckých diaľnic vo výške 0,15 až 0,17 eura za kilometer od septembra 2003. Česmad ďalej navrhol zrušiť správne poplatky za vydanie prepravného povolenia CEMT vo výške 20 až 30 tis. Sk a trvalého prepravného povolenia v sume 5 až 10 tis. Sk vzhľadom na predpokladaný vstup SR do EÚ, po ktorom by sa mala liberalizovať cestná doprava.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. máj 2024 20:13