StoryEditor

Odtlačky prstov aj v obchode

13.10.2004, 00:00
Odtlačky prstov už nie sú len trestnoprávnou záležitosťou a spôsobom na zvýšenie ochrany USA pred prípadným teroristickým útokom. Čoraz viac sa začínajú využívať aj vo vzťahu k zákazníkom v obchodnej sfére. Identifikáciu zákazníkov cez odtlačky prstov už začali využívať v supermarketoch v americkom štáte Južná Karolína na zrýchlenie obsluhy zákazníkov či na otváranie kabinetov so suvenírmi v útrobách Sochy slobody. Navyše, odtlačky sa čoraz častejšie využívajú aj namiesto hesiel na prihlásenie sa majiteľa na mobil či laptop, ako aj na rýchlejší prístup k trezorom.

Odtlačky prstov už nie sú len trestnoprávnou záležitosťou a spôsobom na zvýšenie ochrany USA pred prípadným teroristickým útokom. Čoraz viac sa začínajú využívať aj vo vzťahu k zákazníkom v obchodnej sfére.
Ako uviedol denník The Wall Street Journal Europe, identifikáciu zákazníkov cez odtlačky prstov už začali využívať v supermarketoch v americkom štáte Južná Karolína na zrýchlenie obsluhy zákazníkov či na otváranie kabinetov so suvenírmi v útrobách Sochy slobody. Navyše, odtlačky sa čoraz častejšie využívajú aj namiesto hesiel na prihlásenie sa majiteľa na mobil či laptop, ako aj na rýchlejší prístup k trezorom.
Technológia čistého snímania odtlačkov prstov cez skenery si získava čoraz viac záujemcov a práve vďaka vysokému záujmu sa šíri omnoho rýchlejšie ako všetky ostatné metódy získavania biometrických znakov (snímanie očnej dúhovky, čŕt tváre či odtlačky dlane). "Technológia odtlačkov prstov bude v krátkej budúcnosti v obchode dominovať," uviedol Don McKeon, zodpovedný za oblasť biometrickej bezpečnosti v IBM. Spoločnosť Microsoft nedávno uviedla na trh samostatný načítavač odtlačkov prstov, ako aj klávesnicu a myš schopné takéhoto "čítania." Minulý týždeň firma oznámila, že čoskoro uvedie na trh aj laptop so zabudovaným načítavacím zariadením, takže majiteľ nebude nútený pamätať si vstupné heslo.
Aj juhokórejská elektronická firma LG Electronics stavila na novú technológiu a prišla s mobilným telefónom so zabudovaným čipom, ktorý umožní telefonovanie len vtedy, ak najskôr "načíta" palec (skutočného) majiteľa. V lete konkurenčná japonská firma NTT Docomo začala predávať podobný telefónny načítavač, ktorý však využívajú hlavne japonské železnice na predaj lístkov a banky na vydávanie peňazí z bankomatov.
Nie všetci však novú technológiu, ktorá nahrádza heslá, PIN-kódy, peniaze či platby kreditnými kartami v obchodoch, schvaľujú. Odporcovia využitia odtlačkov prstov v obchodnom styku sa obávajú straty súkromia, keďže odtlačok, ktorý je jedinečný, môže v prípade zneužitia umožniť prístup do výsostne súkromných záležitostí konkrétnej osoby. Okrem toho ľudia, ktorí už spáchali v minulosti trestný čin a majú záznam, sa cítia pri snímaní odtlačkov dvojnásobne nepríjemne. Okrem toho je tu aj tretí problém. V minulosti sa už niekoľkokrát stalo, že nie všetkým bol systém ochotný odtlačky nasnímať. Ide najmä o ťažko snímateľné prsty u starších ľudí, ktorí už majú vysušenú pokožku, malých detí, ktoré zvyknú príliš zatlačiť na snímacie zariadenie, či ľudí s menšími rukami, najmä ázijského pôvodu. Podľa zástancov sa však technológia odvtedy nepomerne zlepšila a v súčasnosti je možné nasnímať geometriu prstov v prípade 99 percent svetovej populácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 03:58