StoryEditor

Bratislave pribudnú ďalšie vežiaky

21.11.2007, 23:00
Bratislavský primátor Andrej Ďurkovský tvrdí, že mrakodrapy vidí v meste rád. Naznačil však, že magistrát od developerov bude chcieť, aby ich stavby navrhovali len renomovaní architekti. Panaroma

Výstavba mrakodrapov v Bratislave pokračuje. J&T Real Estate, realitná divízia silnej finančnej skupiny J&T, včera oznámila, že do stavby komplexu s dvomi 135-metrovými vežiakmi Panorama City investuje takmer deväť miliárd korún, z ktorých 120 miliónov bude stáť vybudovanie kolektora inžinierskych sietí. Tie J&T obratom daruje hlavnému mestu.
City projektoval ateliér Španiela Ricarda Bofilla, predstaviteľa európskej architektonickej postmoderny. Bofill v minulosti navrhoval centrály spoločností ako Christian Dior, Axa či J.P. Morgan. Z jeho stola pochádza aj projekt Olympijskej dediny v Barcelone.
Komplex Panorama City nebude najvyšším na Slovensku. Už v roku 2009 by mal byť dostavaný Lipový Park, ktorého vyššia veža bude o šesť metrov vyššia ako nové budovy J&T. Developerom Lipového Parku je rovnomenná eseročka zo skupiny Lipa/Futuris. Tá odhadované náklady zatiaľ nezverejnila.
Lipový park bude najvyššou stavbou však len dva roky. Už v roku 2011 ho prerastie 42-poschodová budova Twin City, ktorá sa so svojimi 170 metrami stane jednoznačne najvyššou stavbou na Slovensku. Developerom stavby za 17 miliárd korún, na ktorej sa už pracuje, je skupina HB Reavis Group. Tá chce do podzemia výškového komplexu presunúť neďalekú autobusovú stanicu.
Bratislava sa podľa odborníkov výškovým stavbám nemôže vyhnúť. Priestoru pre stavanie je v hlavnom meste málo - ohraničujú ho Malé Karpaty so štatútom chránenej krajinnej oblasti a štátna hranica. Do výšky rastúce mesto však bude potrebovať viac parkovacích miest. Tie stavitelia umiestňujú pod vežiaky. Napríklad pod Panorama City bude môcť na troch podlažiach parkovať 1 147 áut.
Takmer všetky vežiaky, s výnimkou už postavených Millenium Tower II, Slovenskej televízie a Národnej banky Slovenska, budú sústredené v jednej lokalite na ľavom brehu Dunaja v bývalej priemyselnej zóne starej Bratislavy. Budú tak tvoriť ucelený komplex, podobne ako newyorské mrakodrapy na ostrove Manhattan. Španielsky architekt Bofill však upozorňuje, že s Amerikou sa zďaleka porovnávať nemôžeme. "Staviame napríklad 300-metrový vežiak v Chicagu. Bude tam patriť k tým menším," povedal včera s zdôraznil, že európske mestá majú radšej menej robustné budovy.
Kým v Bratislave vysoké ceny pozemkov umožňujú rentabilnú stavbu mrakodrapov až v týchto rokoch, stavebníctvo vo vyspelejších krajinách touto etapou vývoja prešlo už pred niekoľkými desaťročiami. Stavby, ktoré sa stali synonymom úspechu mnohých krajín, začali ako prví stavať Američania. Známa Empire State Building meria 443 metrov, čiže štyrikrát viac ako naša súčasná najvyššia budova Národnej banky Slovenska postavená o 70 rokov neskôr.
V stavaní výškových budov sú momentálne najúspešnejší stavbári v juhovýchodnej Ázii. Najvyšším mrakodrapom na svete je 509-metrová veža Taipei 101 v hlavnom meste Taiwanu. Ďalšie dve priečky patria dvojičkám Petronas Towers v malajskom Kuala Lumpure. Štvrť vežiakov budujú developeri aj v Moskve, kde by mali už čoskoro vyrásť najvyššie budovy v Európe.


Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 00:19