StoryEditor

Vinári sa tešia z ročníka storočia

26.12.2007, 23:00

Uplynulý rok sa vryje do pamäti milovníkov vína. Z vinohradníckeho hľadiska mimoriadne priaznivé počasie sa podpísalo nielen na objeme vyrobeného vína, ale najmä v jeho kvalite. Ročník 2007 dokonca viacerí odborníci označujú ako "ročník storočia". Po prvých ochutnávkach mladých vín je zrejmé, že zberatelia aj laickí priaznivci kráľovského moku si z produkcie našich vinárskych firiem budú môcť naozaj dosýtosti vyberať.

Vyvážený ročník
"Podľa kvality strapcov hrozna, ktoré v tomto roku prešli spracovateľskými zariadeniami, už môžeme odhadnúť, čo na nás v pivniciach čaká. Hodnotenie je o to ľahšie, že máme za sebou skutočne vyvážený a žičlivý vinohradnícky ročník. Príroda poskytla plodom viniča všetky predpoklady pre úspešnú nadstavbu," hodnotí uplynulú sezónu vinársky technológ Štefan Ailer.
V uplynulom roku sa takmer vôbec nevyskytli hubové choroby, ktoré sú postrachom všetkých vinohradníkov. Počasie v jednotlivých fenologických fázach vývoja hroznových bobúľ bolo tiež mimoriadne priaznivé. Podľa odborníkov bol v roku 2007 tiež priam optimálne vyvážený pomer dažďových zrážok, denných teplôt a slnečných dní.
Víno z tohtoročnej produkcie bude dokonca ešte omnoho lepšie ako ročník 2006, ktorý bol z kvalitatívneho hľadiska tiež mimoriadne výnimočný. "Z technologického pohľadu možno kvalitu hrozna určite postaviť nad ročník 2006. Podstatným rozdielom je zachovanie žiaduceho obsahu prirodzených kyselín v mušte pri dosiahnutí dostatočnej cukornatosti. Vďaka tejto harmónii podstatných kvalitatívnych parametrov hrozna sa na jednej strane zachová sviežosť mladých vín a na druhej strane sa zvýši aj ich zrecí potenciál," vysvetľuje Ailer.

Biele sa vydarilo
Podľa výkonnej riaditeľky Zväzu výrobcov hrozna a vína Jaroslavy Pátkovej sa v tomto roku na Slovensku vyrobilo približne 350-tisíc hektolitrov vína, čo je porovnateľný objem ako vlani. Mimoriadne sa darilo predovšetkým bielym odrodám. Tie síce nemali príliš vysoký obsah prirodzeného cukru, ale na druhej strane dosiahli veľmi vyvážený a harmonicky zladený pomer kyselín.
"Tento vinohradnícky rok veľmi prial predovšetkým suchým odrodám. Práve o tento druh vína je na slovenskom trhu čoraz väčší záujem," tvrdí Pátková. Znalci vína sa podľa nej z tohto roku môžu tešiť najmä na odrody Veltlínske zelené, Rizling vlašský a Sauvignon. Veľmi priaznivé kvalitatívne parametre dosiahli aj vína z Tokajskej oblasti. Modré odrody, z ktorých sa vyrába červené víno, si vinári tiež pochvaľujú. Podľa ich odhadov však bude potrebné dlhšie zrenie v sudoch, aby sa vo víne odbúrali nadbytočné kyseliny.

Preferencie sú rôzne
Víno je na Slovensku stále jedným najobľúbenejších alkoholických nápojov. Pri výbere odrôd a značiek zohráva do veľkej miery úlohu vek, sociálne postavenie, ale aj pohlavie konzumenta. Podľa prezidenta Asociácie someliérov SR Štefana Valoviča prestali byť obľúbené ťažké barikové vína a konzumenti preferujú skôr ľahšie vína (chuťovo) ovocného štýlu. V teplejších mesiacoch sa stále zvyšuje dopyt po kvalitných ružových vínach. U nežnejšieho pohlavia sú veľmi obľúbené harmonické aromatické vína. Muži, naopak, väčšinou uprednostnia vína s tvrdšími rysmi, či už s kyselinkou pri bielych, alebo trieslovinou pri červených vínach.
"Mladí ľudia sú veľmi ovplyvnení konzumnou spoločnosťou. Sladké nápoje ich vlastne sprevádzajú celým obdobím dospievania, a preto preferujú sladké chute aj vo víne. Vekom sa postupne menia aj stravovacie návyky a znižuje sa spotreba sladkých nápojov. Ľudia už v zrelom veku preferujú skôr vína suché, ktoré majú svoju osobitosť," vysvetľuje preferencie rôznych druhov vín Valovič.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 15:20