StoryEditor

Notári sprístupnia ľuďom elektronický podpis

08.10.2007, 00:00

Zatiaľ jedinou e-službou dostupnou na Slovensku aj na právne úkony je elektronický Obchodný register. Vďaka nemu je možné prostredníctvom elektronickej podateľne prístupnej na stránke Ústredného portálu verejnej správy podať žiadosť o výpis z Obchodného registra, žiadosť o uloženie listiny do zbierky listín, ako aj návrh o zápis do obchodného registra. Všetky z uvedených operácií možno pritom uskutočniť bez návštevy príslušného úradu a zbytočného papierovania.
Na to, aby mohli občania a firmy elektronický Obchodný register využívať, potrebujú vlastný zaručený elektronický podpis. Aj preto sa rozhodla softvérová spoločnosť Ardaco, ktorá sa podieľala na jej vývoji, v spolupráci s Notárskou komorou SR službu zaručeného elektronického podpisu firmám a ľuďom, ktorí vlastný elektronický podpis nemajú, sprístupniť na 326 notárskych úradoch na Slovensku.
"Záujemcovia vďaka tejto službe musia za výpis z Obchodného registra zaplatiť namiesto 200 len 10 korún," hovorí o výhodách elektronického podpisu viceprezident Notárskej komory Miloš Kováč.
Kvalifikovaný certifikát zaručeného elektronického podpisu na Slovensku vydávajú komerčné certifikačné autority, ktoré majú na túto činnosť oprávnenie od Národného bezpečnostného úradu. Sú nimi napríklad Prvá slovenská certifikačná autorita či Certifikačná autorita EVPÚ.
Pre svojich klientov vydávajú certifikáty elektronického podpisu už aj niektoré firmy. Patrí medzi ne VÚB banka, Dexia banka či zdravotná poisťovňa Apollo. "V komerčnej sfére je možné zaručený elektronický podpis reálne nasadiť v sektore finančných služieb pri elektronickom poskytovaní úverov, v poisťovniach a stavebných sporiteľniach pri podpisovaní zákazníckych zmlúv," hovorí Igor Šenkarčin obchodný a marketingový riaditeľ spoločnosti Ardaco. Vo zvýšenej miere ho začínajú využívať pri elektronickom bankovníctve najmä banky.
Vo využívaní elektronického podpisu Slovensko v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie nijako nevyniká. Zatiaľ čo vo Švajčiarsku, škandinávskych krajinách a Írsku má elektronický podpis medzi firmami už viac ako 10 percent používateľov, u nás je to podľa dostupných odhadov približne jedna z každých sto firiem.
A podobná situácia je aj vo využívaní elektronického podpisu medzi občanmi, kde sú európskym lídrom s viac ako 10-percentnou penetráciou elektronického podpisu Nórsko a Estónsko.
Okrem ušetreného času a papierovania prináša elektronický podpis nemalé úspory všetkým jeho používateľom aj v oblasti financií. Zatiaľ čo cena jednej licencie na vlastný elektronický podpis dnes jeho používateľa vyjde niekoľko stovák ročne, vrátiť by sa mu niekoľkonásobne mala na nižších poplatkoch, ako aj v podobe peňazí, ktoré nebude musieť zaplatiť za platbu faktúr na pošte.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 17:49